Palacsinta újragondolva – kölessel

 

Hogyan lehetne megszerettetni a kölest? Valószínűleg nem a tejben, vagy vízben főtt kásáfélék és alternatív zöldséges köretek világából kellene kiindulni, hanem valahonnan az édességek társaságából kellene ráközelíteni, mint mondjuk az a bizonyos Országtorta, kecskeméti sárgarbarack lekvárral.

Szeretném minél gyakrabban beilleszteni az étrendünkbe, mert nagyon egészséges növésben levő szervezet számára, kovasav tartalmának köszönhetően rugalmassá teszi a bőrt, a hajat erőssé, jó a hatása vashiányos állapotokra, sőt rendszeres fogyasztása rákmegelőző is lehet, szóval lenne miért többet enni belőle, már csak a hogyant kellene eltalálni, mert sajnos a maradék rendszerint rajtunk is marad…

A kölesből készült palacsinta tuti biztos fogásnak számít  és mi tagadás elfogyott. ( Bár palacsinta nálunk még nem veszett kárba!)

 

Palacsinta kölesből

 

Hozzávalók (10-12 darabhoz):

4 evőkanál főtt köles

4 evőkanál liszt (lehetőleg keressünk valami egészségesebbet , mint a rizsliszt, fehér tönkölyliszt, zabliszt stb, én most hajdina lisztet használtam)

fél kiskanál szódabikarbóna

1 evőkanál étkezési keményítő

2 tojás

2-3 dl szódavíz

1 evőkanál olaj

Turmixoljuk össze a puhára főtt kölest a tojással, szódabikarbónával, liszttel olajjal.  Adjunk hozzá egy kevés szódavizet, majd növeljük a mennyiséget, hogy sűrű, folyékony tésztát kapjunk. (Valahol 2-3 deci között) Pihentessük a masszát fél óráig, majd forró palacsintasütőn egyenként süssük meg.

 

 

Címkék: , , ,
Tovább a blogra »