Japán főzőlecke: maki sushi

in english

 

A sushit számomra egyfajta negítív mítosz övezte: elérhetetlennek elkészíthetetlennek és drágának tartottam.  A francia bloggerinák hatására azonban rájöttem, hogy nem  kell sushi mesternek lenni ahhoz, hogy otthon is megcsináljunk egy-egy ilyen tekercset. Könnyű, kalóriamentes falatok, ahol a leghosszabb időt, csak a rizs elkészítése (15-20 perc) vesz ígénybe, azután már csak egy röpke pillanat  a tekercsek összellítása.

De mi is a sushi?

A sushi szó eredeti jelentése nagyjából annyi, hogy savanyú. Úgy keletkezett, hogy a nyers húst rizsbe csomagolva tárolták, így tovább friss maradt. A sushikészítésnek külön mestere van, az itamae, amely címet csak töb éves  tanulás és gyakornokoskodás után lehet elnyerni.

A sushinak két fô fajtája van: a nigiri sushi, amikor a rizsből gombócot formáznak és csak ráhelyezik a halat, a maki sushi, pedig amikor  a rizst,zöldségekkel és/vagy hallal a nori-lapok segítségével feltekerik.

Mi mindenre van szükségünk a házi sushi tekercs-készítéséhez?

Ajánlott még:

Néhány típúsa:

          Kappa maki: noriból, rizsbôl és uborkából készül.

          Ikura, gunkan mak:  lazackaviár-tekercsek norival.

          Futo maki: zöldséggel például spenóttal, uborkával, avokádóval, shiitake gombával vagy akár omlettel, feltekercselt rizs és nori lap.

          Teka maki: tonha tekercs noriból, rizsbôl és egy szelet nyers tonhalból.

Lazacos-uborkás és sonkás-uborkás maki sushi

A sushi-rizs elkészítése

Az öntethez: 3 evőkanál rizsecet, 2 evőkanál cukor, 2 kiskanál tengeri só, ezt összekevertem.

20 dkg hosszú szemű rizs (3 alga tekercshez): A rizst többször átmostam, majd kb. 2 x annyi vízben puhára főztem. Bambuszrácsra fektettem, hogy a felesleges nedveség elpárologjon belőle és meglocsoltam az öntettel.

Lazacos-uorkás tekercshez: 1 doboz füstölt lazackonzerv, ½ uborka hosszú csikba vágva, 1 kiskanál Tahini (szezámpasta), + sushi rizs, nori (alga lap) , Kikkomen szójaszósz.

Sonkás-uborkás tekercshez: 1-1 vékony szelet böllér sonka, vagy prágai, vagy bármi más, ½ uborka hosszú csikba vágva, + sushi rizs, nori (alga lap), Kikkomen szójaszósz.

A norit egy pillanatra benedvesítettem mindenhol, majd a bambusztekercsre fektettem (én óvatosságból sütöpapírt is tettem a bambuszra, nehogy ráragadjon). Vékonyan rákentem a főtt rizst, úgy hogy az egyik végén úgy kétújjnyira üresen maradjon a nori lap. Majd rátettem a sonkát-uborkát, illetve az uborkát-lazacszeleteket-szezámpasztát, és a sütőpapír segítségével feltekertem. Szorosan. Néhány órára érdemes a hűtőszekrénybe állítani, majd ezután felvágni. A mi tekercseink már be sem kerültek a hűtőbe, egyből felvágtuk és befaltuk.

Szósz-tippek:

Tunkolásra mindenképpen japán szójaszószt (soju, vagy Kikkonen) ajánlok, mert a Heinz szójaszósz túlságosan(émelyítően) tömény (kipróbáltuk)!

Szósznak használható még egy kiskanálnyi Wasabi-por is, kevés vízzel felhigítva.

Címkék:
Tovább a blogra »