Görög-mexikó fúzió: csirkés burrito tzatzikivel és salsa szósszal

 

A mexikói konyhát csak távolról csodálom; nem hozott lázba a házi tortilla késztés, nem rajongok a quacamole nevű avokádókrémért, és nem vágytam arra, hogy saláta helyett, vagy mellé összedobjak egy gyors salsa szószt. Csak azért, mert trendi, vagy mert jól hangzik.

Ez idáig.

Mert egy los angeles-i fogyókúrával ismerkedve sorra jöttek velem szembe a tortilla alapú pizzák, a mexikói saláták, a különböző burrito-k és a paradicsomos, kukoricás, gyümölcsös salsa szószók. Aztán egyszercsak azon kaptam magam, hogy az internetet böngészem fajita-fűszerreceptet keresve, majd rácsodálkozom, hogy milyen egyszerű is elkészíteni a salsa alapreceptjét, és legutóbb a Culinárisban a szokásos görög joghurtom mellé nicsak-nicsak egy zacskó tortilla is bekerült a kosárba.

Innen már sodortak az események:

A hűtőből kikandikált egy csomag darált csirke, néhány duci paradicsom és vöröshagyma a felaprításért könyörgött, a citromlé, meg azért, hogy jól nyakon öntsem vele őket.

 

És mivel a rusztikusan előtörő görög mániámtól nem tudok szabadulni, a burritóba bekéredzkedett egy kis fokhagymás uborkaszósz is, nevén nevezve a lurkót, a tzatziki.

A végeredmény fantasztikus volt…úgy hogy légy üdvözölve Mexikó máskor is a konyhámban!

Csirkés burrito tzatzikivel és salsa szósszal

 

A csirkés burrito-hoz:

20 dkg darált csirkemell,

2 evőkanál olívaolaj,

2-3 evőkanál mexikói fűszerkeverék

(Az én mixem: őrölt kömény, chilipor, oregáno egyenlő arányú keveréke + fél kiskanál őrölt bors, fűszerpaprika-por, szárított zellerlevél.)

4-6 db tortilla

 

A húst az olajon fehéredésig pirítom és jól megszórom a fűszerkeverékkel.

A tortilla-t rövid (kb. 25-30 másodperc) idő alatt átmelegítem a mikróba, rákanalazok 2 evőkanál pirított csirkehúst, 2 kiskanál tzatzikit és mint a palacsintát feltekerem. Salsával fogyasztom.

Ttzatziki

1 kígyóuborka,

4-5 gerezd fokhagyma

250 g görög joghurt,

(ez szerintem a Plus-ban kapható krémföllel is helyettesíthető)

Só.

 



Az uborkát megtisztítom a héjátol és az egészet nagy lyukú reszelőn lereszelem.

Egy nagy csipet sóval megszórom és állni hagyom. Nagyjából fél óra múlva, jól kinyomkodm belőle a levet.

Rápréselek 4-5 gerezd fokhagymát és a sűrű joghurttal elkeverem.

 

Salsa

2 fej paradicsom,

1 nagy fej vörös hagyma,

kb. 4 kiskanálnyi citromlé

Petrezselyem

 

A paradicsomot apró kockára vágom, a vöröshagymát vékony csíkokra. Összekeverem, egy kevés sót szórok rá, majd meglocsolom citromlével.Petrezselyemlevéllel meghintem.

Tudom, a tökéletes ízhatást korianderlevéllel és lime lével érhettem volna, de mosot ebből gazdálkodtam itthon.

Tovább a blogra »