Korfui sült zöldségek (briam)

2014 március 17. | Szerző: |

Sokféle népszerű étele van Korfu szigetének, amelyek többnyire olasz behatásokat hordoznak magukkal, a briam, vagyis a sült zöldséges egytál, azonban kifejezetten autentikus és házi. Most ebben a böjti időszakban nagyszerű, vitamindús fogás.

 

Briam görög zöldséges egytál

A görög házi konyha nem bonyolítja túl az ételek elkészítését. Itt is mindent egybedobnak, robosztusra rusztikusra vágott cukkinit, padlizsánt, paradicsomot, hagymát, olykor kerül bele krumpli(én kihagytam), olívaolaj, hagyma és kapor bőségesen.

Nagyon jó kis nyarat idéző, szaftos étel. Általában önmagában fogyasztják, pita kenyérrel. Azért egy kis hús – nekünk – hiányzott mellőle. Mivel mi most húsmentesen étkezünk, került mellé tegnapról maradt zöldséges árparizottó és sült tofu is. No így egészen kerek lett.

Briam, korfui sült zöldségek

Korfui sült zöldségek

Korfui sült zöldségek

Hozzávalók: 1 cukkini, 1 padlizsán, 2 paradicsom, 1 hámozott paradicsomkonzerv, 2 gerezd fokhagyma, 1 lila hagyma, 1 kalifornia paprika, 1 csokor petrezselyem, só, 1 dl olívaolaj, 3-4 dl víz. 1 kanál sűrített paradicsom.

Halmozzuk a feldarabolt zöldségeket egy jénai tálba. Adjuk hozzá a hámozott paradicsomot. Keverjük össze a sűrített paradicsomot 1 deci vízzel és öntsük a zöldségekre. Locsoljunk rá egy pohár vizet, olívaolajat és szórjuk meg kaporral. Előmelegített sütőben, 190 fokon, 50-60 perc alatt megsül.

Úti tipp:

Ha Korfun jártok, kiránduljatok el Perithiába. A Pantokrátor-hegy közelében fekszik, az ó falú elhagyatott, régi kőépületekből áll, mivel a lakosok a turizmus terjedése miatt a tengerhez közeli településre költöztek. Itt van egy taverna, amelyet Rick Stein is említ műsorában az “O Foros” ,házias konyhát visznek, családi vállalkozásban és a briam-juk, többek között Rick Stein révén meglehetősen népszerűvé vált.

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. marmalade says:

    🙂 És inkább rusztikus akart volna lenni!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció




Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!