Tönkölyös bagette

 

Nagyon megszerettem a kovásszal készült kenyereket. Sokkal könnyedebb lesz tőle minden. Gyors kovász készítésében sok segítséget kaptam Fűszeres Esztertől, aztán persze kiműveltem magam, és már többféle recept lapján el tudnám készíteni. Mégis valahogy mindig ehhez térek vissza.Ez az etalon!

Gyors kovász: 15 dkg lisztet, 1 dkg friss élesztőt, 2 kiskanál mézet, 2,5 dl meleg vizet elkeverek. Félre teszem 12 órára. Ez idő alatt alaposan felfut. Kétszer átkeverem, hagyom egy kicsit erjedni és befőttes üvegbe töltve, a hűtőbe tárolom.

Tönkölyös bagette

(2 db kb.25-30cm-es rúdhoz)

 

Hozzávalók: 1,5 bögre tönköly liszt, 1,5 bögre kenyérliszt (BL80),

3 evőkaál kovász, 2,5-3 dl meleg víz,

1 kiskanál sikér, 1,5 kiskanál só.

 

A hozzávalókat összekeverem robotgéppel, majd egy kicsit kézzel is és langyos helyen a duplájára kelesztem. Ez kb. 45-60 perc.

A tésztát két részre osztom. Majd a Doctor Peppernél (lásd: video) tanultak alapján tenyérrel bagette formára hajtogatom.

Tetejét késsel megcsíkozom és sütőpapírral bélelt sütőlapra fektetetem.

Forró (legalább15 percre előmelegített) sütőben, alacsonyabb hőfokon 30-35 percig sütöm.

 



Aki a bagettet tönkölyössebben és kovász nélkül szeretné elkészíteni, ajánlom  Siccike útmutatását.

Címkék:
Tovább a blogra »