Szezámmagos karika
2007 május 21. | Szerző: marmalade |
Ez nálam gyenge pontnak számított.
Már én is túl voltam néhány kenyérféleség kipróbálásán (Jamie, és
Stahl-recepten), de valahogy mindig a kéreg volt az erősebb. Nem éreztem rá az
ízére, nem kaptam el a ritmust, így a kenyerek többsége ehetetlen volt.
Most viszont kezdek belelendülni.
Már túl vagyok egy hajdina kenyeren, Mamma francia szezámmagos kenyerén, és a svéd Anne zsemléin.
Legutóbb a Holló és társa kiadó Kenyérsütés
otthon c. könyvéből készült szezámmagos karikákat késztettem el.
Szezámmagos karikák
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 4 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor,
1,
só, 2 evőkanál olívaolaj,
szezámmag, 1 teáskanál ékezési keményítő.
Ebből az
adagból 12 karika lesz, nekem elég volt 6 darab, így mindennek csak a felét
vettem.
Elkészítése: Az élesztőt, a cukorral és
felfuttattam (pontosabban a fele
mennyiségű liszthez kb.
deci
tálba beleszórtam a lisztet, az élesztőt, a joghurtot, a sót és az olajat. Néhány
percig géppel dagasztottam, majd kézzel átgyúrtam. Letakarva egy órát
pihentettem. A tésztát 12 egyenlő darabra (mint említettem én fele tésztát
csináltam és 6 karikát) osztottam,
egyenként kb. 18-20 cm-es rúddá sodortam, majd karikára formáztam.
Egy sütőlemezre sütőpapírt tettem
és a karikákat ráhelyeztem. Ismét egy órát pihentettem.
Az étkezési keményítőt 8 evőkanál
vízben elkevertem és felforraltam. Ezzel bekentem a karikákat, majd megszórtam szezámmaggal.
Úgy kb. 200 fokra előmelegített sütőben 12 perc alatt megsült.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:
Dobtam neked egy hógolyót! Részletesebben itt olvashatsz róla: http://href.hu/x/2r5o
Jó szórakozást!
Én régóta szeretek sütni-főzni, nagymamámtól tanultam, falun élt és igazi kenyereket sütött.Én is próbáltam, többnyire sikerült, de 3 pici gyerek mellett nincs időm.Új, gyors sütiket készítek, például a liszt-túró-vaj alapra szórunk bőven szezámmagot, és a gyerekekkel vágjuk formára.Apropó befőzés: nálunk a sárgarépa lekvár nyerő.