Halvas horiatikos (búzadara puding)

2007 augusztus 3. | Szerző: |

 

Chilii nagyon eltalálta a témaválasztást, örültem neki, mivel enni és utazni mindig is szerettem.

Az utazás szeretetét még szüleim oltották belém; kb. 2 éves lehettem, amikor bepakoltak a Skodánk hátsó ülésére (bilistül együtt, hogy a komfort érzetem meglegyen) és nekivágtunk a világnak. Három évente nyugatra mentünk, a szokásos rokonlátogatásokkal egybekötve, a köztes években pedig a környező szoc’ista országokat róttuk és nagyokat kempingeztünk.

 
Görögországba már felnőtt fejjel szerettem bele és a Zurammal elég gyakran visszajárunk. Megismertük így a Peloponnészosz és a Chalkidiki – félsziget egy részét, és néhány nagyobb szigetet is. Nagy álmunk, hogy egyszer körbejárjuk (hajóval) a szigetcsoportokat, mindenhol elidőzve egy keveset.

Hellén földre lépve van néhány fogás, ami számomra kihagyhatatlan (mégha huszadszorra eszem is): imádom az előételeket tartalmazó mezedes tálakat, különösen a dolmadest (töltött szőlőlevél), a giganes plakit (óriás bab saláta), és a taramosalatát (halikrapástétom). Muszáj újra ennem mousaka-t, halszouvlakit, borban sült borjút (sofritot), vagy más helyi specialitásokat. 

Süteményből viszont a Zurammal ellentétben, aki nagy baklava rajongó, én jobban szeretem a búzadarával készült édességeket a galaktobourekot, a galaktopita-t, vagy a halvas-t.

Halvas horiatikos

(búzadara puding)

Hozzávalók: 1 evőkanál vaj, 1 csésze búzadara,

1 csésze cukor, 3 csésze víz, 2-3 evőkanál fahéj,

1 kiskanál szegfűszeg, 1 evőkanál narancsvirágvíz.

Mandula forgácsok.

Elkészítése: a vajon barnulásig pirítom a búzadarát. Hozzáadom a cukrot, elkeverem és felöntöm a vízzel. Beleteszem a fűszereket, majd mikor összesűrűsödik a narancsvirág vizet is.

Kisebb kuglóf formát kibélelek folpackkal, beleöntöm a masszát, majd több órán át hűtöm. Tálaláskor megszórom mandulaforgácsokkal.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció




Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!