Levesszezonban: magyaros gombócleves

2013 november 7. | Szerző: |

gombócleves

Azt ugyan nem tudom, hogy ezek a gombócok-e azok a bizonyos “szopott gombócok”, amit szólásként használunk,de  tény, hogy egykoron a kunsági gombóclevest hívták szopott gombóc levesének, de az burgonya nélkül lisztből, zsírból, petrezselyemből összegyúrt gombócokat tartalmazott. Az utóbbi évek nagy kedvence lett nálam ez a leves, ami a férjemmel együtt érkezett az életembe. Az ő családi receptjük volt ugyanis, mi ilyent nem ettünk. Egyszerű és laktató. Melengető és selymes. Ebben a hűvös időben kifejezetten gyógyhatású is amint a hagyma és a krumpli ízei összeérnek.

Gombócleves

Hozzávalók:
2 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, fél zöld paprika, szárzeller, fél csokor petrezselyem, , só, bors, örölt pirospaprika
50 dkg burgonya, kb. 12, 5 dkg liszt, 1 tojás

A megtisztított burgonyát vágjuk nagyobb darabokra és főzzük sós vízben puhára.  Mikor megfőtt törjük át és hagyjuk kihűlni. Keverjük hozzá a lisztet és a tojásokat. Gyúrjuk össze és pihentessük.  Diónyi gombócokat formázzunk belőle.
Kevés olajon dinszteljük meg a felaprított hagymát. Adjunk hozzá zöld paprikát, piros paprikát, szárzellert, vékonyra felszelve  és pároljuk puhára. Mehet hozzá a petrezselyem felaprított zöldje is. Mikor megdinsztelődött ez az alap, engedjük fel hideg vízzel (kb. 1,5 liter), sózzuk, borsozzuk és ízesíthetjük kevés vegetával. Hagyjuk felforrni, majd kb. 8 perc után főzzük bele a gombócokat és várjuk meg, míg feljön a leves tetejére.

Címkék: ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Katalin Zsíriné Számadó says:

    Ha felhasználnád a leveshez a krumpli főzővizét, akkor sokkal finomabb lehetne !

  2. Kedves Katalin, az ízével eddig sem volt baj! 🙂 De azért kipróbálom!

  3. seron says:

    ez nem kritika volt,hanem okos tanács.kár enyhén sértődötten reagálni,hiszen a krumpli főzővizét felhasználva komoly ízfokozást érünk el,én még akkor is elteszem egy jövendő levesalapnak-ha aktuálisan nem használom fel.

  4. marmalade says:

    Én is tanácsként fogadtam, azért írtam, hogy kipróbálom. A mosoly jel, pedig nálam nem a sértődöttség jele:-), mint most sem!

  5. Edit Rovid says:

    en is szoktam fozni ezt a levest de a gombocanyaghoz szoktam tenni egy kis zsirt is.finomabb az ize .


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció




Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!