Különleges édesség egyszerűen: sós mogyoróvajas tiramisu

2016 május 22. | Szerző:

Igen, megint. Kicsit rákattantam a sós mogyoróvajra,tudom. Most tiramisu krémébe keverve került feltálalásra. Isteni fonom. Egyszerű és gyorsan összedobható édesség.

sosmogyistiramisu

Sós mogyoróvajas tiramisu

Hozzávalók (6 különböző méretű pohárhoz):

120 g piskóta tallér

1 dl főzött kávé

A sós mogyoróvajas réteghez:

250 g krémsajt (mascarpone)

5 evőkanál sós mogyoróvaj (peanut butter)

200 ml cukrészhab

4 evőkanál porcukor (kb.)

Csokiöntet:

150 ml sűrített tej

100 g étcsokoládé

 

 

sosmogyistiramisu2

A piskóta tallért locsoljuk meg néhány kanál kávéval.

A krémhez a sós mogyoróvajat keverjük össze a mascarponéval és ízesítsük porcukorral. A tejszínhabot verjük fel és dolgozzuk össze a krémmel.

A csokiöntethez melegítsük fel a sűrített tejet és tördeljük bele az étcsokoládét. Keverjük el csomómentesre.

Rétegezük a pohárba:

kávéba áztatott piskóta, sós mogyorókrém, csokiöntet,

majd megint

 

 

Egyszerű földimogyorós poharas desszert

2015 július 1. | Szerző:

Hogy mennyire finom tud lenni, amikor a natúr mogyorókrém keveredik a csokoládéval és mascarponéval! Íme egy kis kóstoló belőle egy gyors, alig 5 perces recept kíséretében. Egy baj van csak ezekkel a poharas finomságokkal, hogy soha nincs elég mennyiség belőlük.

mogyorospoharasközeli2

Földimogyorós, csokis poharas krém

Hozzávalók 4 adaghoz:

120 g piskótatallér (lehet zabkeksz, vagy natúr édes keksz is), 6 dkg vaj, 1 evőkanál natúr földimogyorókrém

1 banán vékony karikákra felszeletelve

Krém: 15 dkg mascarpone, 1 evőkanál földimogyorókrém, 3 kiskanál keserű kakaópor, 3-4 kiskanál porcukor, 250 ml habtejszín

A piskóta tallért aprítóban keverjük morzsás állagúra, majd adjuk hozzá a felolvasztott vajat és a natur mogyoró-krémet. Béleljünk ki vele négy kisebb poharat. Szeleteljük fel a banánt vékony karikákra és terítsük a kekszes alapra.

mogyorospoharasblog

A csokis mogyorókrémhez keverjük el a porcukrot, a kakaóport és a földimogyorókrémet a mascarponével. A habtejszínt verjük fel kemény habbá és forgassuk bele a csokis krémbe. Kanalazzunk belőle a banános rétegre. Lehűtve fogyasszuk. Isteni finom!

Mogyorókrémes cupcake -felnőtt változat

2015 június 2. | Szerző:

Bár van benne nutella is, a sós mogyorós vajkrém dominál. Gyerekzsúrra készült  mégis a felnőttek imádták nagyon! Remek bulikajának bizonyult, felnőtteknek!

mogyoroscupcake

A sós mogyorókrém-mániám továbbra is tart, most épp ezek a csokis muffinok kaptak a tetejére belőle. Szeretek szülinapokra cupcaket készíteni, mégis valahogy az a tapasztalatom, hogy a gyerekeket kísérő felnőttek jobban értékelik ezeket a krémes muffinokat.

mogyoroscup1

Mogyorókrémes csokis cupcake

Hozzávalók a muffinhoz:  100 g olvasztott vaj, 10 dkg barnacukor, 6 dkg kakaópor, 2 tojás, negyed kiskanál só, fél kiskanál sütőpor, 15 dkg liszt

Mogyorós vajkrémhez: 3-4 evőkanál sós mogyorókrém (peaut butter), 1 kiskanál nutella, 5 dkg puha vaj, 4 evőkanál porcukor (esetleg több, ízlés szerint), 3 evőkanál natúr krémsajt (mascarpone), 2 evőkanál tejszínhab

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A csokis muffinok készítéséhez olvasszuk fel a vajat. A cukrot keverjük össze a tojással és adjuk hozzá a megolvasztott vajat. Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet a sütőporral, kakaóporral és adjuk hozzá a tojásos masszát. Forgassuk össze és kanalazzuk muffinformákba. Kb. 2/3 részig töltsük meg.

Kisebb formákból 10-12 db lesz. Süssük kb. 12 percig és hagyjuk kihűlni.

A krémhez keverjük krémesre a vajat a cukorral, adjuk hozzá a tejszínt és verjük tovább. Adjuk hozzá a krémsajtot, a nutellát és a sós mogyorókrémet.  Verjük selymesen krémesre. Tegyük a hűtőbe dermedni.

Nyomózsák segítségével terítsük a csoki muffinok tetejére.

mogyoroscup2

Mogyorós, fahéjas teakenyér

2013 szeptember 27. | Szerző:

Mogyorós, fahéjas és csokis teakenyér

Mogyorós, fahéjas és csokis teakenyér

A kásák, amerikai palacsinták, kuglófok sorába nagyon jól illik a teakenyér, olykor  kifejezetten jólesik reggelire a kakaó, vagy a tejeskávé mellé. Rengetegféle verzióban el lehet elkészíteni, ez most egy mogyorós, fahéjas, csokis változat. Jól tárolható, könnyen szeletelhető. Még a kicsi is rájárt. Szó szerint, gyakran visszament a konyhába, hangos reklamálással (halandzsabeszéd) mutogatott az asztal felé.

