Gasztroutazás Tihanyba és 7 levendulás recept!

Miért is álmodoznánk Provence-ról, ha nekünk is van olyan csodálatos levendula mezőnk, amelynek látványa és a környéket belengő illatfelhő lenyűgözi az arra járókat!

Gyerekkoromban sokat nyaraltam Füred környékén, ilyenkor mindig felkerestük a Tihanyi-félszigetet is, de valahogy az ott termesztett levendula, csak az utóbbi években mászott bele a tudatomba. Pedig a levendula évszázadok óta fontos és kiemelt szerepet játszik Tihany életében, a jelképévé is vált. Termesztésének és feldolgozásának jeles hagyományai vannak. Szóval Tihanyt még a tulsú partról is érdemes felkeresni (még akkor is, ha a palacsintát és a lángost néhány helyen pofátlanul magas áron kínálják), szombatonként biopiac, kézműves kirakodovásár pedig egész nyáron.

Most viszont Levendula! Június 21-tól 23-ig tart a Tihanyi Levendula Fesztivál. Lesz népművészeti kirakodóvásár, kézműves játszóház,, ahol elsősorban a levendula feldolgozásának különböző módjai ismerhetők meg. A Fesztivál fénypontja a levendula-aratás, amely során bárki kipróbálhatja ezt a munkát is. Minden, ami levendula: tájékoztatás a tihanyi levendulatermesztésről, lepárlás, ajándékkészítés. (Levendula Ház Látogatóközpontban., ez utóbbi július 5-ig tart)

 

 

Mi készülhet levendulából?

 

Levendulás eperlekvár

Hozzávalók:

1./ Az epret mossuk meg, keverjük össze a kétféle cukorral és a levendula ággal egy éjszakán át érleljük.

2./ Másnap vegyük ki belőle a levendula ágat és forraljuk össze a cukros epret. A keletkezett habot kanalazzuk le róla.

3./ Botmixerrel pürésítsük (érdemes néhány épp darabot meghagyni).

4./ Amikor már sűrű, akkor töltsük sterilizált üvegekbe.

 Levendulás porcukor

Daráljunk  össze 2 evőkanál szárított levendulát kb. 2/3 bögre kristálycukorral.

Limonádé (klikk a receptért)

akkor, ha nincs levendulaszirupod

vagy

Levendulaszirup (szörphöz, limonádéhoz) (klikk a receptért)

 

Levendulazselé (klikk a receptért)

 

Levendulazselé

Sütemények

(Legújabb kedvenceim.)

Levendula szederrel:

Levendula cseresznyével (vagy meggyel):

Címkék: , , , , ,
Tovább a blogra »