Karácsonyi készülődés (7.): Mákos gőzgombóc

Mi lesz még 24-én? Természetesen valami mákos. Guba helyett  gőzgombóc. Vanília sodóval, porcukros mákkal nyakon öntve.A jó öreg bambuszpárolóm újra használatba került a párolásnál, akarom mondani gőzölésnél. És milyen jól lehet rajta gőzölni a gombócokat! Sokkal elegánsabban, mintha konyharuhát kellett volna a lábos fölé kifeszítenem!

 

Mákos gőzgombóc

 

 

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 25 g friss élesztő, 2 dl tej, 1 tojás, 3-4 evőkanál cukor, 5 dkg olvasztott vaj.

1./ Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejbe, majd öntsük a liszt közepébe vályt mélyedésbe.

2./ Adjuk hozzá a cukrot, a tojást, az olvasztott vajat és robotgéppel jól dolgozzuk össze.

3./ Meleg helyen pihentetve,  hagyjuk a duplájára kelni.(kb. egy óra)Ekkor formázzunk belőle golflabda méretű gombócokat. (8-10 darab) Letakarva pihentessük ismét.

4./ Egy nagy lábosba tegyünk fel vizet forralni és tegyük rá a bambuszpárolót. Tegyünk rá 5 gombócot és lefedve gőzöljük. A gombóc szépen zsemle méretűre nő és jól átsül.

5./ Tálaljuk vanília sodóval, porcukros mákkal.

Címkék: ,
Tovább a blogra »