Mitől lesz igazán görög a tzatziki?
Görögországi nyaralás íz élményeire vágyakozva sokan megpróbálkoztak már néhány jellegzetes hellén étel rekonstruálásához, mégsem köszönt vissza a várt ízvilág a tányéron! A titka talán az, hogy egy görög ételhez igen is kellenek a görög alapanyagok, a hagyma, fokhagyma, ami nem olyan erős odaát, mint itthon, kell az aromás szárított fűszer, a testes, házi olivaolaj, a zsíros görög joghurt stb. is Az említett tzatzikiba a szárazföldön bazsalakom kerül bele, Athén környékén kapor és oregáno, Cipruson menta. – vázolja fel a görög konyha jellegzetességeit Ghavrilos Arghyropoulos a Gyradiko tulajdonosa, új, pesti oldalon található éttermének egyik nyitó vacsoráján.
A pünkösdfürdői görög kisvendéglő 14 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit – egy beton buszmegálló helyén, két három évente mindig fejlődve, terjeszkedve és igazodva , egyre növekvő vendégek igényeihez – most pedig megszületett nagytesója a pesti oldalon.
Ezt a különleges, mégis egyszerű és változatos gasztronómiát – amelyet három tájegység határoz meg; a szárazföldi, a szigetvilág konyhája és a kis-ázsiai – szeretné majd Ghavrilos Arghyropoulos bemutatni, olykor tematikus, tájegységekre lebontott esteket is tartva itt, a Victor Hugo utcában nyílt tágas, családias Estia Gyradikoban.
Ghavrilos ételei leginkább a kis-ázsiai görög konyhát képviselik, mivel nagyapja 1922-ig Konstantinápolyban él, onnan költözött át Athénbe.
A tulajdonos hitvallásának megfelelően az alapanyagok többsége továbbra is Görögországból érkezik: az oliva bogyó és olaj Kalamata mellől, az üdítőitalok, de még a pita is a szárazfödről, a feta sajt Leszbosz szigetéről, a fűszerek többsége pedig Krétáról.
Ennek alapján készült egy, a görög konyha változatosságát bemutató vacsora-es a következő fogásokkal:
Hideg előétel-tál:
Meleg előétel-tál:
Főétel-tál:
Desszert: