Csokis béles
2008 április 10. | Szerző: marmalade |
Ez egy NLC-s fórumról származó
gyöngyszem, ilyen módon roppant nehéz a valós eredetét fellelni. Ha jól emlékszem én
Sherpa tollából olvastam róla, mint Ükmamám
csoki-bélese. De ezen a néven, még más oldalakon is megtalálható.
Csak ajánlani tudom mindenkinek,
nálunk egy hét alatt kétszer is megsütésre került. Igazán omlós, rendkívül ízletes és rövid idő alatt összeállítható fogás.
Csokis béles
Hozzávalók a tésztához: 25 dkg vaj,
25 dkg liszt, 1 tojássárgája, fél marék cukor (nálam 2-3 evőkanál), tejföl (ez nálam kb. 3 evőkanál volt.)
A töltelékhez: 25 dkg porcukor, 6 tojás,
15 dkg puhított csoki (nálam 7 dkg étcsoki, + 2 evőkanál keserő kakaópor), 15 dkg
darált dió.
A puha vajat a liszttel elmorzsolom és hozzákeverem a tojássárgáját, a cukrot,
és a tejfölt is. Könnyű tésztává gyúrom. Fél órára hűtőszekrénybe teszem.
A 6 tojást szétválasztom és a fehérjéket 1 evőkanál
porcukorral kemény habbá verem.( összesen 7 tojásfehérjét, mert hozzáadom azt,
ami a tésztájából kimaradt.)
A töltelékhez a porcukrot habosra keverem a
tojások sárgájával. Majd hozzáadom a mikróba felolvasztott étcsokit, (+
kakaóport), a darált diót és beleforgatom a tojások keményre felvert habbját.
A tésztát kettéosztom, kinyújtom
és felével kibélelek egy közepes méretű vajjal, liszttel előkészített tepsit. Ráöntöm a tölteléket, majd
befedem a maradék tésztával. Egy-két helyen villával átszurkálom és nagyjából
180 fokon 35-40 percig sütöm.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:
Kénytelen leszek kipróbálni! 🙂