Kókuszos halcurry

 

Lassan a lakosság azon kisebbik feléhez tartozom, akik még

egyáltalán nem jártak Indiába, és ahogy a mellettem cseperedő csöppséget elnézem,

még egy jó darabig nem is fogok. Mert vele még nem merek elindulni, nélküle meg

nem érdemes. (És persze nagyvonalúan hallgatok az úthoz szükséges anyagi

fedezetről, pontosabban ennek hiányáról.)

De sebaj, mert a nagyon jó, többnyire angol nyelvű

szakirodalom, és a blogtársak ezen irányú konyhai serénykedése mellett, már tanfolyam keretein belül
  is ismerkedhetünk az indiai gasztronómia bizonyos

irányzataival.

Elkészítése: ½ csésze kókuszreszeléket száraz serpenyőbe

megpörkölök. Ettől isteni kókuszos illóolajok szabadulnak fel. Ehhez hozzáadok

2 gerezd fokhagymát felaprítva, 3 kiskanálnyi chilit, 2 kiskanál koriandert, 1

kiskanál reszelt gyömbért, fél fej apróra vágott vöröshagymát és 1 evőkanál

tamarind pürét (lelőhelye Azsia bolt, vagy Culinaris), felöntöm 150 ml hideg vízzel

és összeturmixolom. 1,5 fej hagymát vajon megpárolok és hozzáöntöm a kókuszos

turmixot. Lassú tűzön főzöm, közben hozzáadok még egy kis doboz paradicsom

konzervet, 150 ml kókusztejet, curry por, és 1 evőkanál mézet.Főzöm, sűrítem.

Legvégül kockára vágott busafilét teszek bele.

(Természetesen tengeri halfilé is jó hozzá) és a hallal együtt úgy 15 percig

párolom. Akkor jó, amikor a mártás sűrű lesz a hal puha, fehér.Köretnek

aszaltgyümölcsös rizst adtam mellé.

Címkék:
Tovább a blogra »