Korfui emlékmorzsa
2009 március 15. | Szerző: marmalade |

Korfui emlékmorzsa
Ennek a péksüeménynek az egyik
fajtáját még Korfu szigetén kóstoltam. Jó néhány évvel ezelőtt, amikor a
tikkasztó melegben róttuk a kikötő utcáját, hogy egy könyvhöz anyagot
gyüjtsünk, valahol a Donzelot és az Arseniou környékén egy jellegtelen külsejű
pékségre bukkantunk.
Sehol egy turista, csak
helybéliek. Nyoma sincs baklavának, kadaifinak, vagy galatoburekonak, de van
frissen sült kenyér, mazsolás kalács, marcipános leveles tészta, és
vaníliakrémmel töltött batyu, amit látványra – legjobban -a mi túros batyunkhoz
tudnám hasonlítani. Én ezt választottam és már a Bizánci Múzeum környékén járva
nagyon sajnáltam, hogy nem jegyeztem fel a görög nevét.
felfedeztem a vaníliakrémmel töltött danish
pastry-t, vagyis dán tésztát és lám ízre ugyan az a süti köszönt vissza rám,
amit egykor korfun ettem. Nigella házi istennős könyvébe is van hasonló recept.
Azóta rendszeresen készítem,
praktikussága miatt kalács formában.
túrót is kevertem.
Túrós-vaníliás péksütemény

2 evőknál cukor
1 tojás
+
Túrós vaníliakrém
2 tojás sárgája
1,5 evőknál kukoricaliszt
4 evőkanál cukor
250 ml tej
Langyos tejben, kevés cukor
hozzáadásál megfuttattam az élesztőt, majd összekevertem a liszttel és a
tojással.
Meleg helyen hagytam kelni a
tésztát, ekkor kinyújtottam és belegyúrtam a puha vajat.
Lefedve ismét kelni hagytam egy fél
órára.
Ekkor sütőpapíron kinyújtottam (hogy
könnyebb legyen a tepsibe átemelni), kb.
a két szélét újnyi vastagságú csíkokra bevágtam, hogy ezt később majd a tészta
tetejére hajtsam, mintha fonat lenne.
tojások sárgáját, és a cukrot csomómentesre kevertem és folyamatos kevergetés
mellet pudingszerűen besűrtettem. Ekkor belekevertem a túrót.
halmoztam, majd a bevagdalt széleket felváltva a két oldaláról, ráhajtottam és egy hosszúkás sütőformába tettem.
Tetejét egy tojásfehérje és kevés tej keverékével kentem meg.
Előmelegített sütőben kb. 35 perc
alatt megsült.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: