Lassan a lakosság azon kisebbik feléhez tartozom, akik még
egyáltalán nem jártak Indiába, és ahogy a mellettem cseperedő csöppséget elnézem,
még egy jó darabig nem is fogok. Mert vele még nem merek elindulni, nélküle meg
nem érdemes. (És persze nagyvonalúan hallgatok az úthoz szükséges anyagi
fedezetről, pontosabban ennek hiányáról.)
De sebaj, mert a nagyon jó, többnyire angol nyelvű
szakirodalom, és a blogtársak ezen irányú konyhai serénykedése mellett, már tanfolyam keretein belül is ismerkedhetünk az indiai gasztronómia bizonyos
irányzataival.
Elkészítése: ½ csésze kókuszreszeléket száraz serpenyőbe
megpörkölök. Ettől isteni kókuszos illóolajok szabadulnak fel. Ehhez hozzáadok
2 gerezd fokhagymát felaprítva, 3 kiskanálnyi chilit, 2 kiskanál koriandert, 1
kiskanál reszelt gyömbért, fél fej apróra vágott vöröshagymát és 1 evőkanál
tamarind pürét (lelőhelye Azsia bolt, vagy Culinaris), felöntöm 150 ml hideg vízzel
és összeturmixolom. 1,5 fej hagymát vajon megpárolok és hozzáöntöm a kókuszos
turmixot. Lassú tűzön főzöm, közben hozzáadok még egy kis doboz paradicsom
konzervet, 150 ml kókusztejet, curry por, és 1 evőkanál mézet.Főzöm, sűrítem.
Legvégül kockára vágott busafilét teszek bele.
(Természetesen tengeri halfilé is jó hozzá) és a hallal együtt úgy 15 percig
párolom. Akkor jó, amikor a mártás sűrű lesz a hal puha, fehér.Köretnek
aszaltgyümölcsös rizst adtam mellé.