Levendula zselé
2008 július 28. | Szerző: marmalade |

Nomen est omen; ha már marmalade,
akkor egy kis lekvárhiradó a konyhámból.
Utoljára 2003-ban, illetve
2004-ben élveztem ennyire a befőzést, mint most. Olyan hatalmas adagokat
termeltem, hogy még most is találok a kamrámban egy-egy lekvárt abból az
időszakból. Akkori lelkesedésemre jellemző volt, hogy a macerásabb csipkebogyó
és a gesztenyelekvár készítésétől sem rettentem el.
Most inkább a kis szériaszámokra
törekszem. Viszont igyekszem minél többféle verziót kipróbálni.
A málnaszezont hagytam elúszni,
az epret úgyszintén. Van még ugyanis egy-két üvegnyi a zöldborsos eperlekvár tavalyi szériájából.
De a sárgabarack befőzéséből jól
állok, és elkészítettem már néhány üveg erdeigyümölcsös-almás dzsemet is.
Zselével eddig azonban még nem
volt dolgom, ideje volt, hogy egy pikáns ízkombinációval kezdjek. A
levendulával már tavaly óta kísérletezem, most viszont úgy érzem, hogy megtaláltam
a legjobb ízkombinációt vele.
Levendula zselé
megtisztítva, kimagozva, cikkekre vágva,
egy maroknyi
feketeszeder,
8 ág levendula
virág,
550 ml gyümölcsléhez
A hozzávalókat egy lábosba teszem
és 40-45 percig főzöm, forralom. E
előészítek, ráteszem a csőrös töltőformát (most nem jut eszembe a tisztességes
neve) gézzel kibélelem, és rázúdítom levestül, gyümölcsöstül a pépet.Ez egy éjszaka alatt szépen
lecsöpög. Másnap reggel még egy picit fakanállal kinyomkodom belőle a maradék
levet.
A tiszta gyümölcslét cukorral
összeforralom. Előkésztett meleg üvegbe töltöm. A szokásos módon dunsztolom,
törölközővel bebugyolálom és egy éjszakát így hagyom.
Ebből a menyiségből nekem
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:
Vááá! Remekül hangzik! Ízre milyen? A levendula mennyire érződik ki belőle?
Szia, Izbolygó! A levendula kellemesen, és piikánsan van benne, ahogy keveredik a feketeszeder gyümölcsös zamatával. De a következő eresztésben kipróbálom kicsivel több levendulával .. .Kiváncsi vagyok én is, hogy még mennyit bír.
Nagyon szép lett! Gratulálok! Megosztanád az eredigyümölcsös almalekvárod receptjét is? Én még csak mézes almalekvárt főztem eddig, érdekelnének a variációk 😀
Inspiráló kombináció!
Millie! Ígérem, hogy hamarosan azt is felteszem…Összetevőit nézve hasonló ehhez, feketeszede, alma az alapja annak is, csak nagyobb arányokban.
Hú, ez nekem nagyon tetszik, erre készültem egész héten, most hámozom az almát.
Ami a szűrőben marad, azzal mi lesz?
Nagyon tetszik ez nekem, egész héten erre készültem, most csöpög a cucc. És ami szűrőben marad, azzal mi legyen?
Hogy én ezt eddig miért nem vettem észre??? Szuper! minden van hozzá itthon, hozzá is fogok!
Szia, sajnos, nem értem a töltés dolgot, sem azt, hogy milyedn csőrös töltőre gondolhatsz…Megírnád esetleg? Nagyon szívesen megcsinálnám a gyerkőknek a lekvárt!
Lori
gasztroajándéknak szánnám, de szted ezt szárított levendulából is elkészíthetném?
Itality, szerintem nyugodtan! 2-3 evőkanálnyi mennyiséget simán elbír.
Elkészült! Isteni lett, bár kicsit variáltam rajta, de az alapreceptet köszi!!! :)))