Klasszikus karácsony(1. rész): Terítéken a hal

Vannak szokások, amin nem változtatunk! A karácsony esti menü! Gazdag halászlé, rengeteg rántott ponty és harcsa, majonézes, vagy éppen hagymás ecetes burgonya salátával. Vagyis ezen a napon terítékre kerül a hal!

24-én halászlét kell ennünk!

Ez a családi tradíció nálunk. Megvan hozzá a halalap, patkó szelet rántani (ezúttal harcsából), tej és ikra. Mos már jöhet a passzírozás!

A recept nagyjából a tavalyi (mint a kép is), de már tovább tökéletesítettem:

Kevés olajon pirítsuk meg a vöröshagymát (1 nagyobb), adjunk hozzá  feldarabolt paprikát (1 -2 db), paradicsomot (1-2 db) és adjuk hozzá a haldarabokat. Öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Főzzük másfél-2 óra puhára, majd passzírozzuk át.

Adjuk majd hozzá halszeleteket, ikrát és tejet.Sózzuk, borsozzuk és szórjuk meg pirospaprikával.

Harcsa bundában

A halszeleteket sózzuk, borsozzuk és az utolsó pillanatban panírozzuk, hogy ne távozzon sok nedvesség belőle. A szokásos módon szórjuk lisztbe, majd sóval ízesített, felvert tojásba. (Trükk, hogy ropogósabb legyen a panír, ha a tojásba egy kanál olajat, vagy tejet is keverünk.) Jöhet a zsemlemorzsa is, majd a kisütése olajban.

Tálaljuk frissen.

Majonézes, kapribogyós burgonyasaláta

Két éve került be a menübe ez a recept, Hegyi Barbara Abraka babra szakácskönyvéből, azóta nagy kedvenc, a kapribogyós majonézes burgonya saláta. Tavaly karácsonykor posztoltam: Mi rántott harcsafilével fogyasztottuk.És fogjuk most 24-én is!

Így készül:

Hozzávalók: 70 dkg kifliburgonya, néhány kanál kis kapribogyó  (ehelyett nekem a nagy, száras változat volt itthon, ezt feldaraboltam), 2 kisebb fej lila hagyma, 1,5-1,5 dl majonéz és tejföl, só, bors, 1-2 evőkanák balzsamecet, 1 kiskanál porcukor

1./ Főzzük meg héjastul a burgonyát, majd hámozás után karikázzuk fel.

2./ Szeleteljük fel a hagymát és locsoljuk meg a balzsamecetteL.

3./ Keverjük össze a majonézt a tejföllel, ízesítsük sóval, borssal, csipetnyi porcukorral.

4./ Keverjük össze a kihűlt burgonyát a hagymával és a kapribogyóval, majd forgassuk össze a majonézes krémmel.

Címkék: , , ,
Tovább a blogra »