A Salade Nicoise, vagyis a francia eredetű nizzai saláta már régóta a kedvencem. Lehet hogy azért, mert több olyan összetevője is van (francia bab(ceruzabab), tonhal, kapribogyó), amit önmagában is imádok.
Nizzai saláta
(Salade Nicoise)
Hozzávalók 2 adaghoz: 3 db héjában főtt burgonya,
2 db főtt tojás, két maroknyi jégsaláta,
két maroknyi zöldbab, 1 tonhal konzerv,
3-4 szem koktél paradicsom,
ízlés szerint nagyszemű olajbogyó, kapribogyó, szardella a tetejére.
Öntet: 1-2 gerezd fokhagyma, 1 evőknál mustár,
2-3 evőkanál borecet, fél citrom leve, csipetnyi só, 1-
Az elkészítését természetesen a burgonya és a tojás megfőzésével, a zöldbab megpárolásával kell kezdeni. Folytatni pedig csak azután, hogy ezek már ki is hűltek.
Ekkor karikára vágtam a burgonyát, ez lett az alap. Ráhalmoztam a zöldbabot, a zöldsalátát, megszórtam kapribogyóval, tonhallal, szardellával, olajbogyóval, félbevágott paradicsomokkal és rálocsoltam az elkevert öntetet. Legvégül odabiggyesztettem a negyedbe vágott tojásokat is.