Sült répagombócok fűszeres paradicsomszószban

2010 január 18. | Szerző: |

Egy Vegafood-os rendelésen kostolam először sült répagombócot valami isteni fűszeres paradicsomszósszal és köleskásával.
Odahaza már másnap nekiálltam kísérletezni, hogy visszaköszönjön az az ízvilág.
Kiindulásnak csicseriborsó-fasírt alapot készítettem, ebbe reszeltem a sárgarépát, amit előzőleg megpároltam. A szószhoz csonsz-al indítotam, amihez hozzáadtam a  fűszereket és a paradicsomszószt.

A csonsz az indiai konyha egyik alapja. Néhány fűszert forró ghee-ben megpörkölnek, így jobban érvényesül az aromája.
Először a szemes, egész fűszereket, mert azok lassabban engedik ki ízüket ( pl. egész kömények, egész bors, babérlevél stb,), utána jöhetnek a nyers fűszerek (chili, reszelt gyömbér), majd a porfűszerek.  Ezek után már csak pár másodperces pirítás megengedett.

Répás csiseriborsófasírt
Hozzávalók:

  • 20 -25 dkg konzerv csicseriborsó,
  • 1 nagyobb sárgarépa lereszelve,
  • 1 kis fej hagyma apróra vágva,
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma,
  • Fél csokor  apróra vágott petrezselyem,
  • Fél kiskanál római kömény,
  • Fél kiskanál őrölt koriander,
  • 1/2 kiskanál sütőpor,
  • só,
  • fűszerpaprika,
  • 1-2 evőkanál kukoricaliszt.

A csicseriborsót szűrd le, add hozz a sót, borsot, friss, apróra vágott petrezselymet és botturmix segítségével pépesítsd.
A felaprított hagymát pirítsd  meg és szórd rá a lereszel sárgarépát. Picit párold át, majd keverd össze a csicseris masszával. Fűszerezd ízlés szerint köménnyel, korianderrel, és fűszerpaprikával.
Keverj bele egy-két evőkanál kukoricalisztet. Dolgozd össze, majd formázz belőle diónyi méretű labdákat. Tedd jénai tálba és forró sütőben 25-30 perc alatt süsd készre.
 
Fűszeres paradicsommártás
A csonszhoz:

  • 2 evőkanál olaj,
  • 1 evőkanál reszelt gyömbér,
  • Fél kiskanál korinder
  • Fél kiskanál kömény

Továbbá:

  • 2 evőkanál kókuszreszelék,
  • Csipetnyi őrölt fahéj,
  • 1 kiskanál garam masala
  • 2 evőkanál bio paradicsompüré,
  • 1 kiskanál barnacukor
  • 2 kiskanál joghurt.

A csonsz-hoz hevísd fel az olajat és dobd bele a köményt, amikor barnul add hozzá a gyömbért és a koriandert. Úgy 30 másodperces pirítás után tedd hozzá a kókuszreszeléket, majd az őrölt fűszereket,  a fahéjat és a garam masalát. Pirítsd 2-3 másodpercig, majd keverd bele a paradicsompürét.
Add hozzá a barnacukrot és öntsd fel 1,5 dl vízzel. Forrald össze legvégül sűrítsd be a joghurttal.
A répagombócokat öntsd  le ezzel a mártással.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. siccike says:

    Hú, ez nagyon jól hangzik, le is mentem!:-)

  2. zikat says:

    Szia!
    De arrol egy szot nem irsz, hogy milyen lett! Sikerült a kiserlet vagy csalodott vagy?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció




Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!