Karácsonyi készülődés (4.): Morgó csúcs

 A tavalyi év felfedezettje! A karácsonyi és a szilveszteri vendégjárás azért jó, – túl persze a társadalmi eseményen – mert  mindig találok valami gyöngyszemet, amit eddig még nem kóstoltam. Ennek az apró sütinek az alapja, gesztenye, a csúcsa diós-kekszes massza, egy középén megbúvó meggyszemmel.

Amikor a receptet átküldte barátném, akkor szembesültem a címével, “morgó hegycsúcs” és a neten kering belőle egy-két változat.

A formázást megkönnyíti egy citromfacsaró belseje :-)))

Íze isteni!

A saját változatomból a tojásokat elhagytam, írtózom tőle nyersen, és több tejet adtam hozzá. Ezt előzőleg felforraltam és lehűtöttem

Morgó csúcs

Hozzávalók: 35 dkg darált keksz,10 dkg darált dió, 30 dkg porcukor, 4 dkg kakaópor, 2 nagyon friss tojás (én elhagytam), 25 dkg mélyhűtött gesztenyepüré,10 dkg vaj vagy sütőmargarin,kevés rum, esetleg rumaroma, kristálycukor, esetleg 1-2 evőkanál tej(több mehet belőle), magozott meggy

kézi citromfacsaró

Keverjük össze a keksz 2/3-t 10 dkg darált dióval, 25 dkg porcukorral, 4 dkg kakaóporral és néhány kanál tejjel.(Tojás hiányában egy deci is mehet bele).

Egy  másik edényben dolgozzuk össze a felolvasztott gesztenyemasszát  5 dkg porcukorral, 15 dkg darált keksszel, 10 dkg puha vajjal vagy margarinnal és egy kis rummal (vagy aromával).

A diós masszából nedves kézzel formázzunk golyókat,  forgassuk kristálycukorba és nyomkodjuk bele egy felfordított kézi citromfacsaró üregébe, amit előzetesen folpackkal kibéleltünk.

Nyomkodjunk bele egy-egy magozott meggyszemet, és zárjuk le a gesztenyemasszával.

A formából a folpack segítségével könnyen ki lehet szedni, de valaki az ütögetős változatra esküszik.

Címkék: , , , , ,
Tovább a blogra »