Budapest, Budapest, te csodás

2007 augusztus 22. | Szerző: |

 

Ezt az ételt imádom! Többnyire étteremben ettem karajból, bélszínből, épp mikor, hol, miből készítették. (De azt hiszem, hogy a bélszínnel az autentikus) A hirtelen, kevés zsiradékon sült húst nagyon jól kiegészíti a pörköltös alap, a zöldborsós, gombás, csirkemájas ragu.

Én most az aktuális kedvencemből, a szűzpecsenyéből csináltam.

Budapest szűzpecsenye a kényelmes asszony módjára

Hozzávalók: 50 dkg szűzpecsenye (másfél újnyira felvágva 7 szelet jön ki belőle),

1 nagy fej hagyma (vagy 2 közepes), 30 dkg zöldborsó (konzerv),

30 dkg csirkemáj, 1 kis doboz bébi répa konzerv, 2 fej csiperke gomba,

só, bors, 1-2 kiskanál piros paprika.

A szűzérméket felszeleteltem és kiklopfoltam. Sóztam, borsoztam és leheletnyi vékonyan lisztbe forgattam. Zsiradékon enyhén megpirítottam a hagyma 1/3- részét és ráfektettem a hússzeleteket.  A tálat lefedtem és úgy főztem-pároltam tovább. Félidőnél megszórtam majorannával is.

Ezalatt:

A hagymát apróra felvágtam és a 2/3-t kevés olajon fonnyasztottam, majd rászortam a csirkemájat, és a gombát és együtt pirítottam tovább. Hozzáadtam a zöldborsót és felöntöttem 1 – 1,5 dl vízzel, hogy a levében párolódjon. Sóztam, borsóztam, majd amikor már minden megpuhult megszórtam piros paprikával, ami besűríti a szószt, és hozzáadtam a leszűrt bébirépákat is. Az egészet összerottyantottam.

 Megjegyzés:
Azért hívom „kényelmes asszony módján”, mert (az vagyok, persze) eredetileg a Budapest-raguhoz egy fűszerpaprikás alapot kellene készíteni sertéscsontból, majd leszűrni. Paprikát, parpadicsomot, gombát, májat lepirítani és ezzel a pörköltlével felönteni, felforralni. És persze friss zöldborsót illene használni, amit külön vízben főznek meg. De így gyorsabb volt.

Címkék: ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. pirikenagyi says:

    Hát te hol vagy? 22 már több mint egy hete volt! Nyaralsz, vagy csak be vagy havazva?

  2. marmalade says:

    Oh, jól esik, hogy hiányol valaki! Egyébként szinte mind a kettő igaz: per pillanat be vagyok havazva és pár nap múlva indulunk a baklavák és gyrosok földjére!!

  3. pirikenagyi says:

    juhuj! Akkor jó nyaralást, egyetek sok finomat, lássatok sok szépet és ne felejtsd itthon a fényképelőt sem!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció




Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!