Vörös lencseleves török stílusban (Kırmızı Mercimek Çorbası)

 

Észrevettem már korábban, hogy Fakanállal egynéhányszor hasonlóan zakatol(t) az agyunk, a múlt héten nálunk is terítékre került a vörös lencseleves, igaz én egy török receptet követtem, de kifogom próbálni azt a kókusztejes variációt is!

 



Vörös lencseleves török stílusban

(Kırmızı Mercimek Çorbası)

Már többször írtam, hogy kedvelem a török ételeket (is), úgy hogy ideje volt Burcu receptjét kipróbálni. Amúgy is lencsehalmokat kerülgetek itthon, mivel a hagyományos lencse mellett, jó nagy adag vörös lencse, és urid dhal (fekete lencse fehérített változata) teszi próbára konyhaművészetemet és családom tűrőképességét.



Hozzávalók: 1 csésze (2,5 decis) vörös lencse,

1 nagy fejű vörös hagyma, 1 nagy sárgarépa,

1 evőkanál paradicsompüré, só, chili paprika, fél citrom leve,

5-6 csésze víz + fél kiskanál arab fűszerkeverék (Baharat).

Tetejére: 2 evőkanál olívaolaj, 1 kiskanál pirospaprika

Kevés olajon megfonnyasztottam az apróra vágott vörös hagymát, belereszeltem a sárgarápát. Átpirítottam, hozzákevertem a paradicsompürét, és a vízzel átmosott vörös lencsét. Felöntöttem 5 csésze vízzel és a lencsét puhára főztem.(kb. fél óra). Ekkor egy kicsit félre tettem hűlni, majd összeturmixoltam.

Tálalásnál néhány csepp citromlevet csepegtettem a levesbe.(Ez nagyon jót tett neki!)

Megjegyzés: eredetileg olajos-paprikás szószt is tesznek rá tálaláskor (az olajat átforrósítva öszekeverik az őrölt paprikával, néhány percig foralják, majd a levesre csepegteteik).Ezt én most kihagytam. Az arab-fűszerkeverék is csak a magam kedvére került bele,  hogy az íze kissé karakteresebb, fűszeresebb legyen.

Címkék: ,
Tovább a blogra »