Egy ünnepi csokoládés diótorta

2007 november 30. | Szerző: |

Ez a süti „Ibi csokoládétortája” néven jutott be családunk képzeletbeli almáriumába, egy csíkos, kézzel írott recept füzet oldalán. Lassan már 20 éve, és ha jól emlékszem, egy Nők Lapjából származik.  Mindenkinél nagy sikert aratott könnyű piskótájával, zamatos krémjével, de mivel folyton magyarázni kellett, hogy ki is az az Ibi, pontosabban ki nem, mert közel s távol nincs és nem is volt ilyen ismerős a családi- és baráti körünkben, az elnevezése amúgy póriasan csokoládés diótorta lett.

Csokoládés diótorta

(leánykori néven: Ibi csokoládétortája)

Hozzávalók: 7 tojás, 17 dkg cukor,

17 dkg darált dió,

2 evőkanál keserű kakaópor, egy késhegynnyi sütőpor,

2 evőkanál liszt.

A krémhez: 2 tojás sárgája, 1 evőkanál neszkávé,

1 deci tej, 14 dkg cukor, 2 evőkanál kakaópor, 20 dkg margarin.

A tortához: a 7 tojás fehérjét habbá vertem, hozzáadtam a kristálycukrot és jó keményre habosítottam. Egyenként belekevertem a tojások sárgáját, majd beleforgattam a darált diót és a liszttel elkevert sütőport.
26 cm-es, kivjazott, lisztezett kapcsos tortaformában 30 percig sütöttem (az első 5 perc erős tűzön, majd a továbbiakban alacsony hőmérsékleten).  Elzárás után a nyitott sütőajtóban pihentettem.
Amikor kihűlt két lapba vágtam és a krém 1/3-ával megkentem az egyiktortalapot. A többivel bevontam az oldalát és a tetejét.
A krémhez: A tojások sárgákat csomómentsre kevertem a neszkávéval, a tejjel, a cukorral, és a kakaóporral, majd gőz fölött sűrű krémmé főztem. Félre tettem hűlni. Amikor langyosodott, adagonként hozzákevertem a margarint, gépi habverővel krémesítve.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Galera says:

    Anyukám is kb. 30 éve süti ezt a tortát (igen, recept a Nők Lapjából), de egy másik krémmel tölti: 4 dl tejet 3 ek liszttel sűrű krémmé főzünk. Kihűtjük, majd kikeverjük 25-30 dkg porcukorral és 25 dkg margarinnal. Opcionálisan kerülhet bele kevés rum, vagy aroma, vanília.
    A kész krém feléhez cukrozatlan kakaót keverünk. Az alsó lapot a fehér krémmel, a másodikat a kakaóssal töltjük, illetve az oldalát és a tetejét is ezzel vonjuk be.
    Próbáljátok ki.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció




Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!