Svéd húsgombócok szilva csatnival
2007 október 30. | Szerző: marmalade |
Erősen Ikea-inspriráció; ha ott vagyunk már-már kötelezően eszünk ilyet is. És mivel meglehetősen régen jártam arra felé, kénytelen voltam magam elkészteni ezeket a svéd húsgolókat. A barna szószhoz még nem volt bátorságom, áfonya lekvár helyett viszont tökéletes volt a házi készítési szilva-csatni.
Svéd húsgombócok szilva csatnival

Hozzávalók:
egy nagy fej vörös hagyma, 1 egész tojás, 1 evőkanál zsemlemorzsa,
1 kiskanál kardamom, 1 kiskanál gyömbér-por.
A vöröshagymát kevés olajon megfonnyasztottam és felretettem. Összekevertem a darált húst a fűszerekkel, a tojással, a zsemlemorzsával és a párolt hagymával. Ha szükséges a massza tejjel lazítható. Kevés vajban kisütöttem.
Szilva csatni
Hozzávalók 6,5 decihez:
A szilvát kimagoztam negyedekbe vágtam és feltettem főni
Befőttes üvegekbe töltöttem és dunsztolással egy napra félretettem.
A felbontott üvegeket hűtőszekrénybe kell tárolni.A többi néhány hónapig áll így el.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:
Már meg ne sértődj, kedves marmelade, de hol marad a chili a csatniból? Azonmód veheted úgy, hogy elkészítettem, de chilivel, mert azt olvastam valahol, hogy a jó csatni olyan erős, hogy nem lehetne megenni, ha nem lenne édes, és olyan édes, hogy nem lehetne megenni, ha nem lenne erős.
Üdv: hajóka
http://hajoka.blogspot.com
ezt én is nagyon szeretem! főleg így, ahogy Te csinálod, mert én pont azt a barna szószt nem csípem… viszont ettem már svédországban eredeti húsgombócokat és akkor láttam, hogy ők úgynevezett “lyngon” szósszal eszik. ez egy lekvár tulajdonképpen, és az Ikeában lehet is kapni, tudod a pénztárakkal szemben, a kajás boltban. na meg is néztem Lingonsylt a neve. Ha jól tudom, vörösáfonyalekvár talán..Ajánlom Neked ezt is!
Kedves hajoka! Chili az tényleg nem volt benne, én nem vagyok annyira chili párti, de friss gyömbér az igen, csak kifelejtettem a hozzávalókból(gyorsan pótoltam), az kellemesen és enyhén szúróssá tette. De az én csatnimba inkább a fűszerek és az édes íz dominálnak. Sok sikert a chilis verzióhoz!
Doctorpepper, köszi a tippet! Ha arra járok begyüjtök egy próba Lyngonsylt.Bár engem azért a barna szósz is izgatna…