Halvas horiatikos (búzadara puding)
2007 augusztus 3. | Szerző: marmalade |
Chilii nagyon eltalálta a témaválasztást, örültem neki, mivel enni és utazni mindig is szerettem.
Az utazás szeretetét még szüleim oltották belém; kb. 2 éves lehettem, amikor bepakoltak a Skodánk hátsó ülésére (bilistül együtt, hogy a komfort érzetem meglegyen) és nekivágtunk a világnak. Három évente nyugatra mentünk, a szokásos rokonlátogatásokkal egybekötve, a köztes években pedig a környező szoc’ista országokat róttuk és nagyokat kempingeztünk.
Görögországba már felnőtt fejjel szerettem bele és a Zurammal elég gyakran visszajárunk. Megismertük így a Peloponnészosz és a Chalkidiki – félsziget egy részét, és néhány nagyobb szigetet is. Nagy álmunk, hogy egyszer körbejárjuk (hajóval) a szigetcsoportokat, mindenhol elidőzve egy keveset.
Süteményből viszont a Zurammal ellentétben, aki nagy baklava rajongó, én jobban szeretem a búzadarával készült édességeket a galaktobourekot, a galaktopita-t, vagy a halvas-t.
Halvas horiatikos
(búzadara puding)
Hozzávalók: 1 evőkanál vaj, 1 csésze búzadara,
1 csésze cukor, 3 csésze víz, 2-3 evőkanál fahéj,
1 kiskanál szegfűszeg, 1 evőkanál narancsvirágvíz.
Mandula forgácsok.
Elkészítése: a vajon barnulásig pirítom a búzadarát. Hozzáadom a cukrot, elkeverem és felöntöm a vízzel. Beleteszem a fűszereket, majd mikor összesűrűsödik a narancsvirág vizet is.
Kisebb kuglóf formát kibélelek folpackkal, beleöntöm a masszát, majd több órán át hűtöm. Tálaláskor megszórom mandulaforgácsokkal.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: