Nomen est omen(1.)-Narancsos süti

2007 január 24. | Szerző: |

    És márcsak azért is, mert túl azon, hogy szeretem a lekvárt (enni, készíteni és venni is) – ezzel az erővel persze Nutella is lehettem volna – de így van ürügy beszélni egy kicsit a névről. Mert imádom hallani/olvasni az olyan sikertörténeteket, ahol az ember neki áll a konyhában kreálni valamit és eladja, …és persze meg is gazdagszik belőle. Nálunk ezen házikészítésű termékek többsége valószínűleg elbukna a többszörös „köjál-ellenőrzéseken”, Angliába viszont, van aki a marketinges állását hagyja ott a saját tortakészítő-manufaktúrájáért.

 Szóval marmalade…A 18. században élt a skóciai Dundee-ban egy Keiller nevű kereskedőcsalád, aki megvásárolta egy bajba jutott spanyol hajó narancsrakományát. Eladni viszont nem tudta, ekkor jött a kedves mama és cukorral összefőzte, még a héját is beletette, hogy semmi ne vesszen kárba…
 

…és íme, megszületett a skótok egyik jelentős találmánya, a narancsdzsem, amely pirítós kíséretében, azóta sem hiányozhat a reggeliző asztalról. Ám az csalódik, aki édeskés ízre vágyik, mivel még az enyhe változatban is érződik a kesernyés íz.




A narancsos süti

Ez a recept, viszont nem saját, többszörösen sem: baby rambutan oldalán olvastam yogurt cake néven, Ő viszont még egy 2005-ös Bon Appetitben lelte. Egy kicsit azért változtattam a recepten: felturbósítottam narancslével, emiatt viszont fél csészével több liszt kellett bele. És kihagytam belőle az olajat, de csak azért, mert csúnyán jegyzeteltem és összemosódott az alatta levő sorral. Még csodálkoztam is, hogy ebben nincs zsiradék? Így is finom lett, talán egy kicsit tömörebb, mint kellett volna, de finom.

  Hozzávalók:    2 csésze   liszt (eredeti  szerint 1,5),
2 kiskanál sütőpor, egy csipetnyi     só, 
1 csésze joghurt (egy doboz),
1 csésze cukor,
3 egész tojás,
 fél narancs leve…és 1/4 csésze olaj
    A mázhoz: fél narancs leve, 3-4 evőkanál marmalade (narancslekvár)

A cukrot robotgéppel habosra keverem a tojásokal. Ezután jöhet hozzá az olaj, a narancslé, és a joghurt -ezt már fakanállal keverem tovább. A sütőport összekeverem a liszttel és a sóval. Majd apránként adagolva hozzáadom a tojásos-joghurtos masszához.Kivajazott, lisztezett formába teszem és előmelegített sütoben 40-45 perc alatt elkészül. A mázt még akkor kenem rá, amikor meleg: a lekvárt összeforralom a narancslével.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Ági says:

    Szia!
    Mi kistermelőként 19 féle házi lekvárt készítünk, diabetikusakat és az országban egyedülállókat is!
    Pl diólekvár, fekete berkenye, bodza ,som, málna meggy, áfonya rózsaszirom, kökény, stb Izgalmasak, finomak, sőt még gyógyítanak is / ribizli, zeller, fokhagyma../ és áruljuk is őket!! Ha érdekel írj!

    Ági

  2. Erika says:

    Szia!
    Hol lehet nálad érdeklődni?

  3. katha01 says:

    ma megsütöttem! Isteni! Köszönöm!!
    katha

  4. fakanál says:

    ó, engem érdekelnének a lekvárok. Ági, hol vagy?:)

  5. Ana says:

    Szia, engem is nagyon érdekelnek ezek a lekvárok. Hova írjak ezügyben?

  6. Molnár Endre says:

    Szia!
    Érdekelne az összes lekvárod Eger mellett lakom külterületen és van mindenféle fám, bokrom telepítve,de nem ismerem az elkészítési módokat.Szívesen meglátogatnálak egy kóstolóra meg szakmai elbeszélgetésre is. Üdv: Molnár Endre
    30!5428005


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció




Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!