Pikáns májpástétom almával és aszaltszilvával

 

Amikor olvastam Dibbuk kiírását egyből tudtam, hogy ezt a

májas kencét fogom elkészíteni és ettől még az sem tántorított el, hogy májkrém

és májpástétom ügyben többeknek is hasonló módon járt az agya. Sebaj,

kiváncsian várom, hogy Dolce Vita, Nemiske és Gabojsza után más remekművekkel is

bővítsem receptgyűjteményemet!

Szeretem a belsőségeket, és erre drága, jó édesapám

is hamar rájött, mert már kisgyerek koromban – a családom többi nőtagjával ellentétben – konkurenciát jelentettem az

asztalnál a zúza és máj evésében. Aztán, ahogy növögettem, bővült a

repertoárom a szalontüdő, pacal és a jó kis velős csont irányába is. Érdekes

módon azonban mióta önálló háztartást vezetek, csak májat és pacalt készítettem,

de épp a minap sóvárogtunk a Zurammal egy jó kis velős csont után, pirítósra

kenve.

Pikáns májpástétom almával és aszaltszilvával

(A recept eredeti, almás verziója a

Príma Konyha egyik néhány évvel ezelőtti számából származik, de nálunk már

aszaltszilvával kibővítve honosodott meg.)

Hozzávalók: 50 dkg

csirkemáj, 2 db nagyobb alma,

5-6 szem aszaltszilva kevés konyakba áztatva, 1

fej vöröshagyma,

2 gerezd fokhagyma, só, bors, majoranna, kakukkfű, 2 evőkanál

balzsamecet-típúsú ecet, egy csomag bacon szalonna. 2 púpos evőkanál libazsír.

Elkészítése: Az apróra vágott

hagymát a libazsíron megfonnyasztottam, hozzáadtam a kisebb darabokra

vágott, megtisztított csirkemájat és a préselt fokhagymát. Amikor a máj

elkezdett fehéredni, felöntöttem egy kevés (max. 1 deci) vízzel, beledobtam a

cikkekre vágott, héjától megtisztított almát és az aszaltszilvát.Megszórtam a

fűszerekkel: só, bors, majoranna, kakukkfű. És meglocsoltam a balzsamos

ecettel. Amikor a máj jól átsült és a gyümölcsök megpuhultak féltretettem

hűlni, majd botturmixal pürésítettem.

Formázása: Egy kisebb

püspökkenyérformát (de lehet kisebb, kerek jénai tál is) kibéleltem a

szalonnával, úgy, hogy a széleit vissza lehessen hajtani, beletöltöttem a májas

krémet és betekartam a tetejét szalonnával. Ezt a formát egy nagyobb tepsibe

állítottam, amit félig megtöltöttem vízzel, majd vízfürdőben, alacsony hőmérsékleten

egy jó 40 percig sütöttem. Amikor kihűlt befedtem sütőpapírral és rátettem egy kisebb

dobozos italt a tetejére, hogy a leve kipréselődjön.

Fogyasztás előtt hagyni kell, hogy néhány órát pihenjen a hűtőszekrénybe.

Nagyon finom pírítóssal,

gyümölcslekvárral.

Címkék: ,
Tovább a blogra »