Mignon-figurás torta kezdőknek is

2016 május 27. | Szerző:

Mindenki kezdő valamiben! De a gyereknap, vagy egy gyerekzsúr jó alkalom a próbálkozásra, és a zajos siker nem marad el a hálás gyerekközönség részéről.

mignonfigurás tortaszelet

Az én konyhai tevékenységemből eddig valahogy  kimaradtak a formatorták (marcipánnal, fondanttal bevont, figurás torták). Az ember azonban mit meg nem tesz a gyerkőcéért, pláne, ha az imádja a mignonos filmfigurákat. Persze volt rákészülés és mignon-torta képek nézegetése a gugliban.  És egyre bátrabb lettem, hogy “oh ezt én is meg tudom csinálni!”.

ovodaimignontorta

A 4 évesem óvodai szülinapjára készült egy ovális, nagyobb változat, majd pár nap múlva a hétvégi családi összejövetelre egy kerek. Az oválist nagy tepsibe sütőttem (kb. 26 x 32 cm), végeit késsel kerekre szabdaltam. A nutellakrém és a csokoládé rendkívül jól egymásra talált már ebben a tortában is, de most a piskóta igazi telitalálat volt ezzel a könnyű vajas, nutellás krémmel. Csodás ízharmónia, próbáljátok ki!

A bevonat: cukorfondant Alap a fehér volt, sárga ételszínezékkel belegyúrva. Van még benne kék és a zöld fondant. A szemüveg kerete: fehér cukorfondant, kakoaóporral összegyúrva.

Mignon-figurás nutellakrémes csokitorta

Hozzávalók a piskótához: 3 tojás, szétválasztva, 3 evőkanál cukor, 3 evőkanál keserű kakaópor, 3 evőkanál liszt, 1/2 kiskanál sütőpor, 3 evőkanál olaj

A piskóta hozzávalóit háromszorozzuk meg, mert 3 piskótát sütünk.

A nutellás krémhez: 20 dkg puha vaj, 5-6 evőkanál porccukor, 5 evőkanál nutella, 2 evőkanál mascarpone

Vajkrém (kívülre, a fondant bevonat alá): 120 g vaj, 120 g porcukor, 1 kiskanál vanília aroma

45 dkg fehér fondant

sárga ételszínezék

20 dkg kék fondant

20 dkg zöld fondant

mignonfigurás torta

A tortalapokhoz válasszuk külön a tojásokat és a fehérjét a cukorral verjük fel kemény habbá. Adjuk hozzá a tojások sárgáját, majd keverjük bele a kakaóport, a sütőporral elkevert lisztet és az olajat.

Sütőpapírral béleljük ki a tortaforma (26 cm-es) alját, töltsük bele a masszát és kb. 15 perc alatt süssük meg.

Készítsünk 3 piskótát.

A krémhez robotgéppel keverjük össze a puha vajat a porcukorral, adjuk hozzá a nutellát, majd a mascarponét is.

Kenjük meg ezzel a krémmel a piskótákat és tegyük hűtőbe, legalább fél órára.

Állítsuk össze a vajkrémet: vaj, porcukor összekeverésével, vanília ízesítéssel és vonjuk be vele vékonyan az egész tortát. Tegyük ismét hűtőbe.

A fehér fondant 2!3-t  gyúrjuk alaposan össze sárga ételfestékkel, nyújtsuk ki és fedjük be vele a torítát. Igazítsuk rá a kék nadrágot és a többi hozzávalót.

Különleges édesség egyszerűen: sós mogyoróvajas tiramisu

2016 május 22. | Szerző:

Igen, megint. Kicsit rákattantam a sós mogyoróvajra,tudom. Most tiramisu krémébe keverve került feltálalásra. Isteni fonom. Egyszerű és gyorsan összedobható édesség.

sosmogyistiramisu

Sós mogyoróvajas tiramisu

Hozzávalók (6 különböző méretű pohárhoz):

120 g piskóta tallér

1 dl főzött kávé

A sós mogyoróvajas réteghez:

250 g krémsajt (mascarpone)

5 evőkanál sós mogyoróvaj (peanut butter)

200 ml cukrészhab

4 evőkanál porcukor (kb.)

Csokiöntet:

150 ml sűrített tej

100 g étcsokoládé

 

 

sosmogyistiramisu2

A piskóta tallért locsoljuk meg néhány kanál kávéval.

