Hogyan lehetne megszerettetni a kölest? Valószínűleg nem a tejben, vagy vízben főtt kásáfélék és alternatív zöldséges köretek világából kellene kiindulni, hanem valahonnan az édességek társaságából kellene ráközelíteni, mint mondjuk az a bizonyos Országtorta, kecskeméti sárgarbarack lekvárral.
Szeretném minél gyakrabban beilleszteni az étrendünkbe, mert nagyon egészséges növésben levő szervezet számára, kovasav tartalmának köszönhetően rugalmassá teszi a bőrt, a hajat erőssé, jó a hatása vashiányos állapotokra, sőt rendszeres fogyasztása rákmegelőző is lehet, szóval lenne miért többet enni belőle, már csak a hogyant kellene eltalálni, mert sajnos a maradék rendszerint rajtunk is marad…
A kölesből készült palacsinta tuti biztos fogásnak számít és mi tagadás elfogyott. ( Bár palacsinta nálunk még nem veszett kárba!)
Hozzávalók (10-12 darabhoz):
4 evőkanál főtt köles
4 evőkanál liszt (lehetőleg keressünk valami egészségesebbet , mint a rizsliszt, fehér tönkölyliszt, zabliszt stb, én most hajdina lisztet használtam)
fél kiskanál szódabikarbóna
1 evőkanál étkezési keményítő
2 tojás
2-3 dl szódavíz
1 evőkanál olaj
Turmixoljuk össze a puhára főtt kölest a tojással, szódabikarbónával, liszttel olajjal. Adjunk hozzá egy kevés szódavizet, majd növeljük a mennyiséget, hogy sűrű, folyékony tésztát kapjunk. (Valahol 2-3 deci között) Pihentessük a masszát fél óráig, majd forró palacsintasütőn egyenként süssük meg.