Csokoládés joghurt mousse, VKF-6

 

Másodiknak pedig a só. Mert bár teljesen ellentétes ízhatás, de egy jó minőségű étcsokoládé ízét csak a só tudja igazán előhozni. Ugyanakkor a legtöbb csokis dologhoz remekül illik a fahéj is, nem is mellőztem, bár az eredeti recept nem tartalmazza.

Az összeállításhoz sűrű, krémszerű joghurt, ún. görög joghurt kell, amit fogalmam sincs hogy itthon hol lehet beszerezni. De ha az ember már megtanult indiai sajtot (panír), vagy ghi-t otthon előállítani, akkor ez nem jelent gondot. Én a szokásos házi módon csináltam: a joghurtot vékony textilen át lecsöpögtettem. Így savó nélkül jó sűrű lett. De van egy gyorsabb verzió is: tejföl-joghurt keveréke, bár ez hígabb egy kicsit.

És van még egy előnye is; a fagyiból megmaradt tojásfehérjéket jól lehet hasznosítani ebben a receptben.

Csokoládés joghurt mousse

Hozzávalók: 4 dl görög joghurt (házi változat), 100 g étcsokoládé, egy csipet só, 1 evőkanál kakaópor, 2 tojás fehérje,2 kiskanál porcukor, 3 evőkanál kristály cukor, egy csipetnyi fahéj.

Elkészítése: gőz fölött felolvasztottam a csokoládét egy evőkanál vízzel és egy csipetnyi sóval, és a kakaóporral. Hozzáadtam a joghurtot és tovább gőzöltem.

Tűzről levéve félretettem és belekevertem a porcukrot. A tojásfehérjéket a kristálycukorral kemény habbá vertem, gőz fölött tovább vertem, hogy jól besűrűsödjön. Akkor jó, amikor a tojásfehérjre már ragad a kanálra, és majdnem habcsókos.

Összeforgattam a két masszát, belekevertem a fahéjat és tálkákba tettem. Egy éjszakára hűtőbe raktam.

Címkék:
Tovább a blogra »