Remek, orrcsiklandó programnak ígérkezik a mai naptól kezdődő kürtőskalács fesztivál (október 11-13,) a Városháza Parkban, a Deák Ferenc Tér mellett. A hagyományteremtő rendezvényen az ízletes kürtőskalácsoké lesz a főszerep.
De ha van egy remek recepted, akkor otthon is elkészítheted, majd megforgathatod, kókuszos, diós, vaníliás cukorban. Én legjobban a fahéjasat szeretem, imádom, amint egy-egy vásáron illata belengi az utcát!
A receptet még évekkel ezelőtt Berkenyén tanultam, ahol néhány napig tréningeztünk. Egy nyolcvanvalahány éves sváb néni készítette akkor, aki még a recept mellé elmesélte hihetetlen keserédes (és sajnos sokszor tragédiákkal ötvözött) életútját, a háborúról, a kitelepítésekről, az ororszországi száműzetésükről. Nagyon sajnálom, hogy nem volt nálam a diktafonom, jó let volna megörökíteni az utókornak…
Na de itt van a recept.
Kürtős kalács
Hozzávalók 10 darabhoz:
Fadorongot mostanában láttam egy nagy szupermarketben, kétféle méretben, de ha nincs otthon, akkor kisebb sodrófát csomagoljunk be teljesen alufóliába. Kenjük meg olvasztott vajjal, és erre tekerjük rá a tésztát. Forgssuk meg fahéjes cukorban és 170-180 fokra előmelegített sütőben egy tepsire keresztbe fektetve, két-háromszori forgatás alatt kb 10-15 perc alatt süssük addig, míg a cukor ráolvad.