Makrobiotikus inspiráció: Algás spagetti szezámos öntettel

2013 május 1. | Szerző: |

Algás spagetti tahini öntettel

Algás spagetti tahini öntettel

Még mielőtt kiütné a biztosítékot sokaknál az alga és tahini,(szezámkrém) szavak olvasata, hallgassátok meg védőbeszédemet. Nem tehetek róla, de ezt a tésztát egyszerűen imádom. És mivel szervezetem mostanság elég karakteresen jelzi, hogy szüksége van bizonyos ásványokra, a kalciumbombát, ebben az ételben megtalálhatom! Az sem mellékes, hogy az idő legnagyobb részét a tészta kifőzése teszi ki (kb. 8-10 perc). A többi 2 perc. Az inspirációt ezúttal is a makrobiotikus (és japán) konyhától kaptam, ebben a táplálkozási formában ugyanis tilos a hús és a tejtermékek fogyasztása, úgyhogy a kalciumot más forrásból pótolják: szezámmagból, algákból, petrezselyemből, káposztafélékből, szójából. (Ráadásul némelyik ételnek még több is a kalciumtartalma, mint a tejtermékeknek!)

Az alga a tésztába van belegyúrva, gyárilag (ez a legtöbb bioboltban kapható), tahini (nagyobb áruházak, Culinaris, Ázsiabolt stb..)de otthon is elkészíthető…majd mutatom…. Tálaláskor szezámsóval (gomasio: kevés sóval pirított, mozsárban összetördelt morzsa) megszórom.

Algás spagetti szezámos öntettel

Hozzávalók: algás spagetti tészta (ez most bio Rédei), 1 kiskanál szezámolaj, 2 evőkanál tahini (szezámkrém), 2-3 szál újhagyma, darabolva, 30 -50 ml víz, fél citrom leve, 1 kiskanál Shoju-szójaszósz.

Algás spagetti tahini öntettel

Algás spagetti tahini öntettel

A spagettit lobogó forró vízben főzzük ki.
Egy serpenyőt locsoljuk meg a szezámolajjal, dobjuk rá a feldarabolt újhagymát és kissé pároljuk. Ekkor adjuk hozzá az tahini-krémet, locsoljuk meg vízzel, citromlével és forraljuk össze. A vége felé ízesítsük szóajszósszal.
Ebbe a krémbe forgassuk meg az algás tésztát.
Tetejét meghinthetjük gomashióval (szezámsóval ) és petrezselyemmel is. Meglepően finom!

További szezámos inspirációk, egy komplett anyagomból: i t t

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció




Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!