Mézeskalács-figurák
2007 december 20. | Szerző: marmalade |
Juhejj, én is tudok mézeskalácsot sütni!
Ez idáig ezt olyan távoli, elérhetetlen dolognak tartottam, mivel a kézműves kézügyeségem elég gyatra. Féltem a tésztától is, nehogy kőkemény legyen.
De, ahogy gyerek érkezik a házba, az ember számára átalakulnak a dolgok. Bátrabb lesz. Mert mézeskalácsot sütni, készíteni, már tényleg azt jelenti, hogy készülünk az ünnepekre. A sütést persze most még egymagam csináltam, de a díszítést már a kis család együtt. Mert van egy meghitt hangulata, ahogy hárman körbeülljük az asztalt és nekiállunk mézeskalácsot díszíteni. Ez persze egy még nem egészen másfél éves gyerknél úgy történik, hogy egy felnőtt díszít, a másik pedig a gyereket köti le, aki azért eléggé fel van pörögve. De a lényeg, hogy együtt vagyunk mindhárman.
Alapjába véve meg vagok elégedve életem első mézeskalácsával. Bár az én ízlésem szerint, még lehetne fűszeresebb. A tészta félpuha lett, amin jelentősen javított még a fémdobozba rejtett almaszem is.
És persze az írókázással nekünk is voltak gondjaink: az összefogott és kiszúrt zacskó nem vált be, csak egy vékonyabb lyukú tortadíszítő flakon. Talán a legtökéletesebb alkotást egy fecskendővel lehetne elérni. Meg is kísérlem majd beszerezni a gyógyszertárból, már úgy is olyan furcsán néznek rám, hogy kétnaponta vásárlom tűlük a tiszta alkoholt. Persze likőrnek.
Mézeskalács-figurák
A tésztához: 40 dkg liszt, 1-1 kiskanál fahéj és mézeskalács fűszerkeverék,
10 dkg vaj, 6 evőkanál virág méz,
2 tojás, 1 kiskanál szódabikarbóna
Amit legközelebb még beleteszek: +10 dkg porcukor,
őrölt szegfűszeg,
plusz egy-két kanál fűszer.
A mézet a vajjal a mikróban felolvasztom. A lisztet összekeverem a fűszerekkel, a porcukorral, a szódabikarbónával, a vajas mézzel, majd a két tojással. Összedolgozom és szobahőmérsékleten egy-két napot pihentetem.
Formázáskor 4-5 mm-re kinyújtom a tésztát, kiszaggatom és sütőpapírral bélelt sütőlapon, előmelegített sütőben, alacsony fokozaton 10 perc alatt megsütöm.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: