Almás, diós házi kenyér mediterrán reggelihez
2008 május 6. | Szerző: marmalade |
A kenyérsütő-projektet azóta hanyagoltam mióta a keblemen melengetett és sokat gondozott rozskovászom meglehetesőn háládatlannak bizonyult és idő előtt kimúlt. Éppen akkor, amikor véget ért az egyhetes babusgatás és neki álltam volna kenyeret sütni.
De sebaj, mert egy bio kis- és nagyker boltban beszereztem egy fél kilós rozskovász-port, úgyhogy most kedvemre sütögethetem a kovászos kenyereket.
Valahogy ez idáog nem voltam megelégedve a korábbi rozs (rozsos)kenyereimmel; az állagát mindig túl morzsásnak találtam. De ez a variáció, a rozs, a tönköly- és a fehér liszt keveréke, egy kis pirított dióval és párolt almával megspékelve igazán kedvemre/fogamra való eredményt produkált!
Almás, diós kenyér
30 dkg univerzális búzaliszt
8 dkg tönkönyliszt,
8 dkg rozsliszt
1 evőkanál sikér
1 evőkanál tejsavópor
2 evőkanál rozskovász-por
Kb. 3,5-
1 kiskanál méz,
2 lapos kiskanál só
3 evőkanál almaecet
2/3 bögre dió
1 db alma
Előkészület: az élesztőt a mézzel és kb 80 ml meleg vízzel felfuttattam.
A diót száraz serpenyőben megpörköltem, majd egy mozsárba nagyobb darabokra zúztam.
Az alma héját megpucoltam és húsát lererszeltem, majd megpároltam. Félretettem hűlni .Majd kifacsartam a levét.
A búzalisztet elkevertem a rozsliszttel és a tönkölyliszttel. Hozzáadtam a javító anyagokat a sikért és a tejsavóport. Jöhetett hozzá a rozskovász és a megfuttatott élesztő ás a só. A robotgépemmel dagasztottam, közben hozzáöntöttem a vizet is. Nagyjából még
Úgy15 perc dagasztás után, amikor már kezdett a tészta hólyagosodni félretettem meleg helyre.
1,5 óra után már jókorára megnőtt. Megszórtam a dióval, és a reszelt almával. Kézzel kicsit átdolgoztam és kiolajozott formába tettem. Meleg helyen újabb 30-40 percig pihentettem, majd forró sütőben (egy kicsit vízzel begőzöltem) 45 percig sütöttem.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:
Az almabor hol szerepelt az eredeti receptben? Az ecet és víz egy része helyett?
Köszi
LP
LepkePillangó, megtaláltam az eredetit és belinkeltem a szövegbe, ha érdekel.Mert az arányok teljesen mások; kell 280 g víz és 240 g almabor (pontosabban cider, amit néhol almabornak, néhol almaecetnek értek) és 480 g kovász.
Köszönöm, észrevettem a linket!, Már harmadszor kavarodok ide a receptért, sikere van, jó kis kenyér.