Mindig törtem a fejem, hogy a biorendelésből megmaradt céklát hogyan tudnám felhasználni. Nem vagyok sznob, és nem voltam megrögzött bio párti, de amióta a gyerkőc ismerkedik az ízekkel, neki bio jár! És persze ilyenkor nekünk is csurran-cseppen valami. Kicsi lányom imádja a céklapüré édeskés ízét, de egy kilót mégsem tud belőle megenni.
Hozzávalók: mérceként egy kb.2,5 dl bögre,
10 dkg vaj, 5 dkg étcsokoládé, 1 bögre cukor,1 bögre liszt, 1 csomag sütőpor, ½ csésze búzacsírakorpa, ½ csésze holland kakaópor, 2 tojás,egy doboz joghurt, egy nagy fej (kb.15 dekás cékla).
Cukormázhoz: 10 dkg porcukor, 2 csepp citromlé,
3-4 evőkanál felforrt víz.
Gőz fölött felolvasztottam a csokoládét és a vajat. Majd tűzről levéve robotgéppel habosra kevertem a cukorral. Egyenként hozzáadtam a tojásokat is. Ekkor beleforgattam a sütőporral elkevert lisztet, a kakaóport, hozzáadtam a joghurtot, a búzacsírát, végezetül belereszeltem a céklát.
Sütőpapírral bélelt püspökkenyérformába sütöttem, előmelegített sütőbe, kb. 35 perc alatt.
Tetejére cukormáz került: a porcukrot elkevertem pár csepp citromlével és 2-3-4 evőkanál (amennyit felvesz, hogy sűrű, fehér krém legyen belőle) felforrt vízzel és a süti tetejére kentem.