Kezdünk! First minute befőzés: eperszörp

2013 május 17. | Szerző: |

 eperszorp

Szörpöt készíteni a világ legegyszerűbb dolga! Idén többfélét is tervezek, kezdjük hát az eperrel, mivel most már a magyar is elérhető áron kapható a piacokon. Kétféle eljárással készülhet beforraljuk (én ez idáig ezt alkalmaztam) illetve hidegen eltesszük (ezt nemrég tanultam, most kipróbálom…eddig ódzkodtam tőle, de tavaly a málnánál bevált)!

Főzéssel

Hozzávalók:

  • 1 kg eper, 50-60 dkg cukor, 1 citrom leve
  • nagyobb méretű gézlap (gyógyszertárban kapható)
  • lezárásához: 1 kiskanál tartósítószer vízben feloldva, celofánpapír

A gyümölcsöket megtisztítjuk, (a nagyobb darab epreket félbevágtam, a kisebbeket meghagytam.) szórjuk meg 2-3 evőkanál cukorral, locsoljuk meg citromlével és lefedve hagyjuk északára állni. . Az éjszaka alatt jó sok levet ereszt. Másnap turmixoljuk össze és gézlapon, szűrőn keresztül hagyjuk egy edénybe lecsöpögni. Ehhez is kell egy nap. Amikor a gyümölcslé átcsöpög, akkor a levet lemérjük. 1 kg eperből kb.  8 deci lesz.Ehhez tegyünk 50-60 dkg cukrot és forraljuk fel.
Öntsük a forró szörpöt a kitisztított üvegekbe, majd 1 kiskanál tartósítószert öntsünk fel 1 deci vízzel és kisebb celofánpapírt mártsunk meg ebbe a lébe, majd zárjuk le az üveget vele, és jöhet a kupak is a tetejére.
Újságpapírba csomagolva, takaró alatt száraz dunsztba pihentessük a teljes kihűlésig.

Hidegen

Hozzávalók:

  • 1 kg eper,
  • 80 dkg cukor,
  • 1 citrom leve (vagy citromsav)

A gyümölcsöket megtisztítjuk,kissé összetörjük, és öntsük rá a cukrot. Egy-két napig érleljük, lefedve, néha megkevergetve. Jó sok levet ereszt. A második nap után leszűrjük, belekeverjük a citromlevet és máris üvegekbe tesszük.

A megmaradt eperből csatni, vagy lekvár készíthető!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció




Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!