Egyszemélyes ebéd japán stílusban
2008 szeptember 28. | Szerző: marmalade |
Sosem voltam még ennyire „up to date”. Bár romantikus vacsorát kellene publikálni, én mégis egy magányos ebédet osztok meg.
A romantikus vacsoráról igazából csak egy emlékem van és az nem egészen a menühöz kapcsolódik; még szerelmünk hajnalán, talán az első kettesben töltendő otthoni, gyertyfényes vacsorára készülve, majd megfagytam a lenge öltözetemben, és a combfixes harisnyámban (amit ez előtt és ez után sem hordtam).
Mert tél volt és a panel lakás pedig hideg.
…Ma néhány órára szalma lettem, mert tömény náthásan nem mentem el anyósom családi ebédjére, viszont kárpótoltam magam egy gyors japán étellel.
Szóval a szunnyadó japán és thai konyhai rajongásomat ritkán tudom a konyhámban haszosítani. A páromat olyan csemegékkel, mint lazac, rák, kagyló, tengeri alga, sushi, a világból ki lehetne kergetni, kicsiny lányom ízlése viszont még alakulóban van, de a lazacból már jóízűen csipeget, a tésztafélékért pedig kifejezetten rajong. Nem egyszer kapom rajta, hogy kis kamrám (ez a kedvenc felfedezőhelye) polcairól kikotorja és rágcsálgatja a száraz tésztaféléket.
Lazac japánszószos soba tésztával
1 evőkanál szárított alga
Egy szál újhagyma
Szószhoz:
100 ml húsleves alaplé
1 evőlkanál mirin
1 evőkanál japán szójaszósz (Kikkoman)
Fél kiskanál cukor
¼ kiskanál wasabi por,
A hajdinatésztát forró vízben kifőztem. A szárított algát meleg vízben átmostam és összekevertem a tésztával
Egy serpenyőben felforrósítottam a szószhoz valókat, majd tálaláskor ezzel locsoltam eg a tésztát és lazacot is.
A lazacot beborsóztam, citromlével meglocsoltam és kevés vajon megsütöttem.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: