Korfui sült zöldségek (briam)
2014 március 17. | Szerző: marmalade |
Sokféle népszerű étele van Korfu szigetének, amelyek többnyire olasz behatásokat hordoznak magukkal, a briam, vagyis a sült zöldséges egytál, azonban kifejezetten autentikus és házi. Most ebben a böjti időszakban nagyszerű, vitamindús fogás.
A görög házi konyha nem bonyolítja túl az ételek elkészítését. Itt is mindent egybedobnak, robosztusra rusztikusra vágott cukkinit, padlizsánt, paradicsomot, hagymát, olykor kerül bele krumpli(én kihagytam), olívaolaj, hagyma és kapor bőségesen.
Nagyon jó kis nyarat idéző, szaftos étel. Általában önmagában fogyasztják, pita kenyérrel. Azért egy kis hús – nekünk – hiányzott mellőle. Mivel mi most húsmentesen étkezünk, került mellé tegnapról maradt zöldséges árparizottó és sült tofu is. No így egészen kerek lett.
Briam, korfui sült zöldségek
Hozzávalók: 1 cukkini, 1 padlizsán, 2 paradicsom, 1 hámozott paradicsomkonzerv, 2 gerezd fokhagyma, 1 lila hagyma, 1 kalifornia paprika, 1 csokor petrezselyem, só, 1 dl olívaolaj, 3-4 dl víz. 1 kanál sűrített paradicsom.
Halmozzuk a feldarabolt zöldségeket egy jénai tálba. Adjuk hozzá a hámozott paradicsomot. Keverjük össze a sűrített paradicsomot 1 deci vízzel és öntsük a zöldségekre. Locsoljunk rá egy pohár vizet, olívaolajat és szórjuk meg kaporral. Előmelegített sütőben, 190 fokon, 50-60 perc alatt megsül.
Úti tipp:
Ha Korfun jártok, kiránduljatok el Perithiába. A Pantokrátor-hegy közelében fekszik, az ó falú elhagyatott, régi kőépületekből áll, mivel a lakosok a turizmus terjedése miatt a tengerhez közeli településre költöztek. Itt van egy taverna, amelyet Rick Stein is említ műsorában az “O Foros” ,házias konyhát visznek, családi vállalkozásban és a briam-juk, többek között Rick Stein révén meglehetősen népszerűvé vált.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:
robusztus
🙂 És inkább rusztikus akart volna lenni!