Fehércsoki likőr

 

Még amikor volt időm a romantikus álmodozásra, akkor úgy képzeltem el, hogy hátralevő életemet Provance-ban fogom tölteni, lesz egy hatalmas illatos gyógynövénykertem és likőröket fogok gyártani. És eből meggazdagodni. Úgyhogy gyűjtöttem a recepteket, kutattam a szakanyagot és gyártottam a fahéjas, kakukkfüves, diós, vaníliás, mandarinos stb likőröket.

Aztán ahogy ez egy kosnál lenni szokott egyszer ez is elmúlt.

Most már csak karácsony és húsvét környékén bújok megint a likőrkészítő szerepébe.

 

A fehércsoki likőr ötlete egy fórumról(talán nlc-s) származik, amit aztán átdolgoztam a jól bevált tojáslikőr receptemre. De mivel enyhe nyers tojás fóbiában szenvedek, amin még az sem segít, hogy szalmonella ellen kezelt tojást használok, és hogy a 96%-os alkohol mindent sterilizál, úgyhogy az alkohol hozzákeverése előtt még egy melegítésre vissszateszem a tűzre a folyékony masszát.

 

Fehércsoki likőr

Hozzávalók: 6 dl tejszín, 1 dl tej,

2 tábla(2x100g) fehércsoki,

4 tojás sárgája, 25 dkg porcukor,

1 kiskanál vaníliás cukor,

1,5-2 dl 96 %-os alkohol(gyógyszertári)

(kevesebb alkoholtartalmúból több is mehet, max 2,5 dl).

 



A tejszínt, a tejet és a fehércsokit együtt fölforralom, majd félreteszem hűlni.Közben a gépi habverővel krémesre keverem a tojások sárgáját a porcukorral és hozzáöntöm a langyos fehércsokis tejszínt. Visszateszem a tűzre egy kicsit sűrüsödni, melegedni, de forralni már nem szabad.

 

Amikor kihűlt belekeverem az alkoholt. Üvegbe töltöm és hűtőbe tárolom.

Megjegyzés: az eredeti verzió szerint a kihűlt tejszínt össze kell keverni a cukros tojással és belecsorgatni az alkoholt.

Címkék: ,
Tovább a blogra »