Levesszezonban: magyaros gombócleves

Azt ugyan nem tudom, hogy ezek a gombócok-e azok a bizonyos “szopott gombócok”, amit szólásként használunk,de  tény, hogy egykoron a kunsági gombóclevest hívták szopott gombóc levesének, de az burgonya nélkül lisztből, zsírból, petrezselyemből összegyúrt gombócokat tartalmazott. Az utóbbi évek nagy kedvence lett nálam ez a leves, ami a férjemmel együtt érkezett az életembe. Az ő családi receptjük volt ugyanis, mi ilyent nem ettünk. Egyszerű és laktató. Melengető és selymes. Ebben a hűvös időben kifejezetten gyógyhatású is amint a hagyma és a krumpli ízei összeérnek.

Gombócleves

Hozzávalók:

2 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, fél zöld paprika, szárzeller, fél csokor petrezselyem, , só, bors, örölt pirospaprika

50 dkg burgonya, kb. 12, 5 dkg liszt, 1 tojás

A megtisztított burgonyát vágjuk nagyobb darabokra és főzzük sós vízben puhára.  Mikor megfőtt törjük át és hagyjuk kihűlni. Keverjük hozzá a lisztet és a tojásokat. Gyúrjuk össze és pihentessük.  Diónyi gombócokat formázzunk belőle.

Kevés olajon dinszteljük meg a felaprított hagymát. Adjunk hozzá zöld paprikát, piros paprikát, szárzellert, vékonyra felszelve  és pároljuk puhára. Mehet hozzá a petrezselyem felaprított zöldje is. Mikor megdinsztelődött ez az alap, engedjük fel hideg vízzel (kb. 1,5 liter), sózzuk, borsozzuk és ízesíthetjük kevés vegetával. Hagyjuk felforrni, majd kb. 8 perc után főzzük bele a gombócokat és várjuk meg, míg feljön a leves tetejére.

Címkék: ,
Tovább a blogra »