A krémhez a sós mogyoróvajat keverjük össze a mascarponéval és ízesítsük porcukorral. A tejszínhabot verjük fel és dolgozzuk össze a krémmel.

A csokiöntethez melegítsük fel a sűrített tejet és tördeljük bele az étcsokoládét. Keverjük el csomómentesre.

Rétegezük a pohárba:

kávéba áztatott piskóta, sós mogyorókrém, csokiöntet,

majd megint

 

 

Sós-édes mogyoróvajas oreo keksz

2016 május 15. | Szerző:

Milyen az oreo keksz sós mogyorókrémmel? Isteni! Édes és sós egyszerre. Főleg az otthoni változatban, amikor nem spóroljuk ki a krémes, mogyoróvajas réteget az omlós, kakaós kekszek közül.

sósmogyorosoreo3

Sós mogyoróvajas oreo, újratöltve! Egyszer már készült ugyan, ez most a 2.0-ás tovább fejlesztett, finomabb verzió! Sokkal selymesebb, töményebb ízhatás, igaz a mogyoróvaj is több lett benne.

 

Sós mogyoróvajas oreo keksz

(2.0 változat)

 

sósmogyorosoreo1

 

Hozzávalók (kb. 26-28 kekszhez):

(mérce: 2,5 decis bögre)

1 és 1/4 bögre liszt

1/2 kiskanál szódabikarbóna

1/3 bögre keserű kakaó

1/2 bögre (200 g) puha vaj

2/3 bögre cukor

1 egész tojás

 

A sós mogyoróvajas krémhez:

1/3 bögre puha vaj (kb. 150 g)

1 bögre porcukor

4 evőkanál sós mogyoróvaj (peanut butter)

 

sosmogyorosoreo4

A kekszhez keverjük krémesre a vajat a cukorral, majd adjuk hozzá a tojást. Forgassuk össze a szódabikarbónával,  elkevert liszttel és keverjük bele a kakaóport is.

Tegyük a hűtőbe legalább  fél órára.

Vegyünk kiskanálnyi mennyiségű masszát, formázzuk golyóvá és tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. Legalább 2 centis távolságot hagyjunk a golyók között, mert a tészta sütés közben elterül. Előmelegített, kb. 180 fokos sütőben 12 perc alatt süssük készre. Nagyjából 26 -28 darab keksz lesz belőle. A krémhez robotgéppel keverjük össze a puha vajat a porcukorral, adjuk hozzá a sós mogyoróvajat is. Keverjük selymessé. Tapasszunk össze két kakaós kekszet ezzel a krémmel és tároljuk hűtőbe. Ha puhábban szeretjük fogyasztás előtt 5 perccel  érdemes kivenni a hűtőből.

Oreo kekszes torta

2016 május 7. | Szerző:

Jól elszaladt az április! Nálunk a szülinapok csak özönlöttek egymás után. Volt olyan hét, hogy három tortát is sütöttem. Készült mignon-figurás torta az oviba (majd egy a családnak is), volt sós mogyorókrémes vanília torta és lazításképpen ez az oreo kekszes is. Ez utóbbinak a töltelékébe is került keksz, nem csak dekorációnak a tetejére, máskor azonban bátrabb leszek és többet teszek a krémjébe.

oreostorta1

A piskótához:
4 tojás, szétválasztva
4 evőkanál cukor
4 evőkanál olaj
3 evőkanál kakaópor
4 evőkanál liszt
1/2 kiskanál sütőpor

A krémhez:
2 tojássárgája
6 evőkanál cukor
1 evőkanál étkezési keményítő
1 +2 dl tej
1 kiskanál vanília aroma
25 dkg mascarpone
2 dl cukrászhab
1 csomag zselatinfix
6 Oreo keksz apróra tördelve

Kakaós máz:
2 evőkanál keserű kakaópor
2 evőkanál cukor
2 evőkanál víz
1 evőkanál tejszín (cukrászhabból)

oreostorta2

26 cm-es tortaforma

Béleljük ki zsírpapírral a tortaforma alját. A sütőt melegítsük elő 180 fokra.

A tojásfehérjéket verjük fel  a cukorral keményre. Adjuk hozzá a tojások sárgáját és a kakaóporral, sütőporral elkevert lisztet. Adjuk hozzá az olajat és lazán forgassuk össze.Öntsük a formába és süssük kb 18-percig.
Hagyjuk teljesen kihűlni, lazítsuk a szélét, vegyük ki a formából és lapjában vágjuk félbe a piskótát.

