Csokoládékrémes piskótatekercs

2015 október 28. | Szerző:

Hogy milyen finom tud lenni egy egyszerű piskótatekercs sárgabarack lekvárral, arról nem is kell talán beszélni, de ha még egy réteg vajas csokikrémet is kenünk rá! Igazán mennyei édességet kapunk.  Mostanában egészen megbarátkoztam a piskótatekercs készítésével, amióta már nem tartok attól, hogy berepedezik a feltekerésnél, azóta nem is történik ilyen malör!

csokispiskotatekercs1

Csokoládékrémes piskótatekercs

Hozzávalók a piskótához:

4 tojás különválasztva

8 dkg cukor

8 dkg liszt

Csokikrémhez:

0,5 dl tej

20 dkg porcukor

4 evőkanál keserű kakaópor

 20 dkg vaj

kb. 5 evőkanál sárgabaracklekvár

csokispiskotatekercs

A tojásfehérjéket verjük fel habbá, adjuk hozzá a cukrot és verjük tovább, míg jó kemény állagú nem lesz. Egyesével adjuk hozzá a tojások sárgáját, majd apránként adagolva keverjük bele a lisztet.

Egy közepes tepsit béleljünk ki sütőpapírral és kenjük rá a masszát. Előmelegített kb. 175 fokos sütőben 12-15 perc alatt süssük készre. Egy konyharuhát terítsünk ki az asztalon, hintsük be porcukorral és fordítsuk rá a még meleg piskótát, úgy hogy a sütőpapír felül legyen, és húzzuk le róla. Szórjuk meg ezt az oldalát is nagyon kevés porcukorral és tekercseljük fel a konyharuha segítségével. Hagyjuk teljesen kihűl.

A krémhez melegítsük  fel a tejet, adjuk hozzá a porcukrot és melegítsük tovább, amíg az teljesen felolvad. Keverjük bele a kakaóport is. Ekkor tegyük félre  hűlni, közben a vajat 3-szori adagolásban keverjük el benne, gépi habverővel könnyebb. Tegyük hűtőbe és amikor jól lehűlt, verjük fel krémesre.

A piskótalapot nyissuk ki, kenjük meg lekvárral, majd a csoki krém 2/3-ával. Tekercseljük fel és a tetejét, oldalát kenjük be vékonyan a megmaradt krémmel.

Ha egyszerű desszertre vágysz: Bundás almaszeletek

2015 október 15. | Szerző:

Egyszerűen imádnivaló, amint az alma meglapul a palacsintatésztában, fahéjas porcukorral a tetején. Hűvös időben nálunk is újra és újra előkerül ez a recept.

Almaszeletek

Mostanában cetlizős lettem. Receptjeimet, insirációkat, ötleteket, vagy akár ünnepi menüterveket papírcetlikre vetem.  A papírok, hogy ne kallódjanak el,  egy fémdobozba kerülnek, majd újabb és újabb dobozba. Így gyűlnek a dobozok és egyre nehezebb bármit is visszakeresni bennük. Ez a korábban megjelent isteni almás receptem is jó helyen lesz itt a blogon, hogy gyorsabban megtaláljam.

Bundás almaszeletek

Hozzávalók: 15 dkg liszt, 1 kiskanál sütőpor,  3 evőkanál cukor, 1 kiskanál fahéj,  1,5 dl tej,  2+2 dkg olvasztott vaj
2 tojás,  3-4 alma

Almaszeletek 2

Egy tálba keverjük össze a lisztet a sütőporral, cukorral és egy kevés fahéjjal. Egy másik edényben dolgozzuk össze a tojásokat a tejjel és 2 dkg megolvasztott vajjal, majd keverjük a liszthez.
Az almát hámozzuk meg, vágjuk ki magházukat. Szeleteljük kör alakúra és egyenként forgassuk meg a sűrű tésztába. Egy palacsintasütőben olvasszunk fel egy kanálnyi vajat és a bundás almákat süssük át mindkét oldalán.
Tálaljuk fahéjas porcukorral.

További almás receptek, mint ez az isteni pite, vagy ez a süti karamellizált almával, vagy csak egyszerűen szószként, melengető teaként.

Sütőtökös, fahéjas amerikai fánk – 12 perces bögrés recept

2015 október 13. | Szerző:

Ha tudtam volna, hogy sütőtök van benne, akkor meg sem kóstolom, mondta nagyobbik gyerkőcöm, miközben jóízűen elmajszolta a negyedik fánkot. A kicsinek nincsenek ilyen előítéletei, legalábbis még nem tudja verbálisan kifejezni, ő simán folyamatosan ette a fánkocskákat, ahogy kiürült az egyik kéz, már nyúlt is a másikért. Amúgy a sült sütőtököt határozott tiltakozó kézmozdulattal hárítja el ő is, még csak kóstoltatni sem bírom, pedig a tavalyi mellékapásokkal ellentétbe idén nagyon jó édeskés a termelő nénik sütőtök felhozatala.

sutotokosfank

Sajnos kicsi a tepsim, 6-os mini kuglóf forma, így háromszori adagolással sült 18 darab. Tepsinkét 10-12 perc. Alig fél óra alatt elfogyott 17 fánk, az utolsó darab, a 18. viszont egész éjjel magányosan árválkodott a tányéron, már senki nem bírta benyomni, olyan jól laktunk

Sütőtökös, fahéjas fánk

Hozzávalók:

2/3 bögre sült sütőtök

1/2 bögre tej

1/2 bögre barna cukor

1/3 bögre olaj

1 kiskanál őrölt fahéj

1/3 kiskanál őrölt kardamom

1/3 kiskanál gyömbérpor

1 tojás

1,5 bögre liszt

1 kiskanál sütőpor

A szóráshoz:

2-3 evőkanál olvasztott vaj

5-6 evőkanál fahéjjal elkevert barnacukor

sutotokosfank1

A sült sütőtököt és a tejet botturmix segítségével pürésítsük össze. Keverjük hozzá a tojás és az olajat és a fűszereket (gyömbér, fahéj, kardamom).

Keverjük össze a lisztet a sütőporral és forgassuk össze a sütőtökös masszával.

Fánkformát (vagy mini kugklófformát) kenjük ki olajjal és kanalazzuk bele ne túl vastagon, csak egy újnyira a sütőtökös masszát.

Előmelegített sütőbe 10-12 perc alatt készre sütjük.

5-7 percig hagyjuk a formában kihűlni, vegyük ki és szórjuk meg fahéjas cukorral.

Tipp: És hogy milyen lehet a sütőtökös csokitorta? Itt megtudhatod!

És milyen lehet a sütőtök kekszben, vagy amerikai palacsintában?

5 perces szilvás, barackos lepény

2015 szeptember 19. | Szerző:

Egykori németországi rokonlátogatások hangulatát idéz fel számomra ez a süti, a délutáni kávézás mellé ettünk ehhez hasonló vajas, gyümölcsös kucheneket.

szilvásbarackos2

Itthon folytatódik a maradékok felélése, egy kis barack, egy kis szilva, amit nagy lelkesen lekvárkészítéséhez vettem már lassan egy hete, de a lekvár még nem rotyog, a szilva meg egyre csak fogy, és kb 5 perc, amit a tészta kikeverésére fordítottam. Ezen a héten valahogy az idő iszonyúan felértékelődött számomra, a konyhában is előnyben részesítettem a gyors fogásokat. Szóval 5 perc, a többit pedig a sütő végzi.

Egy korábbi fahéjas, meggyes receptet itt olvashattok:

Szilvás barackos lepény

Hozzávalók:

15 dkg puha vaj,

15 dkg cukor

3 tojás

10 dkg liszt

1 kiskanál sütőpor

5 dkg darált mandula

néhány szem idény gyümölcs: őszibarack, szilva cikkekre felszeletelve

szilvásbarackos

A puha vajat keverjük ki a cukorral. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, majd szitáljuk bele a sütőporos lisztet. Szórjuk bele a darált mandulát.

Vajjal kenjünk ki egy pite-sütőtálat (kb 22 centis átmérőjű), hintsük meg liszttel és kanalazzuk bele a masszát.

Fektessük el a tetején körbe a gyümölcsöket, szórjunk rá barna cukrot és tegyük be előmelegített sütőbe.

Kb. 180 fokon süssük 30 percig.

Süti a Boszporusz mellől: szekerpare

2015 szeptember 12. | Szerző:

Bár egyértelműen őszre fordult az idő, azért a konyhában még jól megférnek a nyárias mediterrán ízek.

Amikor a körúti török étteremben járok, mindig veszek ebből a szirupos, grízes aprósütiből. Hosszú ideje ez az egyik kedvenc csemegém, bár nem készítem olyan sűrűn, mint szeretném. Olykor félreteszem, olykor előveszem a receptjét, ami változott, finomodott az évek során. Most épp ez a kedvenc verzióm:

szekerpare1

Egy korábbi, pedig emitt, medeleine-formában sütve.

Hozzávalók:

25 dkg vaj, felolvasztva, 15 dkg porcukor, 2 tojás sárgája, 6 dkg búzadara, 25 dkg liszt, 1 kiskanál sütőpor
20 szem dió, mandula vagy pisztácia

A sziruphoz: 20 dkg kristálycukor, 5 dl víz, 1 citrom leve

Forraljuk össze a szirup hozzávalóit és tegyük félre hűlni. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

A vajat keverjük össze a porcukorral, adjuk hozzá a tojások sárgáját és alaposan dolgozzuk össze. Kanalazzuk bele a búzadarát, majd adjuk hozzá apránként a sütőporral elkevert lisztet. Keverjük csomómentesre a masszát. Fedjük le
folpackkal és pihentessük legalább 15 percen át. A masszából formázzunk diónyi-méretű golyókat, kb. 16-18 darab lesz belőle, jó nagyra nőve. Tetejét kicsit nyomjuk be a mandula  szemeknek, alját pedig lapítsuk le.

szekerparefekvő2
Fektessük sütőpapírral bélelt tepsire és kb. 20-25 perc alatt süssük világos barnára. Amikor elkészült a süti, még melegében locsoljuk meg bőségesen a sziruppal, hogy szinte tocsogjon benne. Kihűlve tálaljuk.

Gyerekbarát kakaós, sárgarépás energiagolyók

2015 július 20. | Szerző:

Gyerekbarát, mert csupa egészséges alapanyag van benne és meglehetősen szülőbarát is, mert ebben a nagy hőségben még a sütőt sem kell hozzá bekapcsolni.

sárgarépás

Csak egy kicsit kavarni, formázni, hempergetni. Remek 5 perces kánikula desszert. Limitált példányszámban.

Kakaós, sárgarépás energiagolyók

Hozzávalók kb. 14 db-hoz:

1 nagy sárgarépa, megtisztítva és lereszelve

4 evőkanál kókuszreszelék

3 evőkanál zabkorpa

1 kiskanál őrölt fahéj

2 evőkanál dió

2 kiskanál keserű kakaópor

3 datolya

3-4 evőkanál kókuszolaj

1 kanál agave vagy datolya szirup, ha szükséges

kókuszreszelék, a hempergetéshez

sargarepasfekvo

Reszeljük le a sárgarépát, a datolyát fél órára áztassuk be meleg vízbe, majd magozzuk ki és csöpögtessük le. Tegyük az összes hozzávalót egy aprítóba, dolgozzuk össze. Ha nem lenne kellően édes a datolyától, adjunk hozz kevés (1 kanál) agave szirupot. Formázzunk belőle golyókat és hempergessük meg kókuszreszelékben.

Kossuth-kifli bögrésen

2015 május 15. | Szerző:

Egyszerűen elkészíthető, hihetetlenül finom sütemény. Könnyű vajas piskóta, kevés dióval megszórva. (Szóval nem  hasonlít sem a búr, sem a pozsonyi kifli tesókra). Bár Kossuth állítólag mandulával szerette!

Kossuthkifli2

Három napon belül háromszor készült el, igaz ebből két sütést csak felügyeltem, az iskolai Project Hét alatt. Hatodikosok készítették, akiknek a reformkori élet volt a témájuk és imádták. Összeállítani is és megenni is. A harmadikat már a hétvégén én követtem el, gyors vendégváró fogásnak bizonyult, amikor a lányomhoz jöttek a kis barátai.

Egy nagy tálcányi lesz belőle. Kell hozzá egy bögre (a liszt és a cukor méréséhez) és egy  jó pogácsa-szaggató (vagy egy borospohár, ha nem lenne) és meg is van a félhold.
kossuthkilfi

 

Kossuth-kifli

Hozzávalók:

3/4 bögre cukor

1,5 bögre liszt

fél kiskanál szódabikarbóna

2 kiskanál reszelt citromhéj

20 dkg nagyon puha vaj

4 tojás, szétválasztva

1/2 bögre darált vagy nagyobb darabokra zúzott dió

 

A tojásokat válasszuk külön, a fehérjéből verjünk kemény habot.

A lisztet keverjük el a szódabikarbónával  és a citrom reszelt héjával.

A puha vajat keverjük krémesre a cukorral, adjuk hozzá egyenként a tojások sárgáit. Két-három részletben adjuk hozzá a lisztet  és keményre felvert habot.

Egy 20 x 30-as tepsit béleljünk ki sütőpapírral, egyengessük el benne a masszát és szórjuk meg a tetejét a dióval.  A sütőt melegítsük elő kb. 175 fokra és kb. 20 perc alatt süssük készre.

Egy kör alakú kiszúróval szaggassunk félhold formákat a kisült tésztából.

Spórolós túrótorta, túró nélkül

2015 március 30. | Szerző:

Ez aztán tényleg spórolós kategória, mivel éppen a túrót hagytuk ki belőle. Van benne viszont joghurt és a vízgőzben való sütéstől habkönnyű lett az állaga. Ízre viszont a klasszikus sütőben sült túrótortákat idézi. Gyümölcszselével és gyümölcsdarabkákkal a tetején tortásítani is lehet!

sporolosturotorta

Hamis túrótorta

Hozzávalók: 200 g joghurt, 4 tojás, elválasztva, 3 púpos evőkanál liszt, 1 púpos evőkanál kukoricaliszt, vagy kukorica keményítő, 40 ml olaj, 6 evőkanál cukor.

sporolosturos

Válasszuk szét a tojásokat és a fehérjét verjük fel a cukor felével kemény habbá.

A tojássárgájákat keverjük bele a joghurtba, adjuk hozzá a cukor másik felét és az olajat. Keverjük bele a kétféle lisztet, majd forgassuk össze a keményre felvert tojásfehérjékkel.

Béleljünk ki sütőpapírral egy nem kapcsos tortaformát.

(Tehetjük kerek formába is, de ne legyen kapcsos én 20 x 20-as négyszögletes brownie-s formába tettem)

Takarjuk le fóliával, majd állítsuk a formát egy nagyobb tepsibe, amit öntsünk fel meleg vízzel. Így tegyük előmelegített sütőbe és süssük kb. 50 percig. Végezzünk tűpróbát, ha már nem ragad a próbatűre, akkor kész, ha még ragad, adjunk neki további 5-10 percet, de már letakarás nélkül. Ha hosszúkás püspökkenyérformába sütjük, több idő kell, mert vastagabb a piskóta rétege.

Vintage hangulatú süti: Mikszáth-szelet

2015 március 13. | Szerző:

Még pár óra és a 48-as márciusi forradalom emlékére ellepi a gasztroblogokat számos Kossuth-kifli receptje. Úgyhogy én egy másik ismert ember nevéhez fűződő sütivel tisztelgek az elmúlt korok emlékének, mert nagyon szeretem az öreget, a vén palócot és a tanulságos mikszáthi sztorikat és bár Mikszáth még csak totyogós kisbaba volt a forradalom idején, hangulatilag nekem valahogy ide illik márciusra…

Igazi vintage-recept a századforduló idejéről. A csokis és fehér piskótából készült, lekvárral töltött Mikszáth-szelet szintén az író tiszteletére keletkezett, először nyomtatásban Scipiades Ida Magyar Uriasszonyok Szakácskönyvében (1927) jelent meg. Nagy valószínűséggel Gundel János kreálta, ahhoz a menüsorához, amelyben a palóclevest is kidolgozta ürühúsból, zöldbabból és csipetkéből az írónak ajánlva.

mikszáth-szelet

Mikszáth-szelet

(egy modernebb feldolgozás)

Keverjünk el 20 deka lisztet,1 kiskanál szódabikarbónával, 20 deka cukorral.

Adjunk hozzá 4 tojást, és 20 deka olvasztott vajat. Dolgozzuk alaposan össze.

Felét öntsük egy tepsibe, a másik felébe keverjünk el 2 evőkanál kakaóport.

Kanalazzuk a fehér masszába, hogy foltos legyen.

Süssük 175 fokra előmelegített kb. 25 percig vagy tűpróbáig.

Borítsuk rácsra és hagyjuk kihűlni. Vágjuk félbe és kenjük meg a felmelegített

baracklekvárral. Vágjuk hosszúkás szeletekre és tetejét szórjuk meg vaníliás

porcukorral.

Mikszáth-szelet2

Omlós almás pite

2014 november 20. | Szerző:

A mai rohanó világban, amikor a 15 perces receptek a nyerők, kell néha olyan fogás, ami élményt nyújt, mert a régi időket idézi és benne van a szakácsné gondoskodása is. Nekem a pite ilyen jellegű süti. Rákészülünk. Kisfiam elfoglalja helyét a magas széken és elkezdődik az alapanyagok kikészítése, az alma megpucolása, lereszelése. A kicsi a maga 2,5 évével imád tenni-venni a konyhapulton és persze kóstolni is, elég sűrűn.  Kifejezetten családi kedvenc ez a süti. Egy újabb régimódi recept.

almáspite

Valaki savanykás almából szereti készíteni, én inkább édesből csinálom és jó nagyból, hogy kevesebbet keljen belőle megpucolni.

Omlós almás pite

Hozzávalók a tésztához:55 dkg finom liszt, 6 dkg sertés zsír, 20 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 1 egész tojás, 2 tojás sárgája, 1 kiskanál sütőpor

A töltelékhez: 1,5 kg édes alma, kb 6. dkg nádcukor (vagy több, ízlés szerint és almától függően), 2 kiskanál faháj és 10 dkg darált dió

 

almáspite2

1./ A sütőporral elkevert lisztet morzsoljuk el a zsírral és a vajjal, adjuk hozzá a porcukrot és a tojásokat és 1-2 evőkanál tejfölt is.  Gyúrjuk össze és tegyük a hűtőbe, amíg a töltelék elkészül.

2./ Az almákat meghámozzuk és lereszeljük, hozzáadjuk a cukrot (2-3 kanállal kb.) és egy lábosban átmelegítjük. Adjuk hozzá a fahéjat és a darált diót.

3./ Nyújtsuk ki a tészta felét, tegyük egy kivajazott, lisztezett tepsibe. Egyengessük el rajta a tölteléket, majd a tészta másik felével takarjuk be. Néhány helyen villával szurkáljuk be a tésztát és tegyük forró sütőbe. 30 perc elteltével végezzünk tűpróbát. Nekem ennyi idő alatt elkészült.

4./ Amikor kihűlt szórjuk meg tejét porcukorral.

almás pite

CafeblogVIP Tag


Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!