Szivárványtorta gyerekzsúrra
2013 július 1. | Szerző: marmalade |
Tortás időszak köszöntött be hozzánk, szülinap, névnap és ovis búcsúztató egymás után. A lányom napokon belül 7 éves lesz, de az ovis baráti zsúrt már a hét végén megtartottuk, hiszen hamarosan szétröppennek a szélrózsa minden irányába, hadd játszanak még együtt önfeledten.
Ha szülinapi torta, akkor csak is csokis jöhet szóba az ünnepeltnél, semmi rózsaszín, hófehér külsőség, és hiába nagy kedvenc egyébként még a málna, eper, ribizli is.
Mivel a tavalyi töményen csokis cukrászdai tortát csak széttúrták villával a gyerekek, most a látványra törekedtem/tünk, a kis ünnepelt is egyből rábólintott, ahogy megmutattam neki a magyar Good Food áprilisi címlapfotóját, de a kikötés már jött is mellé, hogy “nagyon jó, csak csokis krémmel készüljön!” (az eredeti krém ugyanis hófehér mascarponés).
Szivárványtorta, csokikrémmel
A látszat ellenére nem tartom macerásnak a lapok elkészítését, a masszát hamar össze lehet állítani, 15-20 perc alatt megsül egy-egy. Én két 22 centis tortaformát használtam felváltva, mire megsült az egyik, már tettem is be sülni a másikat. Aztán ha dolgom volt egy-két óra múlva folytattam a sütést, este pedig összeállítottam a krémmel. A lényege, hogy a buli előtti napon készüljön el, hogy legyen idő a krémnek megszilárdulni.
Tanulsága azért a nagy sikere ellenére is van a dolognak: legközelebb a piros réteget kihagyom (vagy legalábbis nem az Oetkert használom, ez nekem ugyanis sehogy sem akart piros lenni, hiába tettem bele majd az egészet, inkább rózsaszín lett. Ugyanennek a márkának a zöldje, viszont nagyon szép színt adott, és nagyon meg voltam elégedve, mind a minőség -mennyiség-ár arányt nézve a Culinárisban kapható Silver Spoon színeivel)
Hozzávalók a piskótához (ebből 2 szín jön ki):
- 125 g puha vaj
- 225 g finomliszt
- 1/2 kiskanál sütőpor
- csipetnyi só
- 150 g barna cukor (én 120 g kristálycukrot használtam)
- 3 tojás
- 3 evőkanál író
- Ehető ételszínezékek: piros, zöld, kék, sárga, rózsaszín (ezekből lehet még narancs és lila)
Robotgéppel keverjük össze a piskóta hozzávalóit, mérjük le a súlyát és válasszuk ketté. Adjuk hozzá külön-külön a kívánt színt. A tortaforma aljára tegyünk sütőpapírt és előmelegített sütőben 15-20 perc alatt süssük meg.
Majd ismételjük meg kétszer (összesen tehát 3x) ennek az alapanyagnak az összekeverését, elfelezését, megsütését. Így lesz 6 lapunk. ( Nekem 7 lett, mert a zöld tésztát először túlsütöttem(kuka) és azután kikevertem egy negyedik adagot, ebből lett még egy zöld és egy erősebb rózsaszín is.
A csokis mázhoz:
- 350 g puha vaj
- 150 g étcsoki
- 3-5 evőkanál kakaópor
- kb. 150-200 g porcukor
- 350 g mascarpone
Olvasszuk fel az étcsokit és keverjük össze a puha vajjal. Adjuk hozzá a kakaóport, a mascarpone krémet és ízlés szerint a porcukrot.
Megjegyzés: legközelebb a krém adagját megnövelem (kb. 500 g vaj és 500 g mascarponéra), mert a piskóták között több krémet is elbírt volna!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: