Lencsés egybesült, hús helyett

2016 március 25. | Szerző:

Még mindig hús nélkül. Egyre jobban bírva. Persze azért a húsvéti sonkázást már nagyon várva. Utána meg amolyan flexitáriánus állapotban.

lencsevagdalt1

Most hogy a tofuval kicsit telítődtem, figyelmem a lencsefélék felé fordult. A lencse nagyon jó növényi alapú fehérjeforrás, ráadásul változatosan elkészíthető. Szeretem és mindig többre vágytam belőle, mint leves, vagy főzelék. A hűvelyes fogyasztás további előnye még, hogy alacsony zsírtartalmú és a koleszterinszintet sem emeli meg.

 

Hozzávalók:

10 dkg vörös lencse (de lehet a klasszikus is)

1/2 bögre kukorica (konzerv)

1/2 bögre reszelt sárgarépa

1 fej vöröshagyma, apróra vágva

1 kiskanál oregáno, petrezselyem (vagy ízlés szerint)

2 evőkanál liszt

2 evőkanál zsemlemorzsa

1 evőkanál lenmag-3 evőkanál vizzel elkeve (tojás helyett)

A mázhoz:

2 evőkanál ketchup

1 kiskanál méz

Egy lábosba főzzük puhára a lencsét. Egy tálkában keverjük össze az őrölt lenmagot a vízzel és hagyjuk állni, amíg zselés állagú lesz.

Szűrjük le e lencsét és pürésítsük össze, majd adjuk hozzá a hagymát, sárgarépát, vöröshagymát, kukoricát és az apróra vágott zöldfűszereket. Ízesítsük sóval, majd keverjük hozzá a zselés állagú lenmagot.
Egy kicsi püspökkenyér formát béleljünk ki sütőpapírral és töltsük bele a masszát.

180C fokon süssük kb. 40 percig.

Tegyünk rá mézes, ketcupos mázat és hagyjuk kihűlni. Szeletelve tálaljuk.

lencsevagdalt

Kardamomos, mandulás latte (vegán)

2015 december 11. | Szerző:

A reggeli rituálém része egy bögre tejeskávé elfogyasztása. Ha egészségtudatosabb korszakomat élem, vagy ha épp göthösebb vagyok és a krákogós torkomnak nem tesz jót a tej, akkor lecserélem mandula-, kókusz-, vagy rizstejre. Mint most. A klasszikus tejeskávé alternatívája.

mandulatejeskardamomoslatte1

Került még bele kardamom, az arab és az indiai konyha egyik kedvenc fűszere. Mivel melegítő energiájú étel kifejezetten jól esik hűvösebb időben. Csillapítja a köhögést, rossz emésztésre pedig rendkívül jótékony hatású. Sajnos mag formában nem volt itthon, bár úgy erőteljesebb a hatása és az aromája), így por formájában került a kávéba.

Kardamomos, mandulás latte

Hozzávalók:

1/2 bögre mandulatej

1/4 kiskanál őrölt kardamom (vagy 1 egész zöld kardamom mag)

2 kiskanál juharszirup

1/2 bögre főzött kávé

mandulatejeskardamomoslatte

Egy lábosban melegítsük össze a mandulatejet a kardamommal. Habosítsuk fel. (Ha kardamom magot használunk, azt habosításnál vegyük ki!)

Öntsük a pohárba a kávét, ízesítsük juharsziruppal, majd  öntsük fel a habos, kardamomos mandulatejjel.

kardamomosmandulaslatte

Címkék: , , , ,

Hogyan készítsünk olcsón mogyoróvajat? – Peanut butter alig 250 forintból!

2015 május 20. | Szerző:

A földimogyoróvaj, más néven peanut butter beszerzése sokáig nem volt könnyű, ma már a legtöbb áruházlánc árul ugyan ilyen terméket, de elég drága áron. A házi változat  -természetesen – sokkal olcsóbb,  egy üvegnyi megvan kb. 250 forintból. Ezzel azt hiszem semelyik nagyáruház sem versenyezhet!

mogyorokremhazi

Az utóbbi időben egyre több receptemben használtam házi földimogyoró krémet (tortába,   smoothie ) ,ideje, hogy megosszam a receptjét is.

Az óbudai piacon van egy jó kis aszalt gyümölcsös, magvas hely, ahol 120 Ft/ 10 dkg natúr, hámozott földimogyoró. (Máshol lehet, hogy még olcsóbb?!) 20 dekát vettem és ennyiből lett egy közepes méretű üvegnyi.

mogyorokremhazi2

Elkészítése:

A technikája mindössze annyi, hogy a mogyorót beleöntöm egy aprítógépbe és pulzálva, vagyis időnként megállítva turmixolom. Türelem játék, de kb. 15 perc után krémes lesz. Én nagyjából félidőnél feladom és hozzáöntök egy kanál szezám olajat (lehet olíva is), hogy a krémesítést felgyorsítsam.