A krémhez forrósítsunk fel 2 dl tejet. A tojássárgáját keverjük 9ssze a cukorral, a keményítővel, a vaníliával és 1 dl tejjel, majd öntsük a forró tejhez. Keverjük csomómentesre és sodószerűen sűrítsük be e krémet. Tegyük félre hűlni.

A mascarponét keverjük össze a lehűlt főzött krémmel. A cukrászhabot verjük kemény habbá, közben adjuk hozzá a zsalatin fixet és forgassuk össze a krémmel.  Ha szükséges még belekeverhetünk 1-2 evőkanál porcukrot.  Tegyük a  krémet fél órára a hűtőbe.
Tisztítsuk meg a tortaformát és az egyik piskóta lapot tegyük vissza ebbe a formába. Kanalazzuk rá a krém egyharmadát. Néhány darab oreo kekszet morzsoljunk el rajta, majd öntsük rá a krém másik harmadát. (A megmaradt krémmel majd a tetejét és az oldalát csinosítjuk) Fedjük be a másik piskótával és tegyük hűtőbe. Kis idő múlva a tetejét kenjük be a maradék krémmel, az oldalát is igazíthatjuk vele. Tegyük vissza a hűtőbe több órára, hogy a krém jól megdermedjen.

Dekoráció:

A kakaós mázhoz keverjük össze a hozzávalókat, forraljuk össze és várjuk meg míg teljesen kihűl. Ekkor öntsük a torta szélére, körbe, körbe, kicsit le is csuroghat az oldalára. Felezzünk el 5 oreos kekszet és tegyük állítva a torára.

 

 

Klasszikus szilvalekváros bukta

2016 február 13. | Szerző:

Nagy bukta gyártásban voltunk, nincs is jobb, mint frissiben, langyos, omlós állapotában fogyasztani egy bögre kakaóval, vagy tejeskávéval. Egyszerűen imádnivaló!

Többféle töltelékkel készült már, új értelmet nyert például gesztenyelekvárral, nutellával is izgalmas, de azért a szilvalekvár az etalon!

bukta

Hozzávalók a tésztához:

45 dkg finomliszt

4 kanál kefir

1 tojás

5 evőkanál kristálycukor

2,5 dkg élesztő

3,5 dl tej

8 dkg olvasztott vaj

A lekenéshez: 1 tojás

Töltelék: szilvalekvár

Futtassuk fel az élesztőt egy deci cukros tejben.

Keverjük a liszthez a cukrot, a felfuttatott élesztőt, az egész tojást, a maradék langyos tejet és dagasszuk össze a tésztát. Adjuk hozzá a kefirt és csorgassuk bele az olvasztott vajat. Langyos helyen letakarva hagyjuk duplájára kelni.

Lisztezett gyúródeszkán nyújtsuk nagyjából fél centis vastagságúra a tésztát. Vágjunk belőle körülbelül 6×6 centis kockákat, tegyünk a közepére egy csíkban a lekvárból és tekerjük fel. Tegyük sütőpapírralbélelt tepsire lazán, egymás mellé a buktákat, és letakarva pihentessük még 20 percet. Kenjük meg a tetejét a felvert tojással és előmelegített, 180 fokos sütőben süssük készre, nagyjából 25 percig.

lekvárosbukta2

Megjegyzés: bár a kefir hozzáadása azt a célt szolgálja, hogy másnak is még puha legyen, sajnos a porhanyósságából 24 óra múltán kezd veszíteni.

Vidd magaddal kókuszos csokis keksz (bögrés recept)

2016 január 14. | Szerző:

Előző este sürgősen kellett valamit gyártani az uzsonnás dobozba. Valamit, ami gyorsan elkészül, könnyen csomagolható és ami átmegy a finnyás zsűri  rostáján.  A süti legfőbb paraméterei a kókuszolajon és a csokicseppeken kívül: 5 perc az összeállításához, 5 perc a formázáshoz, és 12 perc a sütéshez. Nagyon finomra sikeredett és még a másnapi uzsis dobozba is jutott belőle!

