Volt egy fickó, a spanyol Ramon „Monchito” Marrero, aki a Karib-szigeteken dolgozott a San Juani Hilton Hotelbe. Itt az volt a szokás, hogy az érkező vendégeket egy Coco-Loco itallal kínálták meg, ami kókuszlikőrből, rumból, kókusztejből készült, friss kókuszdióban feltálalva.
A Koktél-legendárium szerint egy napon a kókuszvágó- unió sztrájkot hirdetett emiatt a fent nevezett uriember kókuszok híjján ananászba töltve szolgálta fel a vendégek Coco-Loco-ját; levagdosta a tetejüket, beletöltötte az italt és szívószállal kínálta. Így született meg a “Piña Colada” nevű koktél, ami szürt ananászt jelent.
Áldassék Monchito neve ezért a cselekedetéért.
Jónéhány évvel ezelőtt én is épp ebben a térségben hajókázva töltöttem a „vállalati kényszernyaralásomat” amikor megkóstoltam ezt az ital. Ennek köszönhetően az egy hét szinte “Piña Colada” mámorban telt.
Addig itthon valahogy mindig elkerülte a figyelmemet ez a koktél.
Ott gyakori volt, hogy a koktélt banánnal díszítettek. Hát valahogy innen jött az ötlet, hogy kedvenc gyümölcseimet, kedvenc koktélomal összeturmixoljam – alkohol nélkül.
Piña Colada turmix
Hozzávalók:
2 kiskanák kókusztejpor,
Friss ananász fele, meghámozva, kockra vágva
1 db banán,
1 kiskanál méz,
néhány darab jégkocka.
A kockára vágott ananászt az ásványvízzel előturmixolom, hogy ne legyen olyan darabos. Hozzádobálom jégkockákat, a feldarabolt banánt, a mézet, ráöntöm a tejet és a kókusztejport és 1-2 perc alatt összeturmixolom.