Húsmentes hétköznapok és egy gyors túlélő recept

2015 április 9. | Szerző:

Spenótos csicseriborsó raguval…

Semmi kétség flexitáriánus lettem, mert a húsvét előtti böjtben szinte teljesen leszoktam a húsevésről! Hétköznap tartom is magam a húselvonáshoz, hétvégén ha megkívánom akkor majd eszek.  Ez elvileg így lesz az ünnep elmúltával is és amint elfogy a húsvéti sonka utolsó maradéka becs. szóra tényleg visszatérek ehhez az elhatározásomhoz.

De a húsmentes hétköznapok nem olyan egyszerűek, mint azt sokszor gondolná az ember. Hétfőn és kedden kitart a hétvégi előfőzés, de szerdára elfogy a muníció, nincs ihlet és jön a verkli, a délutáni körút az iskola és a bölcsöde között, majd haza, leckeírás és gyakorlás, bevásárlás egyedül, ha megjön a Zuram, majd vacsora a családnak, fürdetés, altatás és már elmúlt 8 óra, hát kinek van kedve ilyenkor  tofuburgerrel, hozzáillő körettel és vega majonézzel pepecselni. Másnap jön a túlélés…Kifőzde? Kínai? (csak ne megint tofu…), szendvics, saláta…? Majd előkerülnek az online ételrendelők, de amikor 790 Ft lenne egy spenót főzelék, sült mozzarellával, vagy 800-900 egy indiai egytál, akkor megint visszazökkenek az alkotásba.

 

csicsrispenot1

Hát akkor nézzünk valami egyszerűt a hétköznapokra. Egy spanyolos vega étel adaptációja: csicseriborsó és spenót, kis curryvel megbolondítva, isteni ragu. Elkészítése 15-20percerc. Hétköznap ideális. De én konzerv csicseriborsóval dolgozom.

Spenótos csicseriborsó ragu

 

olaj
1 fej vöröshagyma
1 púpos kiskanál curry-por
15 dkg spenót (friss, és lehet több is)
½ csésze víz (125 ml)
1 konzerv csicseriborsó
2-3 evőkanál lecsó (nyári eltevésből, de kiválthatja 1-1 paradicsom és TV-paprika)

 

 

csicserispenótos1

Kevés olajon pirítsuk meg a hagymát. Öntsük le a csicseriborsó-konzerv levét, majd adjuk a csicseriborsót a hagymához. Fűszerezzük curryporral és keverjük bele a lecsót. Fakanállal forgassuk össze.Öntsük fel kb. fél pohár vízzel.

Tisztítsuk meg a spenótleveleket, a hosszabb szárát vágjuk le, a leveleket fel is darabolhatjuk, de a gőz hatására úgy is összeesik. Dobjuk a spenót leveleket a ragura. Főzzük kb. 5 percig, ez alatt a spenót is megpárolódik, megfonnyad.

Nagyon finom ragu, isteni pita kenyérrel, vagy tortilla darabkákkal kitunkolni.

Dobd fel eperrel a házi müzliszeletedet!

2015 március 21. | Szerző:

Juhéjj, eper! Már megjelent a piacokon, igaz még görög, és csillagászati áron, de már elkezdtük a vásárlást. Ez az energiaszelet még fagyasztottól készült, de imádtuk! És a csokiréteg sem rontott rajta, elhihetitek!

Csokis, epres energiaszelet

Csokis, epres energiaszelet

Mi van benne? Kesudió, mandula, fagyasztott eper, kókuszreszelék, kókuszolaj, méz és datolya. Uzsicsomaga kiváló nass.

Epres, csokis energiaszelet

Hozzávalók: 1 bögre kesudió, 1 bögre mandula, ½ bögre eper (fagyasztott), ½ bögre kókuszreszelék, ¼ bögre kókuszolaj, 4 nagyobb datolya, 2-3 evőkanál méz

A csokimázhoz: 10 dkg étcsokoládé, 1 evőkanál kókuszolaj

epres1

Vegyük ki a hűtőből az epret, tegyük egy tálkába és várjuk meg. míg felenged.

Egy aprítóban daráljuk meg a kesudiót és a mandulát.

A datolyát áztassuk be legalább fél órára forró vízben, magozzuk ki és turmixszoljuk össze. Adjuk hozzá a kesudiót és a mandulát és keverjük tovább a géppel. Keverjük bele a kókuszreszeléket, a kókuszolajat, a mézet, a datolyát és a lecsöpögtetett epret és egy-két fordulat erejéig keverjük tovább a géppel. Egy hosszúkás sütőformát béleljünk ki sütőpapírral és egyengessük el rajta a masszát és néhány órára tegyük hűtőbe dermedni.

Vízgőz felett olvasszuk fel az étcsokoládét és a kókuszolajat. Keverjük csomómentesre és kenjük az epres szelet tetejére. Tegyük vissza a hűtőbe dermedni. Szeletekre vágva tálaljuk.

3 vegán majonéz recept házilag

2015 február 22. | Szerző:

Ha éppen nem eszel állati eredetű dolgokat, vagy allergiás vagy a tejre, a tojásra, esetleg a bolti majonézekben található adalékanyagok valamelyikére, akkor ezeket a majonéz recepteket kedvelni fogod. Készítheted selymesen lágy, vagy sűrűbb állagúra, ízesítheted metélőhagymával, sósan, vagy más fűszerekkel édesebbre. Ehhez csak egy percre van szükséged, meg egy botturmixra.

házi majonéz tofuval

házi majonéz tofuval

1. Tofuval, olajjal

200 g lágy tofu (silken-felirattal találod az ínyenc boltokban, a bolti tömb tofunál lágyabb)

2 kiskanál citromlé

1 kiskanál mustár

2 dl növényi olaj (hidegen sajtolt Ré napraforgóolaj, vagy repce olaj)

1 kiskanál apróra vágott petrezselyem, vagy snidling

Botturmix segítségével keverjük krémesre a lágy tofut a citromlével és a mustárral. Lassan adagoljuk hozzá az olajat és keverjük egészen krémessé. Ízesítsük sóval és apróra vágott petrezselyemmel.

2. Tofuval, kevés olajjal

200 g lágy tofu

1 evőkanál víz

1 kiskanál citromlé

2 kiskanál fehér borecet

3 kiskanál agavé szirup

2 kiskanál mustár

2 kiskanál olaj

Tegyük a hozzávalókat egy turmixba és keverjük jól össze.

 

veganmajonez1

3. Olíva olajjal

180 ml szójatej

180 ml olíva olaj

1,5 kiskanál citromlé

1 kiskanál mustár

só, bors

Keverjük össze a szójatejet a citromlével és a mustárral. Lassan adagoljuk hozzá az olajat, amíg krémes állagú nem lesz. Ízesítsük sóval, borssal esetleg apróra vágott petrezselyemmel, vagy snidlinggel.

 

 

Energiadús, pénztárcakímélő reggeli: Kéksajtos polenta, sült paradicsommal

2014 szeptember 1. | Szerző:

Percek alatt elkészül, olcsó, energiát adó és remekül variálható? Mi ez? Egy klasszikus fogás, a polenta, vagy magyarosabban puliszka. Ez úton lágyan elkészítve, kissé vegásan sült bazsalikomos paradicsommal és tofuval. Igazán remek energia dús napindító!

 

Kéksajtos polenta

Kéksajtos polenta

 

A régi idők embere, – főleg a vidéken élők – a reggelit nem sunnyogta úgy el, mint mi. A fizikai munka jó erőnlétet követelt, ezért energiadús ételekkel táplálkoztak, mint a burgonya, szalonna, kenyér és kukorica.

Mondjuk egy kis zsírjában megpörkölt szalonnát, csíkokra vágott, fonnyasztott lila hagymával én is el tudnék képzelni a tetejére, nyelek is nagyokat, ahogy leírom, hacsak nem közelítenék most táplálkozásomban megint a makrobiotikához. Ezért van a tofu is. A kéksajt meg amolyan ifjúkori botlás, úgyhogy emiatt nem is tudom besorolni majd a makrobiotikus receptjeim közé, viszont ad egyfajta karaktert az ételnek.

Kukorica lisztből, kukorica darából készül, bőséges vízzel felfőzve, mint a kását. Lehet lágyabb, de meg is dermeszthetjük. Majd felvágjuk, kisütjük, vagy grillezzük.

 

Kéksajtos polenta sült paradicsommal és tofuval

 

Kéksajtos Polenta2

 

 Hozzávalók:

  • 1 bögre kukorica dara – 3 bögre víz
  • néhány szem paradicsom, felszeletelve
  • 1 kiskanál szárított bazsalikom
  • 1-2 evőkanál olíva olaj
  • só (csipetnyi)
  •   5 dkg kék sajt/márvány sajt

Forraljuk fel a vizet és szórjuk bele a polentát. Sózzuk. Csökkentsük a hőfokot és habverővel (kézi) keverjük át.Fedjük le és főzzük puhára, kb. 5 percenként átkeverve, nehogy az aljára  ragadjon.

