A sushit számomra egyfajta negítív mítosz övezte: elérhetetlennek elkészíthetetlennek és drágának tartottam. A francia bloggerinák hatására azonban rájöttem, hogy nem kell sushi mesternek lenni ahhoz, hogy otthon is megcsináljunk egy-egy ilyen tekercset. Könnyű, kalóriamentes falatok, ahol a leghosszabb időt, csak a rizs elkészítése (15-20 perc) vesz ígénybe, azután már csak egy röpke pillanat a tekercsek összellítása.
De mi is a sushi?
A sushi szó eredeti jelentése nagyjából annyi, hogy savanyú. Úgy keletkezett, hogy a nyers húst rizsbe csomagolva tárolták, így tovább friss maradt. A sushikészítésnek külön mestere van, az itamae, amely címet csak töb éves tanulás és gyakornokoskodás után lehet elnyerni.
A sushinak két fô fajtája van: a nigiri sushi, amikor a rizsből gombócot formáznak és csak ráhelyezik a halat, a maki sushi, pedig amikor a rizst,zöldségekkel és/vagy hallal a nori-lapok segítségével feltekerik.
Mi mindenre van szükségünk a házi sushi tekercs-készítéséhez?
Ajánlott még:
Néhány típúsa:
– Kappa maki: noriból, rizsbôl és uborkából készül.
– Ikura, gunkan mak: lazackaviár-tekercsek norival.
– Futo maki: zöldséggel például spenóttal, uborkával, avokádóval, shiitake gombával vagy akár omlettel, feltekercselt rizs és nori lap.
– Teka maki: tonha tekercs noriból, rizsbôl és egy szelet nyers tonhalból.
Lazacos-uborkás és sonkás-uborkás maki sushi
A sushi-rizs elkészítése
20 dkg hosszú szemű rizs (3 alga tekercshez): A rizst többször átmostam, majd kb. 2 x annyi vízben puhára főztem. Bambuszrácsra fektettem, hogy a felesleges nedveség elpárologjon belőle és meglocsoltam az öntettel.
Lazacos-uorkás tekercshez: 1 doboz füstölt lazackonzerv, ½ uborka hosszú csikba vágva, 1 kiskanál Tahini (szezámpasta), + sushi rizs, nori (alga lap) , Kikkomen szójaszósz.
Sonkás-uborkás tekercshez: 1-1 vékony szelet böllér sonka, vagy prágai, vagy bármi más, ½ uborka hosszú csikba vágva, + sushi rizs, nori (alga lap), Kikkomen szójaszósz.
A norit egy pillanatra benedvesítettem mindenhol, majd a bambusztekercsre fektettem (én óvatosságból sütöpapírt is tettem a bambuszra, nehogy ráragadjon).
Szósz-tippek:
Tunkolásra mindenképpen japán szójaszószt (soju, vagy Kikkonen) ajánlok, mert a Heinz szójaszósz túlságosan(émelyítően) tömény (kipróbáltuk)!
Szósznak használható még egy kiskanálnyi Wasabi-por is, kevés vízzel felhigítva.