Karácsonyi gyümölcstorta (Christmas cake)

 

Hajlamos vagyok a gasztronómiai túlkapásokra, vagyis

bizonyos dolgokat túlzásba viszek. Most például az adventi aprósüteményekkel

jártam így. Addíg készítgettem, és eszegettem, hogy már elteltem velük. Viszont

felfedeztem, hogy tudok mézeskalácsot sütni, de erről majd máskor.

Szóval túlkapások. Pár éve a gyümölcskenyérrel jártam így.

Volt egynéhány gyümölcskenyér, gyümölcstorta, gyümölcsös kalács receptem, amit

ki akartam próbálni; ezt úgy oldottam meg, hogy minden egyes családnak más és

más recept alapján sütöttem egyet. Csak arról feledkeztem meg, hogy karácsonykor

ezen kedves családokat látogatjuk körbe és mindenhol megkínálnak a

gyümölcskenyeremmel is. A következő évben kimaradt a gyümölcstorta-ajándékba

projekt.

 



Elsősorban az angolszász gyümölcstorta recpeteket kedvelem

töményen gyümölcsösen, fahéjasan és pikánsan alkoholosan. Ilyen ez is. Egy

kicsit olyan, mint a szeretet/barátság kenyér már jó előre érdemes elkészíteni

és naponta/kétnaponta ránézni, babusgatni és alkohollal jól nyakon önteni!

 

Karácsonyi gyümölcstorta

 (Christmas cake)

 



Hozzávalók: 50 dkg

vegyes kandírozott  gyümölcs vegyesen

(koktélcseresznye, aszalt füge,datoly, aszalt szilva, sárgabaracak, jó

minőségű, nagy szemű mazsola, kandírozott narnancshéj),

100 ml konyak, vagy

sherry, 225 g

liszt,

85 g

őrölt mandula,

2-2 kiskanál őröltfahéj, szegfűszeg, mézeskalácsfszerkeverék,

½

kiskanál gyömbér-por, 25 dkg margarin,

25 dkg barna cukor, 5 tojás.

Díszítés: pár nappal

később narancs vagy sárgabaracklekvár és marcipánmassza.

 

Két-három nappal korábban: az

aszalt gyümölcsöket beáztatom az alkoholba és lefedve érlelem pár napig.

A puha margarint és a cukrot egy

robotgéppel jó krémesre keverem, egyenként hozzáadom a tojásokat, mindegyik

után jól átkeverve. A lisztet, a darált mandulát összekeverem a fűszerekkel és

a vajas masszába forgatom. Hozzáöntöm az alkoholos aszalt gyümölcsöket.

Kerek tortaformát (20 cm-es)

kibélelek alul duplán hajtotogatott sütőpapírral, oldalán csak szimplán és ebbe

töltöm a masszát.

Előmelegített sütőbe, alacsony

hőfokon  kb. 1,5 órát sütöm.

Fóliába csomagolva tárolom.Minél

tovább áll, annál finomabb. Közben azért érdemes néha egy-egy evőkanál

konyakkal, vagy sherryivel meglocsolni.

A nagy nap előtt ráteszem a

díszítést
(fotó, majd később):

Lekvárral megkenem és

marcipánmasszával bevonom a tetejét.

 

Címkék:
Tovább a blogra »