Könnyed tavaszi epres csokitorta
2014 április 30. | Szerző: marmalade |
Érezted már amint a balzsamos eper íze összeér a tejszínhabbal édesített selymes mascarponéval? Mindez mondjuk megtámogatva egy tömény, de mégis lágy, csokoládés habcsókszerű piskótával? No ez a torta ilyen. Igazi ízbomba. A csoki szerelmeseinek, az eper kedvelőinek, a süti rajongóknak!
Beköszöntött hozzánk a szülinapos időszak, most a legifjabb családtagunknak készült ez a torta. Könnyed, tavaszi, egyszerűen összeállítható és kellemesen gyümölcsös.
A habcsókszerű piskótában liszt nincs, csak tojás és étcsoki, illetve néhány kanál kakaópor.
A krém mascarpone és habtejszín keveréke. A koronát pedig a házi málnaecettel (lehet balzsamecet is) sziruppá főzött eper helyezi fel a tetejére.
Epres, mascarponés csokitorta
A piskótához:
- 6 tojás, elválasztva
- 180 g cukor
- 100 g étcsoki, 2 evőkanál vízzel felolvasztva
- 50 g keserű kakaópor
Krémhez:
- 1 dl cukrászhab
- 150 g mascarpone
- 1-2 kanál porcukor
- 1 kiskanál habfixáló
Epres szirup:
- 250 g eper
- 30 ml málnaecet (vagy balzsam)
- 100 g cukor
+ egy-két szem friss eper, vékonyra szeletelve
Először az eperszirup elkészítésével érdemes kezdeni, ezt már előző nap is meg lehet csinálni. Sőt jót is tesz neki, ha pihen a hűtőben. Tisztítsuk meg az epreket, negyedeljük és a málna(balzsam) ecet, illetve cukor hozzáadásával főzzük szirupossá.
Forraljuk fel a vizet és tördeljük bele az étcsokit. Olvasszuk fel. Tegyük félre langyosodni.
A piskótához verjük fel kemény habbá a tojásfehérjéket, adjuk hozzá a cukrot. Keverjük bele egyenként a tojások sárgáját.
Mehet hozzá a felolvasztott étcsoki és a keserű kakaópor. Öntsük szét a masszát két 20 centis tortaformába és kb. 30 perc alatt süssük készre (kb. 170-180 fokon).
A krémhez a habfixálóval verjük fel kemény habbá a habtejszínt és forgassuk össze a mascarponéval, ízlés szerint néhány kanál porcukorral. Nem kell sok bele, mert a cukrászhab édesített.
Az összeállítás: piskóta, a krém 2/3-a, néhány szelet friss eper és a szirupos eper fele, másik piskóta, tetejére és oldalára a maradék krém, tetejére a szirupos eper másik fele.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: