Hogy őszinte legyek, a thai konyhával még bimbodzó kapcsolatban vagyok, de amit eddig mutatott magából az tetszik.
Az édes szójaszósz (és az osztriga szósz is) keleti élelmiszerboltokban beszerezhető,vagy a kínai szójaszósz is felturbózható egy kevés barna cukor, esetleg melasz hozzáadásával.
Tofu Pad Sieu
2 gerezd fokhagyma, egy kis chili paprika,
fél fej kínai kel, egy kis konzerv (
egy kis konzerv (
4 szál újhagyma, 1 evőkanál kínai szójaszósz,
2 evőkanál édesebb szójaszósz, 1 evőkanál osztriga szósz,
1 evőkanál halszósz, 1 evőkanál szezámolaj,
1 kiskanál méz vagy pálma cukor.
A rizstésztát áztasd be forró vízbe, majd amikor megphult szűrd le.
A tofut vágd kockákra, locsold meg egy kevés kínai szójaszósszal és kevés olajon pirítsd meg. Majd tedd félre. Egy wokba melegíts fel egy evőkanál olajat és a préselt fokhagymát és a karikára vágott chili paprikát egy perc alatt pirítsd át rajta. Add hozzá a csíkokra vágott kinai kel leveleit, hagyd két-három percig fonnyadni, majd keverd hozzá a bébi répát is és a szójababcsírát is. Legvégül szórd ré a karikára vágott újhagymákat. A zöldségeket erős tüzön, egy perc alatt pirítsd össze.
A tésztát tedd egy serpenyőbe és locsold meg az édesebb szójaszósszal, az osztriga szósszal, halszósszal, szezámolajjal és a mézzel. Erős tüzön forgsd és pirítsd át az egészet.Ez maximum egy-két perc. Add hozzá a zöldégeket és a tofut.
Teteje megszórható friss koriander levéllel és a thai jelleg erősítésére pirított hagymával. Ez utóbbi használatának szintén nagy kultusza van nem csak Thaiföldön, hanem Vietnámban is. A szárított, pirított hagymával gyakran ízesítik a rizzsel, vagy tésztával készült ételeiket. Kapható a keleti élelmiszerboltokban üvegbe vagy zacskóba csomagolva