A csokicseppek elég rendezetlenül kerültek bele, így volt olyan, amelyikbe bőven jutott (na ná, hogy az fogyott el legelőbb) és volt olyan, amibe éppen hogy!

kokuszoscsokiskeksz

Kókuszos csokis keksz

Hozzávalók kb. 14 darabhoz:

  • 1/2 bögre kókuszolaj
  • 2/3 bögre barna cukor
  • 1 tojás
  • 1 bögre finom liszt
  • 1/2 bögre csicseriborsó liszt (vagy hajdina liszt)
  • 1 kiskanál szódabikarbóna
  • 3-4 kanál csokicsepp

kokuszoscsokiskeksz1

Szórjuk egy tálba a kétféle lisztet és keverjük össze a sütőporral, cukorral.

Adjuk hozzá a puha kókuszolajat és a tojást. Jól összekeverjük és 10-15 percre tegyük hűtőbe.

Szórjuk meg csokicseppekkel, keverjük össze a masszával, majd formázzunk gesztenye méretű golyókat belőle.

Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire és előmelegített sütőben süssük 12 percig.

 

 

Ünnepi asztalra: Kávés szelet

2015 december 24. | Szerző:

Olykor kell a változatosság, ha már máktúladagolásban szenvedünk, és a családi vendégjárás során is folyton diós és gesztenyés édességekbe botlik az ember. Ilyenkor igazán üdítő falat ez a krémes, kávés sütemény.

kávésszelet01

Halászlé, rántott hal kapris majonézes burgonyával, a mai menü klasszikus. A desszert azonban mindig más.

Kávés szelet

Hozzávalók  a piskótához:

15 dkg puha vaj
3 tojás
15 dkg liszt

15 dkg cukor

Vaníliakrémhez:

4 dl tej

3 evőkanál vanília pudingpor
5 dkg cukor (ízlés szerint lehet kicsivel több)

1,5 dl habtejszín (édesített cukrászhab)

Kávékrémhez:
20 dkg vaj
kb. 18-20 dkg porcukor
3 evőkanál főzött kávé

+ 0.5 dl főzött kávé a piskóta locsolásához

kávésfekvő

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

A vajat és a cukrot gépi habverővel krémesítsük össze, adjuk hozzá egyenként a tojásokat, majd forgassuk bele a lisztet. Egy kb. 20 x 30-as tepsi alját béleljük ki sütőpapírral és kenjük rá a masszát. Süssük kb. 20 percig.

 

Közben készítsük el a vanília krémet.

Keverjük össze a pudingport és cukrot. Melegítsük fel a tejet és keverjük bele a cukros pudingport. Amikor besűrűsödött, tegyük félre hűlni. Verjük fel kemény habbá a tejszínt és forgassuk össze a kihűlt krémmel.

A piskótát szeleteljük fel 3 egyenlő részre és locsoljuk meg egy kevés főzött kávéval. Rétegezzük egymásra piskótákat a vaníliakrémmel. Tetejét és oldalát pedig kenjük be kávés krémmel. Ehhez vajat keverjük krémesre a porcukorral és adjunk hozzá 2 kanál kávét.

Szeletelés előtt néhány órát pihentessük a hűtőben, hogy az ízek összeérjenek.

Minden kedves olvasómnak kívánok

Áldott boldog Karácsonyt!

Egyszerű őszi almatorta

2015 november 14. | Szerző:

Egyre gyakrabban készítem ezt az egyszerű almás sütit, már az alma pucolásában, feldarabolásában is kezdek csúcsidőket futni. Kicsit fahéja, kicsit krémes, kicsit piskótás és nagyon almás. Pedig mindössze 4 alma van benne.

Kifejezetten őszi süti, olyan bekucorodós egy kis tea, tejeskávé mellé.

egyszerúalmás2

Egyszerű almatorta, bögrésen

Hozzávalók:

4 alma

1 kiskanál őrölt fahéj

1 bögre liszt

1/2 kiskanál sütőpor

3/4 bögre cukor

2 tojás

1/3 bögre olvasztott vaj

almatorta1

Hámozzuk meg az almákat és daraboljuk fel. Szórjuk meg fahéjjal.

A tojásokat keverjük össze a cukorral. Adjuk hozzá a felolvasztott, de már kihűlt vajat és a sütőporral elkevert lisztet.

Az almadarabkákat forgassuk bele ebbe a masszába és az egészet öntsük egy kerek (kb. 20 centis), vajjal kikent tortaformába.

