Almás, diós házi kenyér mediterrán reggelihez

2008 május 6. | Szerző: |

 

A kenyérsütő-projektet azóta hanyagoltam  mióta a keblemen melengetett és sokat gondozott rozskovászom meglehetesőn háládatlannak bizonyult és idő előtt kimúlt. Éppen akkor, amikor véget ért az egyhetes babusgatás és neki álltam volna kenyeret sütni.
De sebaj, mert egy bio kis- és nagyker boltban beszereztem egy fél kilós rozskovász-port, úgyhogy most kedvemre sütögethetem a kovászos kenyereket.

Valahogy ez idáog nem voltam megelégedve a korábbi rozs (rozsos)kenyereimmel; az állagát mindig túl morzsásnak találtam. De ez a variáció, a rozs, a tönköly- és a fehér liszt keveréke, egy kis pirított dióval és párolt almával megspékelve igazán kedvemre/fogamra való eredményt produkált!

Az ötletet miszerint alma, dió és rozsliszt jól megfér egymással egy kenyeres blogban olvastam korábban, de almabor és 40 dkg friss kovász hiányában erősen átkonvertáltam azt. Amihez azért a rozskovász-por használati utasítása is erős iránymutatást nyújtott.

 
Almás, diós kenyér

30 dkg univerzális búzaliszt

8 dkg tönkönyliszt,

8 dkg rozsliszt

1 evőkanál sikér

1 evőkanál tejsavópor

2 evőkanál rozskovász-por

2 g friss élesztő

Kb. 3,5-4 deci víz,

1 kiskanál méz,

2 lapos kiskanál só

3 evőkanál almaecet

2/3 bögre dió

1 db alma

 

Előkészület: az élesztőt a mézzel és kb 80 ml meleg vízzel felfuttattam.

A diót száraz serpenyőben megpörköltem, majd egy mozsárba nagyobb darabokra zúztam.

Az alma héját megpucoltam és húsát lererszeltem, majd megpároltam. Félretettem hűlni .Majd kifacsartam a levét.

 
A búzalisztet elkevertem a rozsliszttel és a tönkölyliszttel. Hozzáadtam a javító anyagokat a sikért és a tejsavóport. Jöhetett hozzá a rozskovász és a megfuttatott élesztő ás a só. A robotgépemmel dagasztottam, közben hozzáöntöttem a vizet is. Nagyjából még 3 deci mehetett hozzá. És az almaecetet is.

Úgy15 perc dagasztás után, amikor már kezdett a tészta hólyagosodni félretettem meleg helyre.

1,5 óra után már jókorára megnőtt. Megszórtam a dióval, és a reszelt almával. Kézzel kicsit átdolgoztam és kiolajozott formába tettem. Meleg helyen újabb 30-40 percig pihentettem, majd forró sütőben  (egy kicsit vízzel begőzöltem) 45 percig sütöttem.

 Feta sajttal, olíva bogyóval és paradicsommal egyszerű mediterrán reggelinek is bevált.

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. LepkePillangó says:

    Az almabor hol szerepelt az eredeti receptben? Az ecet és víz egy része helyett?

    Köszi
    LP

  2. marmalade says:

    LepkePillangó, megtaláltam az eredetit és belinkeltem a szövegbe, ha érdekel.Mert az arányok teljesen mások; kell 280 g víz és 240 g almabor (pontosabban cider, amit néhol almabornak, néhol almaecetnek értek) és 480 g kovász.

  3. LepkePillangó says:

    Köszönöm, észrevettem a linket!, Már harmadszor kavarodok ide a receptért, sikere van, jó kis kenyér.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció




Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!