Dobd össze gyorsan: bolognai spagetti
2014 január 20. | Szerző: marmalade |
Bár tudom, hogy a klasszikus bolognai szószt órákon át illene főzni, az idő nekem is drága, és ez az alig 30 perces spagetti is isteni finom!
A bolognai nálunk meglehetősen kapós étel, mindenki, kivétel nélkül megeszi – még a válogatósabb gyerekem is, pedig ritkán készül ugyan úgy. Szeretjük hús nélkül is. Van, hogy kerül bele répa, zeller (és/vagy) reszelve , paradicsomszósz, (és/vagy) hámozott paradicsom konzerv, esetleg bor. Fűszer is változhat, most egy Nők Lapja Konyhával érkezett Toscana fűszerkeverék került bele, illetve még oregáno, extrának.
Olcsó ebéd
Az alábbi mennyiség 2 jó étvágyú felnőttnek és 2 gyereknek készült, ráadásul olcsó verzióban. Nálunk darált hús mindig van a mélyhűtőben. Egyszerre általában nagyobb mennyiséget veszek belőle és azt szétosztom 25 -30 dekánként.
Spagetti is van mindig. És mostanában – mivel kapós hozzávaló lett idehaza – hámozott egész, vagy darabolt paradicsom konzerv, ebből néha egész jó minőségű olaszt is lehet már 200 Ft alatt kapni.
Ha kiszámolom a legfőbb hozzávalókat kb. 700 – 800 Ft-ra jön ki.
Gyors bolognai spagetti
Hozzávalók:
- 2 kanál olaj
- 1 fej vörös hagyma
- 25 dkg darált pulykahús
- 1 doboz hámozott paradicsom konzerv (400 g)
- 2-3 kanál sűrített paradicsom szósz (üveges)
- kb. 2 dl víz
- 2 kiskanál Toscana fűszerkeverék (helyette kakukkfű, rozmaring, lestyán is mehet bele és még több oregáno)
- 1 kiskanál oregánó
- só, bors
- 250 g spagetti
Az olajon pároljuk meg a hagymát, majd adjuk hozzá a darált húst. Pirítsuk fehéredésig. Ekkor adjuk hozzá a konzerv paradicsomot, a paradicsom pürét és a konzervdobozzal mérve fél doboz vizet. Főzzük rottyanásig, fűsszerezzük (oregáno, fűszerkeverék).
Alacsony hőfokon, gyakran kevergetve főzzük sűrűre. (kb 15 perc) a szószt
A spagettit másfél-két liter forró vízben főzzük puhára (vagy “félkeményre”). Tálaláskor szórjunk rá reszelt sajtot.
Ha van kedvetek, nézzetek be hozzám a Facebookra is.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: