Levesszezonban: magyaros gombócleves
2013 november 7. | Szerző: marmalade |
Azt ugyan nem tudom, hogy ezek a gombócok-e azok a bizonyos “szopott gombócok”, amit szólásként használunk,de tény, hogy egykoron a kunsági gombóclevest hívták szopott gombóc levesének, de az burgonya nélkül lisztből, zsírból, petrezselyemből összegyúrt gombócokat tartalmazott. Az utóbbi évek nagy kedvence lett nálam ez a leves, ami a férjemmel együtt érkezett az életembe. Az ő családi receptjük volt ugyanis, mi ilyent nem ettünk. Egyszerű és laktató. Melengető és selymes. Ebben a hűvös időben kifejezetten gyógyhatású is amint a hagyma és a krumpli ízei összeérnek.
Gombócleves
Hozzávalók:
2 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, fél zöld paprika, szárzeller, fél csokor petrezselyem, , só, bors, örölt pirospaprika
50 dkg burgonya, kb. 12, 5 dkg liszt, 1 tojás
A megtisztított burgonyát vágjuk nagyobb darabokra és főzzük sós vízben puhára. Mikor megfőtt törjük át és hagyjuk kihűlni. Keverjük hozzá a lisztet és a tojásokat. Gyúrjuk össze és pihentessük. Diónyi gombócokat formázzunk belőle.
Kevés olajon dinszteljük meg a felaprított hagymát. Adjunk hozzá zöld paprikát, piros paprikát, szárzellert, vékonyra felszelve és pároljuk puhára. Mehet hozzá a petrezselyem felaprított zöldje is. Mikor megdinsztelődött ez az alap, engedjük fel hideg vízzel (kb. 1,5 liter), sózzuk, borsozzuk és ízesíthetjük kevés vegetával. Hagyjuk felforrni, majd kb. 8 perc után főzzük bele a gombócokat és várjuk meg, míg feljön a leves tetejére.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:
Ha felhasználnád a leveshez a krumpli főzővizét, akkor sokkal finomabb lehetne !
Kedves Katalin, az ízével eddig sem volt baj! 🙂 De azért kipróbálom!
ez nem kritika volt,hanem okos tanács.kár enyhén sértődötten reagálni,hiszen a krumpli főzővizét felhasználva komoly ízfokozást érünk el,én még akkor is elteszem egy jövendő levesalapnak-ha aktuálisan nem használom fel.
Én is tanácsként fogadtam, azért írtam, hogy kipróbálom. A mosoly jel, pedig nálam nem a sértődöttség jele:-), mint most sem!
en is szoktam fozni ezt a levest de a gombocanyaghoz szoktam tenni egy kis zsirt is.finomabb az ize .