Ezt a receptet, már hetek óta kerülgetem Janet oldalán.Vissza, vissza térve a guszta fotót nézegetve, de a benne levő mogyoróvaj valahogy mindig visszatántorított attól, hogy elkészítsem. Évekkel ezelőtt ugyanis kóstoltam már és nagyon nem ízlett, amolyan Nutella-mutánsnak tartottam.
Aztán mostanába a Zuram mogyorókrém lázba került. Meg akarta kostolni, és mit tesz ilyenkor egy jó asszonyka? Nyakába veszi a várost, (na jó, csak a kerületet) és elindul peanut butter vadászatra. Persze a közeli hipper, szuper és normál közértek polcain egy sem volt, még jó, hogy a jó, öreg Culinárisra lehet számítani és a raktárából előkotortak egyet az aggódó vevőnek.
Úgyhogy a peanut butter meg lett kóstolva, kenyérre kenve, ahogy illik. Az első reakció az volt, hogy brrrr. Aztán mentő ötletként beugrott, hogy ezt az amerikaiak még marmalade-dal is megkenik. És így már nagyon bejött a Zuramnak.
Nekem meg ez a brownies! Finom, pikáns íze van, meglegetősen laktató.Még azok is repetáztak belőle, akik a mogyoróvaj hallatára sokáig visszafogták magukat a kóstolástól.
Sajnos a fotó nem tökéletes, de már nem volt idő újat készíteni belőle.
Mogyoróvajas Brownies
(peanut butter brownies)
Hozzávalók: egy tábla étcsokoládé, ¾ csésze vaj,
2 csésze cukor, 3 tojás, 1 kiskanál vanília esszencia, 1 csésze lisz,
+ az eredeti recept még ír hozzá 1 csésze apróra tördelt mogyorót is, ezt én nem vettem igénybe.
A mogyorókrémhez: 1csésze mogyoróvaj (Peanut Butter), ½ csésze porcukor, 1 kiskanál vanília
Csokimázhoz: 1 tábla étcsokoládé, 1 kiskanál porcukor, ¼ csésze vaj.
Mérőeszköz:
Mikróba felolvasztottam a csokoládét és a vajat. Ehhez robotgéppel hozzákevertem a cukrot, majd a tojásokat, a vanilia esszenciát, és a lisztet.
Kisebb kivajazott, lisztezett tepsibe (22 x 22 cm-es) tettem és előmelegített sütőben 30 percig sütöttem. A teteje ropogós lett a belseje viszont kellemesen krémes.
A mogyoróvajat elkevertem a porcukorral, a vanilia aromával és a kihűlt süteményre kentem.
Gőz fölött felolavsztottam a vajat és a csokoládét. Még belekevertem egy kevés porcukrot is, hogy ne legyen annyir keserű és a mogyorókrémre öntöttem