A tavaszi időszak nagyon jó egy fogyókúra elkezdésére vagy egy tisztító kúra kivitelezésére. Ebben a legtöbb táplálkozás irányzat egyetért. Az elkövetkezendő napokban ismertetek is néhányat, amihez valaha volt, van és lesz közöm, talán sokak hasznára válik.
Mivel most husmenets időszakban vagyunk, ezt próbálom egybekötni néhány kiló lefaragásával is, így elővettem a jógamestereimtől illetve a makrobiotikából tanult ötleteket. A fogyókúrás részét én egy hónaposra terveztem, de az ájurvéda fogyókúrája azoknak is ajánlott, akik 2-3 hónap alatt nagyobb súlyfeleslegtől szeretnének tartósan megszabadulni (mondjuk havi 4-5 kg) és persze van hozzá akaraterejük is. Mert az étrend nem könnyű és maximum 3 hónapig követhető.
Az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy ezúttal az alacsony energiaszintemet meghaladta ez az étrend, mivel éppen hogy belefogtam, egy komolyabb influ-ba keveredtem, családilag, amiből lassan két hete nem tudok kilábalni, közben baleset is ért, szóval a testem nem elég erős most a hús mellett a gabona elhagyására is, de az étrendet azért leírom.
Mi a lényege? Teljes vegetáriánus étrendet kell tartani, amiből el kell hagyni a hús mellett a tejtermékeket és a gabonaféléket is. Nincs vacsora sem. De ha megéhezne az ember, kevés leves, vagy aszalt gyümölcs magokkal, csipegetve oltja az éhséget.
Mit lehet akkor enni?
Itt néhány ötlet tőlem: gyógyító zen leves, nyári relax leves, korfui sült zöldségek, indiai egytál
Mit ihatunk?
Fogyókúra után
Az ájurvédában a kicsari, amolyan gyógyító étel. Mert tisztít, táplál és könnyen emészthető. Ezt a diéta után (de lehet előtte is), böjttörésként is fogyasztható, hogy helyrehozzuk a szervezet egyensúlyát, mert nem tesz jót, ha sokáig megvonjuk tőle a gabonát. Ajánlott kúraszerűen is fogyasztani 1-2 hétig.