 

Hozzávalók:

120 g puha margarin, 180 g cukor, 3 tojás, 100 g liszt, 1 kiskanál sütőpor, 70 g darált mogyoró, 100 ml tej, 2 kiskanál fahéj, 2 evőkanál kakaópor

 

  1. Keverjük krémesre a puha vajat a cukorral, majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat.
  2. Szórjuk bele a sütőporral elkevert lisztet, adjuk hozzá a mogyorót is, és fokozatosan keverjük hozzá a tejet.
  3. Felezzük el a tésztát, az alapot kanalazzuk egy hoszzúkás sütőpapírral bélelt formába, a maradék masszába keverjük bele a fahéjat és a kakaóport  és kanalazzuk az alapmassza tetejére. Egy kanál végével húzzuk márványosra.
  4. Előmelegített sütőbe, közepes hőfokon süssük kb. 35-40 percig.

átdolgMogyorósFahéjas

Last minute: Mogyorókrémes ostyaszelet

2013 március 30. | Szerző:

Ez egy nagyon szerethető süti, mivel csak a krémet kell elkészíteni hozzá, az ostyalap adva van. Azonban a címmel ellentétbe nem ajánlom elkészítését az ut’só pillanatra, mert néhány óra pihenés kell neki a hűtőben.

 

Hozzávalók:

• 1 csomag ostyatortalap
• 4 tojás sárgája
• 10 dkg cukor
• 5 dkg darált mogyoró
• 20 dkg vaj vagy margarin
• 10 dkg étcsokoládé

A krémhez vízgőz felett keverjük krémesre a tojások sárgáját a cukorral, majd adjuk hozzá az ugyancsak vízgőz felett megolvasztott csokoládét, legvégül a darált mogyorót. Amikor a massza langyosra hűlt, keverjük bele a vajat, és tegyük a hűtőbe egy kis időre, hogy a krém jól lehűljön.
Az ostyalapokat vizes kézzel simítsuk át, így hamarabb puhul, és kenjük meg a krémmel. 4-5 réteg ostyát kenjünk meg úgy, hogy a tetejére is jusson a krémből. Egy éjszakára tegyük a hűtőbe, és másnap szeleteljük fel.

 

További receptötleteket pedig itt kaphattok tőlem ahhoz, hogy milyen fincsi dolgok készülhetnek még a készen vásárolt ostyalapból!

Balaton-felvidéki mogyorós szelet

2010 február 7. | Szerző:

 

Gimnazistaként egyik kedvelt nyári időtöltésem volt, hogy a Balaton-felvidéken töltött hetek alatt az időt agyonüssem; jártam a hegyoldalt a kis noteszemmel és gyűjtöttem a recepteket. Valaki odaengedett a tűzhelye mellé, valaki kezembe nyomta a saját receptes füzetét, hogy másoljam ki a nekem megfelelőt. Hát ott ültem nála órákig….
Ittam a jó kis házi szörpöket, csodáltam a kamra tartalmát, a frissen eltett savanyúságokat…

A szomszédság nagy része Győrből, Mosonszentjánosról származott, a hegyoldal egykori gazdái Akaliban éltek, és persze volt külön „Pesti-telep” is. Én főleg – városi lány – lévén az echte vidéki receptekért rajongtam.
Nemrég kezembe került ez a kis jegyzetfüzet, oldalai már kissé viseltesek (szakadás, zsírpecsét stb.), mostanában nem nagyon használtam, mivel a füzet igencsak szétesőben van, és a bevált recepteket már amúgy is átmentettem egy másik füzetecskébe.

Ezt a mogyorós szeletet is a Balatonon ettem először és utoljára, vagy 20 éve. Aztán szépen megfeledkeztem róla, hát most leporoltam kissé.

Mogyorós szelet

 

  • 150 g margarin, puha
  • 150 g cukor
  • 4 tojás
  • 200 g liszt
  • 100 g darált mogyoró
  • 1 kiskanál szódabikarbóna
  • 4 evőkanál keserű kakaópor
  • 5-6 evőkanál szilvalekvár


Mázhoz:

  • 150 g porcukor
  • 2 evőkanál keserű kakaópor
  • 3 evőkanál forró víz
  • 1 evőkanál vaj

A puha vajat keverd krémes állagúra a cukorral, majd egyenként add hozzá a tojást. Minden egyes tojás után újra elkeverve. Add hozzá a kakaóport, a darált mogyorót és a szódabikarbónával elkevert lisztet.
Egy közepes tepsit bélelj ki sütőpapírral és öntsd bele a masszát.
Előmelegített sütőben úgy 180 fokon süsd 20 percig. Hagyd teljesen kihűlni. Vágd félbe a tésztát és kend meg szilvalekvárral (Nálunk most áfonya volt idehaza).
A csokikrémhez keverd össze a porcukort a kakaóporral, öntsd hozzá a forró vizet és dobd bele a vaja. Keverd össze és kend a süti tetejére.

Címkék: , ,
CafeblogVIP Tag


Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!