Budapest, Budapest, te csodás
2007 augusztus 22. | Szerző: marmalade |
Ezt az ételt imádom! Többnyire étteremben ettem karajból, bélszínből, épp mikor, hol, miből készítették. (De azt hiszem, hogy a bélszínnel az autentikus) A hirtelen, kevés zsiradékon sült húst nagyon jól kiegészíti a pörköltös alap, a zöldborsós, gombás, csirkemájas ragu.
Én most az aktuális kedvencemből, a szűzpecsenyéből csináltam.
Budapest szűzpecsenye a kényelmes asszony módjára
Hozzávalók: 50 dkg szűzpecsenye (másfél újnyira felvágva 7 szelet jön ki belőle),
1 nagy fej hagyma (vagy 2 közepes), 30 dkg zöldborsó (konzerv),
30 dkg csirkemáj, 1 kis doboz bébi répa konzerv, 2 fej csiperke gomba,
só, bors, 1-2 kiskanál piros paprika.
A szűzérméket felszeleteltem és kiklopfoltam. Sóztam, borsoztam és leheletnyi vékonyan lisztbe forgattam. Zsiradékon enyhén megpirítottam a hagyma 1/3- részét és ráfektettem a hússzeleteket. A tálat lefedtem és úgy főztem-pároltam tovább. Félidőnél megszórtam majorannával is.
Ezalatt:
A hagymát apróra felvágtam és a 2/3-t kevés olajon fonnyasztottam, majd rászortam a csirkemájat, és a gombát és együtt pirítottam tovább. Hozzáadtam a zöldborsót és felöntöttem 1 –
Azért hívom „kényelmes asszony módján”, mert (az vagyok, persze) eredetileg a Budapest-raguhoz egy fűszerpaprikás alapot kellene készíteni sertéscsontból, majd leszűrni. Paprikát, parpadicsomot, gombát, májat lepirítani és ezzel a pörköltlével felönteni, felforralni. És persze friss zöldborsót illene használni, amit külön vízben főznek meg. De így gyorsabb volt.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

Hát te hol vagy? 22 már több mint egy hete volt! Nyaralsz, vagy csak be vagy havazva?
Oh, jól esik, hogy hiányol valaki! Egyébként szinte mind a kettő igaz: per pillanat be vagyok havazva és pár nap múlva indulunk a baklavák és gyrosok földjére!!
juhuj! Akkor jó nyaralást, egyetek sok finomat, lássatok sok szépet és ne felejtsd itthon a fényképelőt sem!