Közben melegítsük elő a sütőt. Sütőpapírral fedett tepsire tegyük a paradicsom szeleteket, és szórjuk meg bazsalikommal, kevés sóval és locsoljuk meg vékonyan olíva olajjal kb. 20 percig.

Amikor a polenta/puliszka megduzzadt és elkezd puffogni, keverjük bele a kéksajtot. Tálaljuk a sült paradicsommal és tofuval. A tofu így is készülhet, mint itt.
A tofus raguhoz:

  • 1 kisebb fej vörös hagyma
  • 200 g tofu
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 1 kiskanál növényi olaj (Ré, vagy szezám)

A tofut vágjuk kockára  és locsoljuk meg szójaszósszal. Az olajon pirítsuk meg a felszeletelt hagymát és a tofu kockákat.

Kéksajtos polenta

Komfortos nyári ebéd, hús nélkül

2014 augusztus 6. | Szerző:

Hús nélküli ebéd, a makrobiotika jegyében. Van benne sült cukkini, szójaszószban pácolt tofu, köles és uborkás, csicseriborsó saláta. Egészséges egytál étel mindössze 15 percben.

Makrotál

Van, aki unalmas ételnek gondolja a tofut, szerintem egyáltalán nem az, főleg, ha kap valamilyen pácot. Most kapott egy kis szójaszószt és kukoricalisztet és tepsire került. Mellé halmoztam vékonyra felszeletelt cukkinit és előmelegített sütőben együtt 12-15 perc alatt elkészült. Addig megfőtt a köles is, és a saláta is összeállt.

A saláta lényegében maradékokból készült. Fél cső főtt kukorica, 3-4 kanál csicseriborsó (konzerv), amit félretettem a humuszkészítés előtt, fél uborka, 2 szál újhagyma. Ja és egy érett avokádó is került bele. Idén próbálok belőle minél többet enni, mert annyira egészséges. Ebbe a saliba szinte észrevehetetlenül megbújt.

Makrobiotikus egytál 1.

 

Sült cukkini, szójaszószban pácolt tofu, köleskása

és

uborkás, csicseriborsó saláta

 

Hozzávalók:

  • 1 kisebb cukkini vékonyra felszeletelve
  • 1 tömb natúr tofu, háromszögre vágva
  • 1 bögre köles
  • 2 evőkanál szójaszósz (soyu)
  • 2 evőkanál kukoricaliszt
Nyári makrobiotikus tál

Nyári makrobiotikus tál

A kölest mossuk meg és 2x annyi vízzel felöntve főzzük puhára.

A karikára szeletelt cukkinit sózzuk, borsozzuk. (Megszórtam egy csipetnyi indiai fűszerkeverékkel is.)

A tofu kockákat/háromszögeket tegyük egy tálba, locsoljuk meg szójaszósszal és forgassuk meg benne. Szórjuk meg kukoricaliszttel, ebbe is forgassuk meg.

A cukkinit és a tofut tegyük egy sütőpapírral fedett tepsire és süssük készre. (kb.12-15 perc)

 

Tálaláskor locsoljuk meg gyors teriyaki szósszal. Ehhez forraljunk össze 2 kanál szójaszószt, 1 kiskanál barna cukorral, 1 kiskanál szezámolajjal, 1 kiskanál rizsecettel (helyettesíthető fehér borecettel) és 1 kiskanál kukoricaliszttel és 2 evőkanál vízzel.

 

Uborkás, csicseriboró saláta

 

Uborkás. csicseriborsó saláta

Uborkás. csicseriborsó saláta

 

Hozzávalók:

 

  • uborka (fél darab)
  • csicseriborsó (konzerv) (3-4 kanál)
  • főtt kukorica (fél cső)
  • 1 érett avokádó
  • 2 szál újhagyma
  • fél citrom leve
  • 1-2 kanálolíva olaj

Az avokádót vágjuk félbe és belsejét felkockázva vágjuk ki. Locsoljuk meg kevés citromlével. Adjuk hozzá a feldarabolt uborkát, kukoricát, újhagymát. Locsoljuk meg a maradék citromlével és olíva olajjal.

Makrotál2

Ájurvédikus fogyókúra

2014 március 20. | Szerző:

A tavaszi időszak nagyon jó egy fogyókúra elkezdésére vagy egy tisztító kúra kivitelezésére. Ebben a legtöbb táplálkozás irányzat egyetért. Az elkövetkezendő napokban ismertetek is néhányat, amihez valaha volt, van és lesz közöm, talán sokak hasznára válik.

