Gasztroutazás Tihanyba és 7 levendulás recept!

2013 június 20. | Szerző: |

levendulaseperlek

Miért is álmodoznánk Provence-ról, ha nekünk is van olyan csodálatos levendula mezőnk, amelynek látványa és a környéket belengő illatfelhő lenyűgözi az arra járókat!

IMG_0241

Gyerekkoromban sokat nyaraltam Füred környékén, ilyenkor mindig felkerestük a Tihanyi-félszigetet is, de valahogy az ott termesztett levendula, csak az utóbbi években mászott bele a tudatomba. Pedig a levendula évszázadok óta fontos és kiemelt szerepet játszik Tihany életében, a jelképévé is vált. Termesztésének és feldolgozásának jeles hagyományai vannak. Szóval Tihanyt még a tulsú partról is érdemes felkeresni (még akkor is, ha a palacsintát és a lángost néhány helyen pofátlanul magas áron kínálják), szombatonként biopiac, kézműves kirakodovásár pedig egész nyáron.

IMG_0218

Most viszont Levendula! Június 21-tól 23-ig tart a Tihanyi Levendula Fesztivál. Lesz népművészeti kirakodóvásár, kézműves játszóház,, ahol elsősorban a levendula feldolgozásának különböző módjai ismerhetők meg. A Fesztivál fénypontja a levendula-aratás, amely során bárki kipróbálhatja ezt a munkát is. Minden, ami levendula: tájékoztatás a tihanyi levendulatermesztésről, lepárlás, ajándékkészítés. (Levendula Ház Látogatóközpontban., ez utóbbi július 5-ig tart)

 

IMG_0223

levendulaház

IMG_0224

 

Mi készülhet levendulából?

 

Levendulás eperlekvár

levendulaseperlek

Hozzávalók:

  • 900 g eper,
  • 400 g 2:1 befőzőcukor,
  • 10 dkg levendulás porcukor,
  • 1-2 levendulaág

1./ Az epret mossuk meg, keverjük össze a kétféle cukorral és a levendula ággal egy éjszakán át érleljük.
2./ Másnap vegyük ki belőle a levendula ágat és forraljuk össze a cukros epret. A keletkezett habot kanalazzuk le róla.
3./ Botmixerrel pürésítsük (érdemes néhány épp darabot meghagyni).
4./ Amikor már sűrű, akkor töltsük sterilizált üvegekbe.

 Levendulás porcukor

Levporcukor

Daráljunk  össze 2 evőkanál szárított levendulát kb. 2/3 bögre kristálycukorral.

Limonádé (klikk a receptért)

akkor, ha nincs levendulaszirupod

levendulasz

vagy

Levendulaszirup (szörphöz, limonádéhoz) (klikk a receptért)

 

Levendulaszirup2

Levendulazselé (klikk a receptért)

 

Levendulazselé

Levendulazselé

Sütemények

(Legújabb kedvenceim.)

Levendula szederrel:

Fehércsokislevendula3

Levendula cseresznyével (vagy meggyel):

Levendulásgyüm2

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Bereczki Zsuli says:

    Tihanyba levendulát az 1920-as években Bittera Gyula telepített. Franciaországból.Érdekes sztori. Nincs évszázadokra visszamenő hagyománya Tihanyban. Elmesélik Tihanyban a Levendulaházban vagy a lepárlóban.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció




Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!