A cukorcsapda elkerülése (1.): Datolya-paszta

2007 november 21. | Szerző: |

 
Amennyire lehet, 16 hónapos lányom táplálkozásában kerülöm a cukorfogyasztást. Ételeit leggyakrabban juharsziruppal, vagy datolya-pasztával ízesítem. Csak nagyon ritkán mézzel. Ez utóbbi ugyanis elég sokáig, úgy egy éves koráig tiltólistás volt, mivel botulizmust okozó baktériumok lehetnek benne.

 A datolya paszta ötlete Stahl Judittól származik, egy interjúban emítette, hogy lányának cukor helyett saját készítésű édesítőjét adja, összefőz aszalt datolyát, aszalt fügét és aszalt sárgabarackot, majd pürésíti.

Nálam a füge kiamaradt. Először azért mert sehol nem kaptam, később pedig azért, mert pürésítés után is még nagyon magos volt. Néhány szem aszalt szilvával helyettesítettem, de ízlés szerint el is hagyható.

Ezzel a keverékkel nagyon jól lehet a különböző tejbepapikat, reggeli kásákat, vagy akár a natúr joghurtot megízesíteni. Nem kell sok belőle, elég 1-2 kiskanálnyi. A gyerkőc imádja!

 Datolya paszta

Hozzávalók: 250 g aszalt datolya, 5-6 szem aszalt szilva,

4-5 szem aszalt sárgabarack.

A hozzávalókat kevés vízzel felteszem főni, amíg mindegyik gyümölcs megpuhul. Majd bottrumix segítségével pürésítem.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. csokimacs says:

    Ez klassz! Hogyan tárolod, meddig áll el?

  2. marmalade says:

    Hűtőszekrénybe, zárható üvegben tárolom. Ebből az adagból nagyjából egy babakaja-üvegnyi lesz.Ez a mennyiség nálunk kb. egy hét alatt elfogy..

  3. pirikenagyi says:

    Nem is tudtam, hogy a méz ilyen veszélyes lehet a kisgyerekekre. De ez a datolyapaszta zseniális! Bár még nem vagyok nagymama (pedig szeretnék), de ha lesz unokám, ilyeet fogok én is csinálni.

  4. Ági says:

    Ez egyszerűen zseniális! Megyek datolyát szerezni. Amúgy is egy datolyás sütin töröm a fejem.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció




Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!