Kortyolj naponta többször langyos vizet!

Kortyolj naponta többször langyos vizet!

Mivel most husmenets időszakban vagyunk, ezt próbálom egybekötni néhány kiló lefaragásával is, így elővettem a jógamestereimtől illetve a makrobiotikából tanult ötleteket.  A fogyókúrás részét én egy hónaposra terveztem, de az ájurvéda fogyókúrája azoknak is ajánlott, akik 2-3 hónap alatt nagyobb súlyfeleslegtől szeretnének tartósan megszabadulni (mondjuk havi 4-5 kg) és persze van hozzá akaraterejük is. Mert az étrend nem könnyű és maximum 3 hónapig követhető.
Az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy ezúttal az alacsony energiaszintemet meghaladta ez az étrend, mivel éppen hogy belefogtam, egy komolyabb influ-ba keveredtem, családilag, amiből lassan két hete nem tudok kilábalni, közben baleset is ért, szóval a testem nem elég erős most a hús mellett a gabona elhagyására is, de az étrendet azért leírom.
Mi a lényege? Teljes vegetáriánus étrendet kell tartani, amiből el kell hagyni a hús mellett a tejtermékeket és a gabonaféléket is. Nincs vacsora sem. De ha megéhezne az ember, kevés leves, vagy aszalt gyümölcs magokkal, csipegetve oltja az éhséget.

Mit lehet akkor enni?

  • Zöldségféléket – könnyű (rántás és habarás nélkül) levesnek, főzeléknek elkészítve, tepsiben sütve, salátának

Itt néhány ötlet tőlem: gyógyító zen leves, nyári relax leves, korfui sült zöldségek, indiai egytál

  • Gyümölcsöt – frisset leginkább délelőtt, aszaltat estefelé (pár szemet), ha éhesek vagyunk.
  • hüvelyest  és olajos magvakat, csak kisebb mennyiségben

Mit ihatunk?

  • Meleg vizet, amit előzetesen legalább 10 percig forraltunk (így jobban beépül a sejtekbe), amikor már ihatóra hűlt, de még langyos, érdemes a nap folyamán többször kortyolni belőle, legalább fél óránként.
  • Gyógyteákat édesítés nélkül (Nagyon jó méregtelenítő hatású tea a gyermekláncfű, csalán és bodzavirág keveréke, egyenlő arányban.)
  • Gyömbéres vizet (ez is elősegíti a méreganyagok kiválasztását a szervezetből). Egy friss gyömbért pucolj meg, majd egy termoszban öntsd fel forró vízzel.

Fogyókúra után

Az ájurvédában a kicsari, amolyan gyógyító étel. Mert tisztít, táplál és könnyen emészthető. Ezt a diéta után (de lehet előtte is),  böjttörésként is fogyasztható, hogy helyrehozzuk a szervezet egyensúlyát, mert nem tesz jót, ha sokáig megvonjuk tőle a gabonát. Ajánlott kúraszerűen is fogyasztani 1-2 hétig.

Címkék: ,

Szuper brownie, avagy így nassolj egészségesen!

2014 február 6. | Szerző:

Figyelem, cukormentes, tojásmentes, tejmentes és gluténmentes recept következik! Édes, nagyon kakaós, rendkívül finom és még egészséges is!

 

RawBrownie 2

Mi van akkor helyettük?

Mogyoró, házi datolya paszta, kakaópor…és ha még nem találnád elég édesnek egy kevés méz vagy juharszirup.

Amolyan raw food, nyers édesség. Mert sütni sem kell.

RawBrownie 3

Mogyorós brownie

Hozzávalók:

1 bögre datolya (kb. 150 g)

200 g darált mogyoró

3 evőkanál keserű kakaópor

+ 1-2 kanál méz, vagy juharszirup

RawBrownie 1

A datolyát egy kevés vízzel főzzük puhára és botturmix segítségével pürésítsük. ( így csinálom, csak most más aszalt gyümölcs nélkül.)

Keverjük össze a darált mogyoróval, a kakaóporral. Ha nem lenne megfelelően édes a datolyától, akkor mehet bele méz, vagy juharszirup.

Én egy kiskanálnyi mézet tettem még bele.

Gyúrjuk össze és nyomkodjuk bele egy fóliával bélelt (hogy ne ragadjon oda) tepsi aljára és egy órára tegyük a hűtőbe.

RawBrownie 4

CafeblogVIP Tag


Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!