Tegyük előmelegített sütőbe és 175 fokon süssük kb. 40 percig.

További almás sütik: ez kicsit macerásabb, de isteni, vagy ez karamellizált almával.

Csokoládékrémes piskótatekercs

2015 október 28. | Szerző:

Hogy milyen finom tud lenni egy egyszerű piskótatekercs sárgabarack lekvárral, arról nem is kell talán beszélni, de ha még egy réteg vajas csokikrémet is kenünk rá! Igazán mennyei édességet kapunk.  Mostanában egészen megbarátkoztam a piskótatekercs készítésével, amióta már nem tartok attól, hogy berepedezik a feltekerésnél, azóta nem is történik ilyen malör!

csokispiskotatekercs1

Csokoládékrémes piskótatekercs

Hozzávalók a piskótához:

4 tojás különválasztva

8 dkg cukor

8 dkg liszt

Csokikrémhez:

0,5 dl tej

20 dkg porcukor

4 evőkanál keserű kakaópor

 20 dkg vaj

kb. 5 evőkanál sárgabaracklekvár

csokispiskotatekercs

A tojásfehérjéket verjük fel habbá, adjuk hozzá a cukrot és verjük tovább, míg jó kemény állagú nem lesz. Egyesével adjuk hozzá a tojások sárgáját, majd apránként adagolva keverjük bele a lisztet.

Egy közepes tepsit béleljünk ki sütőpapírral és kenjük rá a masszát. Előmelegített kb. 175 fokos sütőben 12-15 perc alatt süssük készre. Egy konyharuhát terítsünk ki az asztalon, hintsük be porcukorral és fordítsuk rá a még meleg piskótát, úgy hogy a sütőpapír felül legyen, és húzzuk le róla. Szórjuk meg ezt az oldalát is nagyon kevés porcukorral és tekercseljük fel a konyharuha segítségével. Hagyjuk teljesen kihűl.

A krémhez melegítsük  fel a tejet, adjuk hozzá a porcukrot és melegítsük tovább, amíg az teljesen felolvad. Keverjük bele a kakaóport is. Ekkor tegyük félre  hűlni, közben a vajat 3-szori adagolásban keverjük el benne, gépi habverővel könnyebb. Tegyük hűtőbe és amikor jól lehűlt, verjük fel krémesre.

A piskótalapot nyissuk ki, kenjük meg lekvárral, majd a csoki krém 2/3-ával. Tekercseljük fel és a tetejét, oldalát kenjük be vékonyan a megmaradt krémmel.

Ha egyszerű desszertre vágysz: Bundás almaszeletek

2015 október 15. | Szerző:

Egyszerűen imádnivaló, amint az alma meglapul a palacsintatésztában, fahéjas porcukorral a tetején. Hűvös időben nálunk is újra és újra előkerül ez a recept.

Almaszeletek

Mostanában cetlizős lettem. Receptjeimet, insirációkat, ötleteket, vagy akár ünnepi menüterveket papírcetlikre vetem.  A papírok, hogy ne kallódjanak el,  egy fémdobozba kerülnek, majd újabb és újabb dobozba. Így gyűlnek a dobozok és egyre nehezebb bármit is visszakeresni bennük. Ez a korábban megjelent isteni almás receptem is jó helyen lesz itt a blogon, hogy gyorsabban megtaláljam.

Bundás almaszeletek

Hozzávalók: 15 dkg liszt, 1 kiskanál sütőpor,  3 evőkanál cukor, 1 kiskanál fahéj,  1,5 dl tej,  2+2 dkg olvasztott vaj
2 tojás,  3-4 alma

Almaszeletek 2

Egy tálba keverjük össze a lisztet a sütőporral, cukorral és egy kevés fahéjjal. Egy másik edényben dolgozzuk össze a tojásokat a tejjel és 2 dkg megolvasztott vajjal, majd keverjük a liszthez.
Az almát hámozzuk meg, vágjuk ki magházukat. Szeleteljük kör alakúra és egyenként forgassuk meg a sűrű tésztába. Egy palacsintasütőben olvasszunk fel egy kanálnyi vajat és a bundás almákat süssük át mindkét oldalán.
Tálaljuk fahéjas porcukorral.

További almás receptek, mint ez az isteni pite, vagy ez a süti karamellizált almával, vagy csak egyszerűen szószként, melengető teaként.

CafeblogVIP Tag


Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!