A cukorcsapda elkerülése (1.): Datolya-paszta

 

Amennyire lehet, 16 hónapos lányom táplálkozásában kerülöm a cukorfogyasztást. Ételeit leggyakrabban juharsziruppal, vagy datolya-pasztával ízesítem. Csak nagyon ritkán mézzel. Ez utóbbi ugyanis elég sokáig, úgy egy éves koráig tiltólistás volt, mivel botulizmust okozó baktériumok lehetnek benne.

 

A datolya paszta ötlete Stahl Judittól származik, egy interjúban emítette, hogy lányának cukor helyett saját készítésű édesítőjét adja, összefőz aszalt datolyát, aszalt fügét és aszalt sárgabarackot, majd pürésíti.

Nálam a füge kiamaradt. Először azért mert sehol nem kaptam, később pedig azért, mert pürésítés után is még nagyon magos volt. Néhány szem aszalt szilvával helyettesítettem, de ízlés szerint el is hagyható.

Ezzel a keverékkel nagyon jól lehet a különböző tejbepapikat, reggeli kásákat, vagy akár a natúr joghurtot megízesíteni. Nem kell sok belőle, elég 1-2 kiskanálnyi. A gyerkőc imádja!

 

Datolya paszta

Hozzávalók: 250 g aszalt datolya, 5-6 szem aszalt szilva,

4-5 szem aszalt sárgabarack.

A hozzávalókat kevés vízzel felteszem főni, amíg mindegyik gyümölcs megpuhul. Majd bottrumix segítségével pürésítem.

Címkék: ,
Tovább a blogra »