Levendula zselé

2008 július 28. | Szerző: |

 

Nomen est omen; ha már marmalade,
akkor egy kis lekvárhiradó a konyhámból.

Utoljára 2003-ban, illetve
2004-ben élveztem ennyire a befőzést, mint most. Olyan hatalmas adagokat
termeltem, hogy még most is találok a kamrámban egy-egy lekvárt abból az
időszakból. Akkori lelkesedésemre jellemző volt, hogy a macerásabb csipkebogyó
és a gesztenyelekvár készítésétől sem rettentem el.

Most inkább a kis szériaszámokra
törekszem. Viszont igyekszem minél többféle verziót kipróbálni.

A málnaszezont hagytam elúszni,
az epret úgyszintén. Van még ugyanis egy-két üvegnyi a zöldborsos eperlekvár tavalyi szériájából.

De a sárgabarack befőzéséből jól
állok, és elkészítettem már néhány üveg erdeigyümölcsös-almás dzsemet is.

Zselével eddig azonban még nem
volt dolgom, ideje volt, hogy egy pikáns ízkombinációval kezdjek. A
levendulával már tavaly óta kísérletezem, most viszont úgy érzem, hogy megtaláltam
a legjobb ízkombinációt vele.

 

Levendula zselé

 

500 g alma héjától
megtisztítva, kimagozva, cikkekre vágva,

egy maroknyi
feketeszeder,

8 ág levendula
virág,

5 dl víz

 
550 ml gyümölcsléhez

400 g cukor.

 

A hozzávalókat egy lábosba teszem
és 40-45 percig főzöm, forralom. Egy hosszúkás üveget
előészítek, ráteszem a csőrös töltőformát (most nem jut eszembe a tisztességes
neve) gézzel kibélelem, és rázúdítom levestül, gyümölcsöstül a pépet.Ez egy éjszaka alatt szépen
lecsöpög. Másnap reggel még egy picit fakanállal kinyomkodom belőle a maradék
levet.

A tiszta gyümölcslét cukorral
összeforralom. Előkésztett meleg üvegbe töltöm. A szokásos módon dunsztolom,
törölközővel bebugyolálom és egy éjszakát így hagyom.

Ebből a menyiségből nekem  5,5 dl lett.

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Ízbolygó says:

    Vááá! Remekül hangzik! Ízre milyen? A levendula mennyire érződik ki belőle?

  2. marmalade says:

    Szia, Izbolygó! A levendula kellemesen, és piikánsan van benne, ahogy keveredik a feketeszeder gyümölcsös zamatával. De a következő eresztésben kipróbálom kicsivel több levendulával .. .Kiváncsi vagyok én is, hogy még mennyit bír.

  3. Millie says:

    Nagyon szép lett! Gratulálok! Megosztanád az eredigyümölcsös almalekvárod receptjét is? Én még csak mézes almalekvárt főztem eddig, érdekelnének a variációk 😀

  4. marmalade says:

    Millie! Ígérem, hogy hamarosan azt is felteszem…Összetevőit nézve hasonló ehhez, feketeszede, alma az alapja annak is, csak nagyobb arányokban.

  5. rossamela says:

    Hú, ez nekem nagyon tetszik, erre készültem egész héten, most hámozom az almát.
    Ami a szűrőben marad, azzal mi lesz?

  6. rossamela says:

    Nagyon tetszik ez nekem, egész héten erre készültem, most csöpög a cucc. És ami szűrőben marad, azzal mi legyen?

  7. gabojsza says:

    Hogy én ezt eddig miért nem vettem észre??? Szuper! minden van hozzá itthon, hozzá is fogok!

  8. Lori says:

    Szia, sajnos, nem értem a töltés dolgot, sem azt, hogy milyedn csőrös töltőre gondolhatsz…Megírnád esetleg? Nagyon szívesen megcsinálnám a gyerkőknek a lekvárt!
    Lori

  9. Itality says:

    gasztroajándéknak szánnám, de szted ezt szárított levendulából is elkészíthetném?

  10. marmalade says:

    Itality, szerintem nyugodtan! 2-3 evőkanálnyi mennyiséget simán elbír.

  11. Itality says:

    Elkészült! Isteni lett, bár kicsit variáltam rajta, de az alapreceptet köszi!!! :)))


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció




Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!